Ütős esszé, fél siker | Blog | IQ Factory

Ütős esszé-bevezető, fél siker!

Otthon mozogsz a tananyagban, mégsem sikerülnek úgy beadandóid, mint szeretnéd? Benne van a fejedben a lényeg, de érzed, hogy valami hiányzik? Itt az ideje felturbózni bevezetőidet! Az első bekezdés adja meg az alaphangját és a lendületét esszédnek, így érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned az irományaid ilyen részeire, ha le akarod nyűgözni professzorod. Az írás zavaros vizeire evezünk, és adunk néhány hasznos tanácsot, hogy mitől lesz igazán ütős a bevezetésed:

ÜTŐS ESSZÉ FÉL SIKER

Légy tömör

A bevezető lényegretörősége a siker egyik kulcsa, ne kapj bele sok témába! Képzeld magad a tanárod helyébe, ugye te sem akarnál egy kusza prológussal indított beadandót elolvasni? Jó, ha vázlatosan összekaparod a fő témákat, és az alapján kreálsz összeszedett és egyértelmű mondanivalót. Elméletileg nincs limit a terjedelemre, de semmiképp se legyen hosszabb 4-5 mondatnál. Tartsd észben, hogy egy jó bevezető tükrözi az esszé minőségét, és felkelti olvasója érdeklődését!

Légy releváns

Pozitív, ha már az elején leszögezed, hogy tájékozott vagy a téma dimenzióiban. Ezt teheted úgy, hogy megemlítesz egy aktuális eseményt, ami éppen témába vág. Ezzel a tanítód látni fogja, hogy nem csak érted a csíziót, de a tanultakat is át tudod emelni valódi szituációkba. Meglátod, ez a fajta innovatív gondolkodásmód az élet minden területén nagy segítségedre lesz!

Légy humoros

A humor mindenre gyógyír, pláne, amikor a professzor már a sokadik irományt olvasgatja. Egy csipetnyi szellemesség, és máris belophatod magad a szívébe, hogy kevésbé tűnjön monotonnak az a fránya osztályzás! Ellenben légy óvatos, tudd, mikor és hogyan kell, alkalmazd a tréfás megjegyzéseket, mert könnyen ízléstelenségbe fordulhat a túlzott ’jófejség’!

Légy profi

A profizmus és a kompetencia elengedhetetlen kellékei a hiteles írásnak. Hiába néz ki jól elsőre a munkád, ha közben helytelenül alkalmazod a nyelvtani elemeket, és felkészületlenül ugrasz neki az írásnak. Hangnemét tekintve fontos, a formalitás, elvégre nem a barátaidnak írsz! Ennél is alapvetőbb a makulátlan helyesírás megléte. Ha szakavatott embere is vagy egy témának, mégis az esszéd hemzseg a helyesírási hibáktól, hamar hiteltelenné fog válni minden gondolatod. Végezetül, ne félj segítséget kérni tanáraidtól, ne aggódj, örülni fognak, hogy kikéred becses véleményüket!

Légy lehengerlő

Törekedj saját stílus létrehozására, légy ellenállhatatlan! Ha ügyesen fűzöd a mondatokat, és tudatosan építkezve fogalmazol, akkor a professzor úr is bizonyára izgatottan fogja belevetni magát a mondataid erdeibe. Játssz kicsit a feszültséggel, úgy fogalmazz, hogy bárkit érdekelhessen az adott téma, ne csupán száraz információhalmaz legyen az írásod! Ez a jövőben is fontos lesz, senkit nem fogsz lehengerelni a munkahelyeden sem, ha mindig ugyanazokkal az unalmas és egysíkú sablonokkal dolgozol!

+1 tipp

Sokszor egyszerűbb a munka végén megírni a bevezetőt, mert a munkafolyamat közben gyakran változhatnak az elképzeléseid, és ez által az összkép is. Ilyenkor már nehezebb lesz átfogalmazni a prológust, sőt, rosszabb esetben időd sem lesz rá, a bevezetés félrevezetővé válhat, és megmérgezheti az egész produkciód!

Még több segítség kell?

 

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!