7 tipp a szemeszter elkezdéshez | Blog | IQ Factory

7 tipp a szemeszterkezdéshez

A vizsgákat lezáró kellemes pihenés és ünneplés után rettentő nehéz visszarázódni a mindennapos korán kelés, hosszú tanórák, zárthelyik és beadandók tömkelegének világába! A vizsgákra való éjszakai tanulás és az azt követő hajnalig húzódó sorozatnézést és bulizást követően az új szemeszter első hetei valóságos rémálommá tudják változtatni egyesek életét. Csak a reggeli kávéval vagy energiaitallal lehet túlélni a hétköznapok végtelennek tűnő óráit. Főleg ha elalszol és kapkodni kell, hogy odaérj az első órára, persze pont lekésed a buszt és a következő sem időben jön, de szerencsére tele van, ezért nem hogy ülőhely, de állóhely is alig van. Aztán rájössz, hogy otthon hagytál valamit, nincs idő megvenni a reggelit és még az eső is elered, de nincs nálad esernyő…
Na jó, azért nem ennyire vészes a dolog, csak vissza kell rázódni az év szorgalmi időszakába. Összeírtunk 7 tippet, amikkel remélhetőleg könnyebben fogod elkezdeni az új szemesztert!

  1. Írj össze minden fontos dátumot és eseményt a naptáradba!

Mindenki hajlamos elfelejteni fontos időpontokat és határidőket, mint például a zárthelyik vagy a beadandók teljesítési ideje, vagy akár egy jó egyetemi buli. Ha inkább a hagyományos módszert szereted, írd fel a naptáradba, ha pedig inkább a modern technikát választod, a telefonod, tableted vagy számítógéped még jelezni is tud a pontos időt megelőzően, hogy el ne feledkezz róla.

  1. Ha már egyszer leírtad, félig megtanultad!

Ezért is fontos, hogy minden tárgyad anyaga külön füzetbe kerüljön. A saját kezed írását sokkal könnyebben megtanulod, mint a nyomtatott formátumot vagy más irományát. Saját megjegyzéseket is odapingálhatsz, amik segítenek megérteni az anyagot.  A tanárok is szívesen látják, ha valaki jegyzetel az óráikon és ebből még előnyöd származhat a megajánlott jegyeknél vagy az egy-két ponton múló zárthelyiknél.

  1. A rend a lelke mindennek!

A mai elektronikus világban már nem elég az, amit órán lejegyzetelsz, sőt a tanárok nagy része is szereti felrakni az anyagot olyan internetes tárolóba, ahol mindenki számára hozzáférhető lesz. A beadandó feladatok többségét is oda szokták feltölteni, mert sokkal egyszerűbb és környezetkímélőbb, mint papír alapon magukkal hordozni mindenhová, ahol bármikor elkeveredhet. Pont ezért fontos rendszereznünk a tárgyaink különböző fájljait és dokumentumait. Elérheted őket akár a suli könyvtárban, vidéken a laptopodon vagy utazás közben a telefonodon. A legjobb megoldás, ha előre letöltöd az összes fent található anyagot és elhelyezed a megfelelő mappában, így mindig tudni fogod, hol tartotok az anyagban.

  1. Minél hamarabb, annál jobb!

A halogatás az emberek többségének a specialitása, persze mindenki tudja, hogy nem jó dolog, de amíg nincs a nyakukon a kényszer motivációja, addig könnyű az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat. Nagyban összefügg az első tippünkkel, ugyanis a halogatás leküzdése azzal kezdődik, hogy feljegyzed a határidőt. Ha időben elkezded a tanulást, jobban meg fogod érteni az anyagot és tudod, miről van szó az órákon, nem beszélve arról, hogy sokkal könnyebb lesz felkészülni a zárthelyi dolgozatokra, mivel már csak át kell nézned a tanulnivalót. A beadandókkal ugyanez a helyzet, ha időben elkezded őket, nem kell attól tartanod, hogy nem lesz kész határidőre, meg tudod mutatni a tanárodnak és kijavítani a hibákat, így megelőlegezve a jobb érdemjegyet is.

  1. Szerezz be pár jó barátot!

Az egyetemet sokkal nehezebb egyedül elvégezni, mint összefogva a csoporttársaiddal és barátaiddal. Ha hiányoztál egy óráról, akkor is megkaphatsz minden fontos információt és a tananyagot pár jó ismerőstől. De nem csak a csoporttársakkal érdemes jóban lenni, mivel a felsőbb évesek már végig mentek mindazon, amin most ti fogtok, ismerik a tanárokat, így sok hasznos tippel, anyaggal, akár zárthelyik, vizsgák vagy beadandók mintájával meg tudnak ajándékozni. Ők már sikerrel átvészelték a megpróbáltatásokat és kitaposták előttetek az utat, nektek csak követnetek kell őket és átjuthattok a gyötrelmek ágas-bogas erdején.

  1. Nyomtass!

Rengeteg anyag csak elektronikus formában található meg az interneten, ilyenkor hajlamos az ember laptopról, számítógépről, tabletről vagy akár telefonról tanulni. Azonban ez nem csak a szemekre káros, de nem is olyan hatékony, mintha papír alapon tanulnánk. A leghatékonyabb, ha a gépen lévő anyagot átmásolod a füzetedbe, mivel már közben is megjegyezhető pár dolog. De sokan úgy gondolják, hogy ez időigényes és fárasztó módszer. Viszont kinyomtatni mindenképpen érdemes, mivel ki tudod jelölni a legfontosabb dolgokat színes szövegkiemelőkkel, így az agyad könnyebben memorizálja a tanulnivalót.

  1. Tedd színesebbé a világot!

Legalábbis a saját világodat azzá teheted pár szövegkiemelő használatával. Ugyanis bizonyított, hogy a színek ösztönzik a tanulást, hatékonyabban és tovább maradnak az emlékezetben az információk. Ugyanis az adatok nagy része vizuális, a színek pedig fokozzák a vizuális érzékelést és segítenek ezek megtartásában. A piros, a narancssárga és a sárga serkenti és növeli az agyi tevékenységet, eközben a kék, a zöld és a lila nyugtató hatásúak, ezért is találhatóak nagyrészt ilyen színű szövegkiemelők a papír írószer boltokban!

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

6 SZÓRAKOZTATÓ TIPP TANULÁSHOZ

9 TIPP A SIKERHEZ

MÉG 10 TIPP TANULÁSHOZ


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!