Így készül a PhD | Blog | IQ Factory

Így készül a PhD

Bármelyik doktori képzésbe is vágtál bele, bizonyára hatalmas utat tettél meg, hogy elérkezz a célegyenesbe, és szert tegyél az egyetemi tudományos doktori fokozatra. Az abszolutórium megszerzése után jöhet a szigorlat, majd nekigyürkőzhetsz a disszertáció megírásának, hogy végül a sikeres doktori védés után hivatalosan is PhD titulussal büszkélkedhess. Az út göröngyös, adunk néhány tanácsot, melyekkel könnyebben szelheted át a befutó utolsó métereit:

concept-1868728_1280

Motiváció

Először is pumpáld fel magad egy adag elszántsággal és motivációval, mert a neheze még csak most következik! Ha kiötlötted a kutatásod témáját, kezdd azzal, hogy elolvasol legalább 50 cikket erről a témáról. Mindenről tájékozódnod kell, a tudásod nem lehet felületes, mert a későbbiekben az apró repedésekből szakadékok lehetnek. Ily módon a hipotézist könnyebben felállíthatod, lefektetve a további munkád alapköveit.

Kutatás és nyomon követés

Gyűjtsd össze a legfontosabb forrásanyagokat és vázold fel, hogy milyen kutatási módszerekkel fogod őket feldolgozni. Ez jó origó lesz a PhD szerzés folyamatában, és segíteni fog az irományod kezdeti stádiumában átlendíteni a holtpontokon. A felhalmozott ismeretanyagok nyelvi stílusa irányadó lesz a te saját írási stílusod megalkotásában. Egyeztesd a számokat, menj biztosra, hogy nem rontottál el semmit, és az adataid maximálisan megállják a helyüket. Lehet, a sokadik átnézéskor találod meg azt a hibát, amely már régóta ott bujkált.

Munka és pihenés

Tervezd meg a szüneteidet és a pihenőidődet! Attól, hogy éjt nappallá téve körmölsz, még nem biztos, hogy ez a minőségnek is jót tesz. Fáradtan más tudatállapotban vagy, könnyen találhatod a hibás elméleteket helyénvalónak. Ennek ellenére a pihenők se kerítsenek hatalmukba, mert hanyagság lesz a vége! A közösségi médiától jobban teszed, ha érzékeny búcsút veszel, mert szempillantás alatt a hatalmába keríthet! Persze ne legyél önsanyargató sem, a szükséges e-maileket és üzeneteket nagyobb időközönként ellenőrizheted, jelszó a mértékletesség! Találj egy helyet ahol csönd és béke honol, csak te vagy és a tennivalóid, így kisebb lesz az esélye annak, hogy csábításba ess.

Alaposság

A kezdeteknél gyakrabban, de a továbbiakban is sűrűn vedd igénybe a konzulenseid segítségét. Néhány légből kapott ötlet talán elsőre megfelelőnek tűnhet, de rossz irányba is elviheti a disszertációd, amit aztán később sokkal nehezebb lesz kijavítani. Kérdezz bátran a forrásokkal kapcsolatban, melyeket mindig tűpontosan jegyezz fel. A tárolásához és a szinkronizálásához már számos programot találhatsz a weben, melyekkel átláthatóan kezelheted a bibliográfiát, és nem kavarodsz bele az információtengerbe sem.

Ha már beadtad a mestermunkát, nyugodtan ereszd ki a fáradt gőzt és dicsekedj el barátaidnak, hogy hamarosan joggal hívhatnak doktornak. 😉

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!