Hogyan készíts statisztikai elemzést házidolgozatba? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Hogyan készíts statisztikai elemzést házidolgozatba?

A statisztikai elemzés házi dolgozatban azért gyakori, mert az oktatók fel akarnak készíteni a szakdolgozatban végzendő primer kutatás elemzésére. A statisztikai elemzés segítségével tudunk a teljes populációra igaznak mondható következtetéseket levonni. De mik a statisztikai elemzés részei és hogyan kell felépíteni egy statisztikai elemzést házi dolgozatban? Mutatjuk!

A kutatás során nyert adatok feldolgozása

A statisztikai elemzés házi dolgozatban és szakdolgozatban is az adatbázis tisztítással kezdődik. Ebből a szempontból figyelembe kell venni, hogy vannak e hiányosan kitöltött kérdőívek, vagy olyan felhasználók, akik többször töltötték ki a kérdőívünket. A hiányosan kitöltött kérdőíveket és duplikált válaszokat ne vegyük figyelembe az elemzés során, hiszen torzítják az eredményeket.

Az adatbázis tisztítása után következhet az adatok kódolása. Mielőtt létrehoznánk az adatbázisunkat, a kérdőívben számokká kell alakítanunk a válaszokat. Mivel a statisztikai programok csak számokkal tudnak dolgozni, a kódolás nélkülözhetetlen. A kódoláshoz hívjunk segítségül egy üres kérdőívet, amelyben elvégezhetjük a kódolást, így láthatjuk, hogy az egyes szöveges válaszok mely kódoknak felelnek meg.

Az adatbázis elkészítése mindig a kérdőív alapján történik. Az adatbázis nem más, mint sorok és oszlopok halmaza. A változók az oszlopokban jelennek meg, míg a sorokban a válaszadók által adott összes válasz látható.

Statisztikai eljárások

A statisztikai elemzés házi dolgozatban ugyanúgy a statisztikai eljárások széles skáláját ölelheti fel, mint szakdolgozatok esetében. A statisztikai eljárások lehetnek leíró vagy matematikai statisztikai módszerek. A leíró módszerek közé tartozik a csoportosítás, kategorizálás, megoszlási mutatók, középérték számítások és szóródás számítások. A matematikai statisztikai módszerek közé pedig a különbözőség- és összefüggés vizsgálatok tartoznak.

Az alkalmazni kívánt eljárás ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy sikeresen vegyük a statisztikai elemzés akadályait házi dolgozatunkban. A statisztikai elemzés mindig különböző programok segítségével történik, így nem csak a módszer, de a program ismerete is nélkülözhetetlen. Az SPSS, az eViews, a Polystat, a Matlab és az Excel mind olyan szoftverek, amik alkalmasak statisztikai elemzésekre.

Házi dolgozatunkban írjuk le, hogy milyen statisztikai eljárást alkalmazunk, és milyen program segítségével végezzük a vizsgálatot.

Eredmények értékelése

Miután lefuttattuk a statisztikai elemzést, házi dolgozatunkban helyezzünk el egy táblázatot a kapott eredményekről. Az eredményeket értékeljük, azaz írjuk le, hogy mi olvasható ki a táblázatból. Eredményeinket szemléltethetjük grafikonok segítségével is. Fontos, hogy a statisztikai elemzés eredményeiből vonjunk le következtetéseket, keressünk ok-okozati összefüggéseket. Ha nem kapunk egyértelmű eredményt egy vizsgálat alkalmával, akkor alkalmazzunk egy másik releváns módszert, amely segítségével pontosabb eredményre jutunk.

Végezetül foglaljuk össze a kapott eredményeket és a vonjunk le következtetéseket.

A statisztikai elemzés házi dolgozat és szakdolgozat esetében is nagy körültekintést igényel, csak akkor vágjunk bele, ha tudjuk, hogyan kell alkalmaznunk az egyes módszereket. Ellenkező esetben kérjünk segítséget tanárainktól vagy hallgatótársainktól. Ha kérdésed adódott, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Mi is az a statisztikai elemzés és miért fontos?

A statisztikai elemzés lépései szakdolgozatban!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!