A tökéletes esszéírás folyamata | Blog | IQfactory

Esszéírás A-tól Z-ig

Mitől lesz összeszedett, alapos egy esszé? Hogyan tervezd egy beadandó írását, hogy pont annyi időt kelljen vele töltened, amennyit megérdemel? Milyen trükkökre figyelj, ha azt akarod, hogy a remekmű tanárod tetszését is elnyerje? Íme, az esszéírás A-tól Z-ig, Neked.

 esszeirasAZ

  1. Válassz egy kérdést!

Van, hogy egy előre meghatározott kérdésre kell keresned a választ. (Ebben az esetben ezt a bekezdést ki is hagyhatod.) Ha viszont egy egész kérdéssort kaptál, amiből választanod kell, vagy egy saját kérdést kell megfogalmaznod, akkor ki ne hagyd!

Ha van egy listád, amin kérdések szerepelnek, ne azt válaszd, ami első látásra a legkönnyebbnek tűnik. (Gyakran lehetnek csalókák a kérdések, ami elsőnek egyszerűnek tűnik, az könnyen lehet, hogy valójában árnyaltabb vagy trükkösebb, mint amilyennek gondolnád.) A legjobb, ha azt a témát választod, ami számodra a legérdekesebb (függetlenül attól, hogy bonyolult). Sokkal jobb egy ilyen „kihívásba” energiát fektetni, mint egy unalmas kérdéssel bajlódni, még akkor is, ha nehéznek érzed (Hidd el, a tanár azt is értékelni fogja, hogy kockáztattál, és elfogadtad a kihívást.)

Az viszont mindig nehezebb, ha neked kell kitalálnod a megválaszolandó kérdést. Vess egy pillantást a kötelező olvasmányokra, az előadások anyagaira, témáira, és hozakodj elő egy kérdéssel, ami érdekes számodra, és amire még nem tudod a választ! Ha nem vagy benne biztos, hogy beleillik-e a tananyagba a kérdésed, ne hezitálj, kérdezd meg a tanárodat! Biztosan segíteni fog neked.

 

  1. Készíts menetrendet!

A minél kisebb stressz érdekében érdemes hamar elkezdeni az esszé megírását (nem pedig az utolsó napra hagyni!). Írd le, melyik nap mit szeretnél csinálni, meddig akarsz eljutni! Kezdd az egészet kutatással! Keresgélj, nézz utána az anyagoknak, és rendszerezd azokat, mielőtt bármit is leírnál! Időzítsd úgy, hogy naponta csak 1-2 oldalt kelljen írnod! Tehát ha egy 10 oldalas dolgozatot kell megírnod, akkor a leadási határidő előtt körülbelül 12 nappal kezdd el gyűjteni az információkat a témádról! Így nem lesz megterhelő sem, és nem veszi el túl sok idődet sem az írás. (Persze ezt a luxust sajnos nem engedheted meg magadnak minden esetben. Sokszor csak 3-4 nap áll a rendelkezésedre. Ebben az esetben is legalább egy fél napot kutass, és csak utána kezdj neki az írásnak.)

art-89198_640

 

  1. Keress forrásokat!

Ha a fejedben megvan a menetrend, akkor kezdd el összegyűjteni a forrásokat. Ha szóba került órán, akkor nézd meg milyen ajánlott olvasmányok tartoznak hozzá. A könyv, vagy fejezet végén is biztosan feltüntették a felhasznált forrásanyagokat. Nézd át azokat is! Nem csak könyvek lehetnek jó forrásalapok! Az interneten is nagyon sokat találhatsz, de figyelj arra, hogy ellenőrzött legyen az oldal, ahonnan információt gyűjtesz. Ezután ülj le és olvass! Ne az egészet, mert úgyse lesz rá időd. (Kivéve, ha csak 1-2 forrásod van, akkor olvasd el őket töviről hegyire!)

 

  1. Olvass és jegyzetelj!

Jegyzeteidet írhatod kézzel is és gépelve is, kinek mi tetszik jobban. Ha gépen írod, biztosan rendezett és áttekinthető lesz. Ha viszont szépen tudsz kézzel is írni, és átlátod, akkor az is tökéletesen megfelel. Válaszd azt a módszert, amelyik számodra egyszerűbb! (Tipp: mind a két esetben a különböző szerzőktől olvasottakat válaszd el, tedd külön „fülekbe”, vagy írd új lapra őket! Így még átláthatóbb lesz. A végén írhatsz egy listát is különböző idézetekkel vagy egy összefoglalást az olvasottakról.)

 

  1. Fogalmazd meg a vázlatodat!

A jó vázlatnak van két típusa is.

  1. Azoknak ajánljuk, akik inkább megvitatnak és bemutatnak egy adott témát, mintsem kérdésekre keresnének válaszokat.

Gondolj úgy a dolgozatra, mint egy beszélgetésre, amit te irányítasz. Haladj a bemutatásával pontokba szedve, és reagálj a felmerülő kérdésekre. A vázlat három részből áll (akárcsak a dolgozat): bevezetés, bemutatás, befejezés. A bevezetés ne csak egy bekezdésből álljon! Itt mutatod be, hogy a későbbiekben miről fogsz írni. Ebben a részben nyílik alkalmad az olvasód figyelmének felkeltésére, hogy miért érdemes neki elolvasni az írásodat. Ezután állítsd fel a hipotézised, egy egymondatos összefoglalót arról, amit a téma bemutatásával el szeretnél érni a jövőben. DE ne az esszédet foglald össze mielőtt belekezdenél! Majd következik a dolgozat törzsének, illetve annak a vázlatának a megírása. Oszd fel pontokra, amik egymásra épülnek. Kezdd a legátlagosabbal, és haladj a legspeciálisabb felé. Majd ha ezzel is készen vagy, következhet a befejezés vázlata, ahol elég csak annyit írnod: „Következtetés – záró gondolatok”. Hiszen a dolgozat megírása előtt még nem tudod pontosan, hogy milyen eredményre jutsz majd.

  1. Azoknak ajánljuk, akik inkább konkrét kérdéseket válaszolnak meg szívesebben. Ebben az esetben a fő kérdéseket oszd fel több kis kérdésre. A kérdések épüljenek egymásra, és következzenek egymásból. Strukturálni fogják a dolgozatod még akkor is, ha a konkrét kérdések nem is szerepelnek benne, nagyban megkönnyítik az írást. Így tudsz a dolgozatod szempontjából igazán fontos részekre is összpontosítani.

typewriter-801921_640

 

6. Írd meg az esszét!

Most jön a munka neheze: megírni magát az esszét. Ha összegyűjtötted a megfelelő forrásanyagot és készítettél egy jó vázlatot, akkor igazából egyszerű dolgod lesz.

Ami még fontos lehet:

  • Korábbi visszajelzések átnézése

Ha már írtál dolgozatot az adott tanárnak, akkor nézd meg milyen értékelést kaptál, és min tudnál javítani. Nem használsz-e túl sok idézetet? Nem vagy-e túl bőbeszédű? Fogadd meg a tanárod tanácsát! Ha viszont ez az első, amit neki írsz, akkor hozd ki magadból a legjobbat!

  • Milyen idézési stílust használsz?

Nagyon fontos: ha valakitől idézel, akkor azt jelöld! Írd le, hogy kitől és hol olvastad az adott sorokat! A plágium nagyon súlyos hiba! Ha nem vagy biztos, benne, hogy hogyan kell a dolgozatban idézni, akkor inkább kérdezd meg a tanárodat, vagy böngészd blogunk kapcsolódó cikkeit!

  • Még néhány tipp

1.  Érezd igazán magadénak az esszéd témáját! Tegyél fel kérdéseket, és próbáld őket megválaszolni!

2. Mindig írj világosan és tisztán! Sokkal elegánsabb, ha átláthatóan, és egyértelműen fogalmazol, mintha hosszú körmondatokat és különböző szinonimákat használnál.

3. Ne használj túl sok idézetet! Ez azt mutatja, hogy bizonytalan vagy a saját gondolataidban.

 

  1. Szerkeszd meg a dolgozatot!

Ha befejezted az írást, mentsd el, zárd be, és pihenj. Ha sokat foglalkozol vele egyszerre, akkor már nem veszed észre benne az apró hibákat (szóismétlés, kihagyott betűk, elírások, stb.) Másnap tiszta fejjel, tiszta gondolatokkal olvasd el újra, és ha kell, akkor javítsd ki a hibákat. Ha kell, mutasd meg egy „külső” embernek is. Ő lehet, könnyebben észreveszi a hibákat benne (nem a tartalmi, hanem a formai hibákat). Viszont ha nekiállnál az egészet újraszerkeszteni, és teljesen átírni az egész dolgozatot, akkor neki se kezdj! Lazíts, és ne izguld túl a dolgot. Javítsd ki az apróságokat, és add be nyugodtan!

 

Kezdődhet a munka?

IQfactory

 

bloggomb

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!