A statisztikai elemzés lépései szakdolgozatban! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A statisztikai elemzés lépései szakdolgozatban!

A statisztikai elemzés a szakdolgozat fontos része, hiszen olyan következtetéseket vonhatunk le segítségével, amelyek az egész populációra igazak lehetnek. A különböző statisztikai elemzések végzése nagy körültekintést igényel, hiszen nem elég a kérdőívet és a módszert ismerni, az elemzést végző programot is tudunk kell használni.

A kutatás célja, hipotézisek megfogalmazása

A statisztikai elemzés szakdolgozatban a kutatás céljának ismertetésével, a hipotézisek megfogalmazásával kezdődik. Fontos, hogy tudjuk, mit kutatunk, hiszen a célnak megfelelően tudjuk megválasztani a kutatási módszert, a statisztikai eljárást és a statisztikai programot is.

Kutatási módszer kiválasztása

Ha világos a kutatás célja és felállítottuk a hipotéziseket, akkor kiválaszthatjuk azt a kutatási módszert, amellyel a leghatékonyabban vizsgálható a téma. A legnépszerűbb vizsgálati módszerek közé tartozik a kérdőíves, a mélyinterjús és a megfigyeléses módszer. Bármely kutatási módszer alkalmas statisztikai elemzés elkészítésére a szakdolgozatban, hiszen a kulcs az adatok kódolásában rejlik, de erre a későbbiekben kitérünk.

Kutatás elvégzése

A kutatási módszer kiválasztását követően végezzük el a kutatást. A szakdolgozatunkban írjunk egy rövid összefoglalót a kutatás körülményeiről.

Adatbázis tisztítás

A kutatás során nyert adatok feldolgozásának része az adatbázis tisztítás, az adatok kódolása és az adatbázis elkészítése. Az adatbázis tisztítás során meg kell vizsgálnunk a kapott adatok értékelhetőségét. Ha akad olyan kérdőív, amely nem lett teljesen kitöltve, vagy kétszer lett elküldve ugyanazon kitöltő által, akkor töröljük, hiszen ezek a „hibák” torzíthatják az eredményeket. Az adatbázis tisztítás fontos része a statisztikai elemzésnek szakdolgozatunkban, azonban erről nem kell szót ejtenünk diplomamunkánkban.

Adatok kódolása

Az adatok kódolása a szöveges válaszok számokká alakítását jelenti. Mivel a statisztikai programok csak számokat képesek feldolgozni, ezért nélkülözhetetlen a kódolás. Szakdolgozatunk kutatási részében feltűntethetjük, hogy mely szöveges adatokból milyen számszerű adatok keletkeztek.

Adatbázis készítés

Az adatok kódolása után készítsük el az adatbázist. Az adatbázis sorokból és oszlopokból áll. Az oszlopok tartalmazzák a változókat, a sorokban pedig a válaszadók által adott válaszok találhatók. Természetesen az adatbázis készítés is háttérmunka, szakdolgozatunk olvasóit ne terheljük hatalmas adatbázisok bemutatásával.

Statisztikai eljárások meghatározása

A választott statisztikai eljárásokról azonban már szakdolgozatunkban is írnunk kell. A legnépszerűbb statisztikai eljárások a regresszió számítás, a pont és intervallumbecslés, valamint a korreláció számítás, de egyéb leíró vagy matematikai statisztikai módszert is választhatunk, ha a téma úgy kívánja.

A statisztikai elemzés szakdolgozatunk igen fontos részét teszi ki, így körültekintően válasszuk ki azt a statisztikai eljárást, amely a legcélravezetőbb a hipotéziseink megválaszolása érdekében.

A statisztikai program kiválasztása

A legnépszerűbb statisztikai elemző programok az SPSS, az eViews, a Polystat, a Matlab és az Excel. Bizonyára ezek egyikét tanulmányaid alatt már alkalmaznod kellett. Ha azonban nem vagy biztos a szoftverek használatában, akkor bátran kérdj segítséget konzulensedtől vagy hallgatótársaidtól.

A szakdolgozatunkban mindenképp tűntessük fel, hogy melyik program segítségével végeztük a vizsgálatot.

Eredmények bemutatása és értékelése

A kapott eredményeket táblázatok és grafikonok formájában szemléltessük, és értékeljük őket. Az értékelés azt jelenti, hogy keressünk összefüggéseket és következtessünk a kapott eredmények alapján. Ebben a pontban válaszoljuk meg hipotéziseinket is.

Összefoglalás

A statisztikai elemzés szakdolgozatban az összefoglalással végződik. Nincs más dolgunk, mint összefoglalni a kapott eredményeket, kiemelve a téma szempontjából leginkább relevánsakat, a legmeglepőbbeket és a legérdekesebbeket.

Sok sikert kívánunk a statisztikai elemzés szakdolgozatodban való elkészítéséhez! Ha segíthetünk valamiben, bátran fordulj hozzánk!

Mi is az a statisztikai elemzés és miért fontos?

Hogyan készíts statisztikai elemzést házidolgozatba?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!