Vizsgaidőszak? Szakdogaírás? Biztos jól csinálod? |Blog | IQfactory

Vizsgaidőszak? Szakdogaírás? Biztos jól csinálod?

Csak a feladataid felett ülsz vagy haladsz is velük? Vajon minden erőforrásodat és idődet kihasználod rendesen? Ha az alábbi pontokat kipipáltad, akkor jó úton haladsz a hatékonyságot tekintve. Ha pedig nem, akkor gondold át javaslatainkat, és spórolj meg velük egy csomó időt!

 1. Az asztalod

Kezdjük a legkézenfekvőbb ellenőrzési ponttal. Nézz végig az asztalodon! Minden rajta lévő dologra szükséged van? Egészen biztosan? Tuti használni fogod mindet? Érdemes elpakolni a felesleges tárgyakat, ez csökkentheti a beszűkültség és elhavazódás érzését. Ezen túl pedig nem vonják el a figyelmedet, és kényelmesebben tudod csinálni az előtted álló feladatok sokaságát. Valószínűleg a nap végére újból megtelik mindenféle felesleges tárggyal, úgyhogy fejezd be a napod vagy kezdd a következőt azzal, hogy újra szelektálsz.

rend12

2. Van listád?

Rengeteget olvashattál már a teendőlista készítésének fontosságáról, ezért az előnyeinek bemutatása helyett most a milyenségére helyezzük a hangsúlyt. Kategorizálj! Oszd három csoportra (elvégzendő, folyamatban, elvégzett)! Ezek után a kedved javulása egyenesen arányos lesz a folyamatban lévő és elvégzett oszlopban szereplő elemek növekedésével. Így nem csak az elvégzendő feladatrengeteget látod mindig a szemed előtt, hanem a már elvégzett, teljesítetteket is. Erre a sémára épülő alkalmazások sorozata várja, hogy letöltsd a telefonodra vagy számítógépedre.

 3. Beszéljünk a gépelésről

A munkafolyamat lerövidítése és hatékonysága szempontjából nem mindegy milyen iramban ütögeted a billentyűzetet, hányszor pötyögsz félre..stb. Érdemes ezt a képességedet fejleszteni, így a későbbiekben sokkal hamarabb érhetsz a feladataid végére. Nem kell gépírás tanfolyamot végezned, ahhoz hogy magasabb fokozatra tudj kapcsolni. Az internet is tele van gyakorló módszerekkel és feladatokkal. Használd!

 4. Ablakok

Nem célszerű, ha sok ablak van megnyitva se a böngésződben, sem pedig a tálcán. Lassít, kizökkent, lehangol. Szelektálj!

 5. Le a multitaskinggal!

A legújabb felfogások és kutatások szerint egyáltalán nem hatékony módszer, mivel bár több mindenre tudsz figyelni egyszerre, mégis mindegyikre pontatlanul és minimális mértékben. A feladataid nem fognak elfutni, ne aggódj, kivárják, amíg végzel az előttük állóval!

multitasking

6. Reggeli kakas vagy éjjeli bagoly?

Biztos már az évek és tapasztalataid során felismerted te is, hogy a nap melyik szakaszában vagy képes „szivacs agy” üzemmódba kapcsolni. Mivel ez a legproduktívabb időszakod, így érdemes a tanulást vagy a szakdolgozatod írását, esetleg legnehezebb részeit erre az időszakra időzíteni. Ilyenkor kevesebb idő és energiaráfordítás szükséges az egyes feladataid elvégzéséhez, mint a nap egyéb szakaszaiban.

kakas

 7. Hallottál már a gyorsolvasásról?

Az egyre népszerűbb trend lényege, hogy az átlagosnál akár 6-7-szer gyorsabban olvas az olvasó. Egy átlagos ember 200-400 szót képes elolvasni percenként. A gyorsolvasással ez a szám 1200-1700 szó/ percre is feltornázható. A gyorsolvasás lényege, hogy nem az egész szót olvasod el, hanem a központi betűre koncentrálva úgymond „kitalálod” a szó többi betűjét, melynek segítségével az egész összeáll a fejedben. Nem tűnik túl egyszerűnek, pedig hidd el hogy az, mivel ma már applikációk és különböző programok állnak rendelkezésedre, amelyek lehetővé teszik a gyakorlást. Ugye milyen szuper lenne, ha fele annyi időt igényelne a források és szakirodalmak átolvasása? A gyorsabb olvasás legyen célod, azonban ne a leggyorsabb, így nem fog a gyorsaság a megértés rovására menni.

 

Pipáld ki ezeket a pontokat, és máris hatékonyabban megy a tanulás, írás.

 

IQfactory

bloggomb


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!