Mi a következő lépés diploma után | Blog | IQFactory.hu

Mi a következő lépés a diploma után?

Végre sikerült, lediplomáztál. Akkor most hogyan tovább? Továbbtanulsz? Elkezdesz dolgozni? Vagy erre eddig nem is gondoltál, mert csak a diploma megszerzése lebegett a szemed előtt?

Nagyon fontos, hogy az utolsó szemeszterben már legyenek konkrét terveink azzal kapcsolatban, hogy mihez is kezdünk a diploma megszerzése után, és ne kísértsen minket a diplomás munkanélküliség rémálma.

mi a következő lépés

Diploma után több lehetőség is felkínálkozik számodra, neked ”csak” döntened kell, hogy mi az, amit csinálni szeretnél.

  • Továbbtanulás

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél továbbtanulni, akkor időben nézz annak utána, hogy milyen lehetőségeid vannak a diplomáddal. Milyen irányba tudsz tovább specializálódni. Lehet persze azt is, hogy egy teljesen más képzést választasz magadnak, és ezzel bővíted ismereteid körét. Ami nagyon fontos, az az, hogy akkor tanulj tovább, ha tényleg tanulni szeretnél. Ne azért válaszd a továbbtanulás lehetőségét, mert még nem szeretnél dolgozni, hanem még egy kicsit diák szeretnél maradni. Egyszer minden véget ér, így a gondtalan diákévek is. Ha már nem szeretnél valójában tanulni, akkor ne válaszd ezt a lehetőséget, csak azért mert a diáksággal járnak bizonyos előnyök és kedvezmények.

  • Munkavállalás

Ha úgy gondolod, hogy a frissen megszerzett diplomáddal szeretnél elhelyezkedni valahol, akkor már az államvizsga előtt érdemes elkezdeni keresgélni. Ne a diplomaátadó ünnepség után kezd el az önéletrajzod szerkeszteni, majd küldözgetni azt. Az álláskeresés sokszor hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat, hiszen gondolj csak bele, hogy egyszerre hányan végeztek az évfolyamodban, hányan vagytok, akik szeretnének munkát találni (és ez még csak a te iskolád, a te szakod). Egy álláshirdetésre akár több százan is jelentkezhetnek és a munkáltató csak a legjobbakat hívja be személyes interjúra is. Emellett napjainkban egyre népszerűbbek (és egyre szükségesebbek) a több körös interjúk. Ha nem szeretnél tehát akár hónapokat is várni, hogy elkezdhess dolgozni, érdemes már jóval a végzés előtt elkezdeni a folyamatot.

Van egy másik lehetőséged is. Ha a gyakornoki helyeden meg voltak veled elégedve, akkor érdemes megpróbálkozni ott is, hátha főállásban is alkalmaznának téged.

  • Továbbtanulás és munkavállalás egyszerre

Vannak, akik úgy szeretnének továbbtanulni, hogy mellette már dolgozni is elkezdenek. Ez talán a legnehezebb és a leginkább embert próbáló választás. Egyszerre kell megfelelni, lehetőleg a maximumot nyújtani az iskolában és a munkahelyen is. Ehhez van egy tanácsunk: ne egyszerre kezdd el mindkettőt! Válassz esetleg egy keresztféléves képzést (jövő februártól), és ha szerencséd van, addigra már új munkahelyeden is eltöltöttél pár hónapot, fél évet. Vagy ha ősztől már kezded az iskolát, keress úgy munkahelyet, hogy már tudod, mire számíthatsz a suliban, és az állásinterjún is előre tudod vázolni az iskolába járással kapcsolatos kötelezettségeidet.


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!