Élet az egyetem után | Blog | IQ factory

Élet az egyetem után: Biztos felkészültél?

Az egyetem vagy főiskola utolsó féléve nagyon felgyorsul. Amikor végre az utolsó vizsgák is megvannak, elkészülsz a szakdolgozatoddal, sikeresen leállamvizsgázol, és átveszed a diplomádat, csak akkor veszed majd észre, hogy milyen gyorsan elröppent ez a pár év. Nem kell többet bejárnod az órákra, nem kell tanulnod a zárthelyikre vagy a vizsgákra. Ezért először megkönnyebbülsz, majd arra gondolsz: Hogyan tovább?

Élet az egyetem után

Nagyon fontos, hogy már az egyetemi évek alatt legyenek terveid a jövőt illetően, mert hirtelen nagyon sok olyan dologgal fogsz szembesülni, amivel eddig nem is foglalkoztál. Összeszedtük legfontosabbakat, amikkel az egyetem után foglalkoznod kell majd.

  1. Munkát kell találnod

Az egyetem elvégzése után talán az az elsődleges feladatod, hogy találj magadnak egy munkahelyet. Vannak, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy visszavárják őket a gyakorlati helyükre. Számukra egyszerűbb ez a folyamat (abban az esetben, ha ezt el is fogadják)

Mindenek előtt legyen egy jól megírt önéletrajzod, amivel megpályázhatod a különböző álláslehetőségeket. Jó, ha azzal tisztában vagy, hogy nem biztos, hogy elsőre megcsíped álmaid állását, sőt az is lehet, hogy nem sikerül a szakmádban elhelyezkedned. Nem szabad feladni a próbálkozást, eleinte nagy valószínűséggel nem fognak magas pozícióra felvenni, tehát lehetőleg ne vezetői állásokat célozz meg, hiszen nincs hozzá elég szakmai és élettapasztalatod.

  1. Lakást kell találnod

Persze sokan már az egyetemi évek alatt is külön költöztek és kivettek egy albérletet a párjukkal, a barátaikkal, vagy „ismeretlenekkel”. Az ő helyzetük valójában nem változik meg.

A nagy változás azok számára következik be, akik eddig még a szüleikkel éltek vagy kollégiumban. Az egyetem elvégzése után, mikor már saját munkahelyed van és rendelkezel önálló keresettel is, érdemes elgondolkodnod azon, hogy kiköltözz a családi fészekből és megpróbálj a saját lábadon megállni. Eleinte nehéz lesz. Olyan kiadásokkal kell számolnod, melyekkel eddig nem is foglalkoztál.

  1. Rendezned kell a tartozásaidat

Ez a pont azoknak szól, akik az egyetemi évek alatt igényeltek diákhitelt. Az eddig megszokottal ellentétben nem érkezik az igényelt összeg a számládra. Fordul a kocka, és el kell kezdened visszafizetni a tartozásodat. Jó, ha tisztában vagy a tartozás pontos mértékével, így ezzel is tudsz előre kalkulálni.

  1. Előre kell gondolkodnod

A felnőtt léthez hozzátartozik az is, hogy előrelátó vagy, és gondoskodsz arról is, hogy legyen félretett pénzed. Bármikor bekövetkezhetnek nem várt kiadások, amikor jó van tartalék, amihez nyúlni tudsz.

  1. Önállóságot kell tanulnod

A „NAGYBETŰS” élethez hozzátartozik az is, hogy magadnak kell intézned a dolgaidat. Neked kell gondoskodni arról, hogy a számlák időben be legyenek fizetve, arról, hogy legyen elegendő étel a hűtőben. Arról is neked kell gondoskodnod, hogy rendezett és tiszta környezetben élj (nem csak a saját szobádat kell kitakarítanod, hanem az egész lakást). Az is a te feladatod lesz, hogy mindig legyen tiszta ruhád.

  1. Meg kell gondolnod mit „posztolsz”

Az egyetem végeztével, amikor belépsz a munkavilágába, vagy csak keresgélsz a lehetőségek között, érdemes valamire odafigyelned, ez pedig a közösségi média. Nem mindegy, hogy milyen tartalmakat osztasz meg, mit írsz ki, vagy milyen képeket töltesz fel. Eddig gondolkodás nélkül töltötted fel a hétvégi buliban készült képeket, melyek lehet nem a legelőnyösebbek, de egyetemistaként ez menőnek tűnhet. Ha jelentkezel egy állásra, vagy ha már van munkahelyed, akkor a partnerek, ügyfelek bizony-bizony megnézik a különböző oldalakon a profilodat, hogy milyen ember is vagy valójában.

  1. Külön időt kell szánnod a kapcsolataidra

Hirtelen rengeteg változás következik be az életedben. Sokszor úgy érzed, hogy nem elég 24 óra egy napra, mert annyi a teendőd, hogy nem érsz soha a végére. A munka és kötelezettségek mellett nem szabad megfeledkezned a kapcsolataidról legyen szó a párodról, barátaidról vagy a családodról. Időt kell szakítanod rájuk, hiszen ha nem ápolod kellőképpen ezeket a szálakat, egy idő után eltávolodtok egymástól. Ne engedd, hogy ez megtörténjen. Lehet nem tudtok majd olyan gyakran találkozni, mint az egyetem alatt, de ne hanyagold el őket.

Még több segítség kell?

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

MI A KÖVETKEZŐ LÉPÉS A DIPLOMA UTÁN?
FRISSDIPLOMÁS, DE MUNKANÉLKÜLI?
CÉLOK : NEKED VANNAK?

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!