Egyszerű és alapvető tippek tanuláshoz | Blog | IQ Factory

Alapvető tippek tanuláshoz

A hatékony tanulás a megfelelő hozzáállással kezdődik – pozitív gondolkodással a tanulást büntetés helyett lehetőségnek is fel lehet fogni. Nincs egy olyan általános tanulási technika, amivel mindenki ugyanolyan hatékony eredményt tud elérni. A tanulási módszereket mindenkinek saját magának kell kipróbálnia és megtapasztalnia melyik működik számára a legjobban. Mindenkinek különböző képességei vannak, ezért fontos leszögezni, hogy ami egy embernek jól működik, az még nem biztos, hogy másnak is fog.  A tanulás legjobb módja a folyamatosság, ez nem valami, ami a teszt előtti éjszakára hagyható, hanem amit rendszeresen tudsz csak elsajátítani. De azért léteznek alapvető tippek tanuláshoz, amelyek megkönnyíthetik a dolgunkat, most ezekből írtunk össze nektek hatot!

Alapvető tippek tanuláshoz

  1. Koncentrálj!

Fontos összpontosítani és elkerülni a zavaró tényezőket, amikor a tanár beszél. Gyakorold az aktív hallgatást azáltal, hogy arra összpontosítasz, amit mond, és jegyzeteket készítesz a saját szavaiddal. Ez segít meggyőződni arról, hogy hallgatod és érted is, amit tanulsz. Persze a zavaró tényezők mindenhol megtalálhatóak – a mobiltelefonoktól kezdve, a közösségi médián keresztül, a barátokig. Légy tudatában annak, hogy mi, vagy ki vonja el a figyelmed, és amikor tudod, hogy tanulnod kéne, próbáld meg elkerülni. Ne ülj a barátaid mellé, ha tudod, hogy úgy nem fogsz odafigyelni és a mobiltelefon kikapcsolása szintén segít abban, hogy a tanárra figyelj.

  1. Kérdezz!

Ha nem értesz valamit óra közben vagy a tananyagban, kérdezd meg a barátaidat vagy a tanárodat. Ha nem szeretnéd az egész csoport előtt feltenni a kérdést, várd meg az óra végét és menj oda a tanárhoz. A tanárok azért vannak, hogy segítsenek megtanulni és elsajátítani az anyagot. Beszélj a tanároddal, és kérj pontosítást vagy segítséget, ha a vizsga előtt szükséged van rá.  A kezdeményezés pedig hosszú távon jó pont a tanároknál!

  1. Tervezz!

Készíts magadnak tanulmányi ütemtervet. Elkészítésekor nézd meg a naptárad, és gondold át, melyik nap mit, mikor és mennyit kell tanulnod, ahhoz, hogy időben végezz az anyaggal. Járj utána, hogy milyen típusú kérdések lehetnek a teszten, és hogy milyen témában, hogy tudd, mire kell összpontosítani. Adj meg konkrét célokat minden szakaszhoz, így tudod még jobban motiválni magad.

  1. Ismételj!

Iskola után nézd át, akár bővítsd is az órai jegyzeteidet. A jegyzetek áttekintése segít a tanult anyagokat a rövid távú memóriából áthelyezni a hosszú távú memóriába, ami a következő alkalommal sokat segít a tanulásban.

  1. Jegyzetelj!

Legyél biztos benne, hogy a jegyzeteid nem hiányosak. Ezek a jegyzetek segítenek felkészülni a vizsgákra, szóval ne vedd félvállról a dolgot. Ha nincs meg egy-két anyag, beszélj a barátokkal vagy a tanárral, és kérd el tőlük, hiszen lehet, hogy pont az lesz benne a tesztben vagy a vizsgában.

  1. Légy kreatív!

Használj olyan vizuális segédeszközöket, mint a grafikonok, a történethálózatok, az elme térképek, vagy a körvonalak az információk összefüggésének egyszerűsítéséhez, melyek segítségével jobban fogsz emlékezni. Persze a jól ismert színes, kiemelős és keretezős módszerek sem ártanak!

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

8 ÜTŐS ÉS 8 TILTOTT NASI TANULÁSHOZ

11 SZOKATLAN TANÁCS TANULÁSHOZ

NEHEZEN MEGY A TANULÁS? – VÉGEZZ TESTMOZGÁST!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!