Hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb gyakorlati helyet | Blog | IQ Factory

Hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb gyakorlati helyet?

Lassan véget ér a nyár. Sok egyetemista dönt úgy, hogy a kötelező szakmai gyakorlatot inkább szorgalmi időszak alatt próbálja meg elvégezni, és a nyáron még ad magának egy kis pihenőt, hiszen, később már sajnos nem lesz több nyári szünet. A munka világában a legmelegebb 3 hónapra sem áll meg az élet, a munka ugyanúgy folyik tovább. Szóval, ha ősztől szeretnéd kezdeni a szakmai gyakorlatot, az alábbi cikkünk segíthet a legmegfelelőbb lehetőséget megtalálni.

 

 ”Csak” szakmai gyakorlati helyet keresel, vagy egy teljes állást, amit beszámítathatsz gyakorlatnak? Rövid vagy hosszútávban gondolkodsz?

Fontos eldöntened, hogy milyen jellegű munkát keresel. Csak túl akarsz lenni az egészen, mert kell a gyakorlat a diplomához, vagy már most olyan munkát keresel, amit a későbbiekben is szívesen végeznél, akár hosszú éveken vagy évtizedeken át? Ha csak ténylegesen a gyakorlati idődre keresel munkahelyet, érdemes olyan lehetőségeket keresni, ahol kifejezetten 3-6 hónapra keresnek hallgatókat. Ezek a munkahelyek általában már nagy rutinnal rendelkeznek hallgatók foglalkoztatása terén, tisztában vannak azzal, hogy milyen feladatokkal lehet megbízni a jelentkezőket, és nem várnak el többet, mint amire jelentkeztél.

Ha viszont szeretnéd egy olyan helyen tölteni a gyakornokságot, ahol a későbbiekben is szívesen dolgoznál, érdemes nem kifejezetten gyakornoki állások után keresgélni, helyette pályázz meg főállásokat. Arra azért ügyelj, hogy milyen elvárásokat támasztanak a jelentkezőkkel szemben. Ha feltétel a diploma és legalább 5-10 év szakmai tapasztalat, akkor nagy valószínűséggel nem te vagy a befutó, de egy próbát megérhet. De feleslegesen ne éld bele magad, hogy behívnak.

Mi a helyzet a fizetéssel? Azt érdemes előre tisztáznod magadban, hogy a fizetés mennyire döntő fontosságú számodra.

Nagyon sok gyakornoki állásban a fizetés elég alacsony, de olyan is előfordulhat, hogy a gyakornokság alatt egyáltalán nem jár pénz az elvégzett munkáért a hallgatóknak. Találkozhatsz persze olyan lehetőségekkel is, ahol egész szépen lehet keresni, de azért ez a ritkább eset. A hallgatók nem a gyakornoki állásuk alatt fognak meggazdagodni, így nem árt, ha van némi félretett pénzed. Cserébe viszont tapasztalatot szerzel, és sokat tanulsz a szakmáról, mely hozzásegíthet a későbbiekben (akár ugyanannál a cégnél) egy remek állás megszerzéséhez.

Multinacionális cégek világa vagy a KKV szektor vonz inkább?

Ez nem egy egyszerű kérdés. Mind a két oldalnak megvan a maga előnye és hátránya. Egy kisebb cégnél családiasabb a légkör, közelebb kerültök egymáshoz a kollégákkal, közvetlenebb a viszony, viszont viszonylag kevesebb az előrelépési lehetőség. Egy multi cégnél az az érzésed lehet, hogy egy apró alkatrész vagy egy hatalmas gépezetben, van olyan kollégád, akivel 3 hónap után találkozol először, és a munkatársaid felét nem is ismered, viszont egyszerűbben tudsz a létra egyre magasabb és magasabb fokára állni az idő előrehaladtával.

 

Ha ezeket a kérdéseket tisztázod magadban, akkor egyszerűbben találsz az elvárásaidnak és kvalitásaidnak megfelelő gyakornoki munkát.

 

 

 

 

 

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

15 MÓDJA ANNAK, HOGY KIEMELKEDJ A GYAKORNOKOK KÖZÜL

KEZDJ SAJÁT VÁLLALKOZÁSBA MÁR DIÁKKÉNT!

ONLINE MUNKÁK DIÁKOKNAK


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!