Csak semmi plágium! Így kerülheted el - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Csak semmi plágium! Így kerülheted el

Minden szakdolgozat, de akár egyéb iskolai beadandó esetében is előfordulhat, hogy külső forrásból merítesz ötletet. Ez abszolút nem probléma, sőt a szakdolgozat megírása esetében kötelező is! Azonban nem szabad megfeledkezni a források helyes megjelöléséről sem, hiszen a plagizálás etikátlan, sőt a szakdolgozat visszautasításával is járhat.

semmi plágium

 

 

 

 

 

 

 

Először is tisztázni kell, mi is pontosan a plagizálás. Plágiumot követsz el, ha adott egy eredeti szöveg, például egy könyvben, és azt vagy egy az egyben lemásolod a szerző feltűntetése nélkül, de még az is, ha az eredeti szövegben 1-2 szót megváltoztatsz, plusz nem jelölöd meg a szerzőt.

Már nem minősül plágiumnak viszont, ha idézőjelben felhasználod az eredeti szöveget, plusz a forrás szerzőjét, vagy ha a teljes gondolatot veszed át a saját szavaiddal megfogalmazva, és feltűnteted mellette az írót. Szintén elkerülheted a plagizálást, ha az elolvasott tartalmat tovább gondolod, és azt írod le a saját kibővített gondolatmeneteddel, új értelmet adva az eredeti forrásnak. Segít, ha nem támaszkodsz teljesen a forrásod tartalmára. Legyen az csak egy mankója a tudásbázisodnak, melyre ráépülnek a saját gondolatok és ötletek. Amennyiben kész a megírt kutatásod, vagy esszéd, és nem vagy benne biztos, hogy elkövettél-e benne plágiumot, léteznek ennek ellenőrzésére készült weboldalak, melyek felkeresésével könnyedén le tudod ellenőrizni magad.

Tartsd észben, hogy a plagizálás kiderültével veszthetsz a többi munkád hitelességéből is, az iskolában/egyetemen kapott jegyedet is befolyásolhatja, valamint a szakdolgozatban elkövetett plágium miatt fél évet csúszhatsz a diploma megszerzésével! Tájékozódj arról, hogy az iskolád milyen típusú forrásmegjelölést alkalmaz, és mindig törekedj a plágium elkerülésére!

 

Még több segítség kell?

 

 

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

A KUTATÁSI FOLYAMAT 7 LÉPÉSE

MI A KUTATÁSOD CÉLJA?

MIRE JÓ A SZAKDOLGOZATOD?

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!