Top egyetemisták szokásai | Blog |IQfactory

Top egyetemisták top 8 szokása

Vajon mi tesz egyes egyetemistákat sikeressé, és másokat kevésbé sikeressé? Az intelligencia? Ész? Szerencse? Néha ez, néha az, de az esetek többségében határozottan a jól kialakított rendszeres szokások azok, amik megkülönböztetnek és kiemelnek a többi kevésbé sikeres, szétszórt tanulók véget nem érő sorából. Annak reményében, hogy utat mutatunk neked a toptanulók csoportjába, bemutatjuk a legfontosabb szokásaikat és praktikáikat, hogy könnyebben célba érhess.

top8s

1. Ütemtervük van, amit követnek is

Az éltanulók nem csak hogy tudják melyik zh mikor lesz és melyik beadandót mikorra kell leadni, de be van ütemezve a félévük. Folyamatosan, apránként csinálgatják a feladatokat, így a vizsgák és határidők beköszöntével nem szakad rájuk az összes feladat. Egyszerre. Kapj elő egy határidőnaplót, vagy félévtervező excelt, és jelöld meg benne a fontos dátumokat.

 

2. Felosztják feladataikat

A kötelező olvasmányokat és szakirodalmat oszd egységekre, így nem kell egyhuzamban végigolvasnod a könyveket és a szemed sem fog kifolyni a sok olvasástól. Ha nem is napi szinten, de heti egy „olvasós” estét beiktatva nem borul majd rád lavinaként a cikkrengeteg a vizsgaidőszakban. Vagy találj 2-3 hasonszőrű csoporttársat, és egymás közt beosztva és elmesélve-összegezve a szövegeket együtt még hatékonyabbak lehettek. Jobban megtapad a sokszor kis mennyiség, mint egyszerre az összes.

062d3aac34ae1babbbbd10ca7fc54234

3. Szervezettségük irigylésre méltó

Lehetetlenség teljes munkát végezni a hozzá szükséges eszközök és felszerelések hiányában. Jól működő számítógép, gyors internet, nyomtató, a megfelelő sulis oldalak ismerete, könyvtár online használata – ezek a legfontosabbak. Nem is beszélve az alap dolgokról, mint a jegyzetek, kötelező szakirodalmak, órai vázlatok és órán kapott anyagok gyűjteménye. Ma már egy csomó online eszköz áll rendelkezésedre, hogy akár egy helyen gyűjthesd az összes jegyzetet, online forrást, képet, diát és videót is.

 

4. Stréberekkel barátkoznak

Egy olyan társaság, amely tagjai tele vannak kételyekkel, lustasággal és ambíciók hiányával megmérgezheti a társaság többi tagját is. Céltalanná és kevésbé lelkessé tehet. Lógj inkább olyan emberekkel, akik tele vannak energiával és célokkal. Akik tudják, mit akarnak és tesznek is érte. Ők fognak téged is lelkesíteni és erőt adni, nyugodtan tapadj rájuk.

images

5. Következetesek és kitartóak

Nem bírsz felkelni? Szedd össze magad és ne hagyd ki a reggeli óráidat sem! Az anyag végére értél, késő van, de tudod, hogy szükséged lenne még egy gyors ismétlésre? Ne add fel, a nehezén már túl vagy… igazán nem vesz el sok időt, azonban annál hatékonyabb. A vizsga vége előtt maradt időd? Várj még egy picit azzal a rohanással. Ha ráhúzol még perceket, csak úgy potyoghatnak a pluszpontok. Lehet, hogy észreveszel egy hibát vagy hirtelen eszedbe jut valami. Ezek mind apró különbségek, apró döntések, de hidd el, összeadódnak a szemeszterek folyamán, és bizony ezek miatt nyílik az a bizonyos olló a sikeres és az épphogy döcögő egyetemisták között.

 

6. Kérdeznek

Elakadtál valamiben? Túl nehéz a feladat? Nem tudod pontosan mit kell csinálni? Használd a szád és kérdezz! Csoporttársaktól, tanártól, bárkitől. Légy bátor félénkség helyett. Ezzel saját magadnak segítesz.

 

7. Mindig a legjobb formájukat hozzák

Beteg vagy? Nem aludtál egy hete? Nem láttál normális kaját napok óta? Hiányzik a kiskutyád? Nehéz ilyenkor a maximumon teljesíteni, de szedd össze magad és próbáld meg kihozni magadból a legtöbbet, ha jó tanuló szeretnél lenni. Ne hagyd, hogy az érzelmeid átvegyék az irányítást feletted, maradj fókuszban és priorizálj, lesz eredménye!

 

8. Terveznek és célokat tűznek ki

Esélytelen a maximumon teljesíteni, ha nem élvezed, amit csinálsz és nincsenek terveid a jövődet tekintve. Tudd, hogy mit akarsz és haladj afelé! Fogj egy papírt/ füzetet, ami lehetőleg kint lesz a faladon, vagy legalábbis valahol a kezed ügyében, hogy gyakran belefuss, és írd fel, mit akarsz elérni a félév végére akár jegyek, akár hatékonyság, vagy akár fittséged terén. Fogalmazz úgy, mintha már elérted volna a célt, és felejtsd el a „Nem”-mel kezdődő mondatokat, így még a végén el is hiszed, hogy elérhető.

 

Nos, nagy titkokról rántottuk le a leplet? Nem. Meg lehet csinálni? Igen.

Várjuk Facebook oldalunkon, ha Neked is van hasonló tipped!

 

IQfactory Team

bloggomb2

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!