Cikkek, szakirodalom összegzése szakdolgozatban | Blog | IQfactory

Cikkek, szakirodalmi anyagok gyors összegzése

Szakdolgozat, esszék vagy iskolai beadandók írásakor gyakran belefuthatsz abba, hogy egy másik cikket, olvasmányt kell összegezni. Ez az összegzés pár szótól több bekezdés hosszúságú is lehet, függően az eredeti cikktől és annak fontosságától. Könnyen beszippanthat azonban a feldolgozás: olvasás, újraolvasás, kiemelés, saját témához kapcsolás, következő cikk feldolgozása, az előző elfelejtése, újraolvasás… Kövesd ezt a listát, és könnyebb dolgod lesz!

szakirodalom

Dolgozz jó keresésekkel

Korábban írtunk a megfelelő szakirodalom felkutatásáról. Továbbra is fontos, hogy releváns, friss, elérhető és hivatkozható forrást használj. Szakdolgozatnál válassz ki 10-15, a témához szorosan kapcsolódó témájú cikket, és kezdd ezekkel. Fusd át először mindegyiknél az absztraktot vagy összefoglalót, hogy megtudd, biztosan hozzáad-e a témádhoz.

Olvasd el a cikket

Már olvasás közben jelöld meg a fontos, főbb szempontokat a cikkben, hogy jól megértsd miről is szól, és megtaláld a kapcsolódási pontokat saját szakdolgozatodhoz. Külön jelöld meg azokat a részleteket, amelyeket beletennél a saját írásodba, és tegyél a fontos bekezdések mellé megjegyzéseket, hogy az adott példa, gondolat, kutatás hogyan támasztja alá a mondandódat, illetve hogyan illeszkedik a logikai felépítésbe.

books

Saját szavaiddal fogalmazd meg

Mikor jegyzeteket készítesz a cikkről, fontos, hogy a saját szavaidat használd, és ne másold a szöveget szó szerint. Ha a pontos szöveg adja át leginkább a mondandódat, idézhetsz szó szerint is, de ebben az esetben ne feledd a megfelelő formázást (idézőjel, betű formázása, pontos, oldalszámmal ellátott hivatkozás), illetve ügyelj arra, hogy az idézetek aránya ne lépje túl a kiírásban megadott maximális százalékot.

Összegezz

Találd meg az összegzésed és a cikk közti kapcsolatot. Ezt megteheted úgy is, hogy a cikk alap feltevését beleírod, vagy elmagyarázod, hogy segített az írás elkészíteni az esszédet. Ezután kiegészítheted részletekkel a cikkből, amik segítettek. Próbáld meg csak az esszéd számára releváns részleteket beleírni. Utolsó lépésként pedig vond le a következtetésed a cikkből, és említsd meg azt is, hogyan hatott ez a munkádra. Fontos: az idézeteket jelöld meg rendesen, hogy tudják, ezek nem a te szavaid: „A szerző úgy gondolja…, XY kutatása alapján…, Ahogy az XY tanulmányában is megjelenik, …”. Még több praktikus tippet és egy sablont a szakdolgozat elkészítéséhez itt találsz.

A megírás technikája

Nagyon fontos, hogy maga az összefoglalás stílusában passzoljon ahhoz a szöveghez, amibe kerül. Különösen fontos ez, ha nem csak szakmai folyóiratok cikkeit, hanem egy-egy weboldal, blogcikk szövegét is használod: törekedj ezeknél is a szakmai nyelvezet, stílus használatára. Cikk, esszé vagy épp egy olvasmány összefoglalása, mind-mind más írási módokat igényel, ezeknek betartására ügyelj.

 

IQfactory

bloggomb


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!