Emlékezz mindenre! 4 lépés, hogy kiválóan memorizáld a tananyagot | Blog | IQ Factory

Emlékezz mindenre! 4 lépés, hogy kiválóan memorizáld a tananyagot

Az életben bizonyára mindenki megtapasztalja, hogy nem lehet mindent egyszerűen megtanulni. Van olyan, hogy tanulmányaink során, egy nehezebb anyagrész miatt rákényszerülünk a magolásra és ilyenkor különösen fontos szerepet kap az, milyen jól megy a jegyzetek és a kiadott anyagok memorizálása. Így most, szeretnénk a segítségetekre lenni, egy módszerrel, amivel a befogadott információkat, praktikusabban, egyszerűbben tudjátok majd megjegyezni és visszaidézni.

Ahhoz, hogy a módszer felsorolt lépései működhessenek, gyakorolnod kell! Amennyiben van olyan köztünk, aki szerint nincsenek meg a képességei, alapvetően rossz a memóriája, számára azt mondanánk, inkább ne sodorja magát a negatív gondolatok tengerére, ugyanis lehetséges, hogy a probléma gyökere, egyszerűen az a módszer, amivel eddig memorizálni próbált. Készen állsz a gyakorlásra, és arra hogy jobb legyél a tanulásban? Akkor találj egy számodra alkalmas helyet, vedd elő a rendelkezésedre álló jegyzeteket és anyagokat és keresd meg az első megjegyzendő részt! Amennyiben hosszabb részről van szó, bontsd azt először mondatokra, majd fokozatosan rakd össze! Ezzel is könnyítheted a folyamatot. Figyelj, fontos, hogy betartsd a sorrendet, és hogy a lépéseket megfelelően végezd!

 

1. Olvasd el a részt (vagy mondatot), először hang nélkül, magadban

2. Majd, csukd be a szemed és idézd fel csöndben, magadban, amit elolvastál

3. Most nyisd ki a szemed és olvasd fel hangosan

4. Végül, újból csukd be a szemed, idézd fel és eközben, mondd ki hangosan

 

Ne feledd, a módszer többszöri gyakorlása nagyban hozzájárulhat a sikerhez! Különböző, a témában folytatott kutatásokban is szerepelt már, hogy a hangosan kimondott szavak jobban megragadnak bennünk, mint ha azokat csak magunkban olvasnánk el. A gyakorlat nem csak a memóriánkból való felidézésben, de a felismerés és a fogalmak feldolgozásának folyamatában is segítségünkre lehet.

Amikor olvasunk, akkor befogadjuk a szöveget, amikor viszont becsukjuk a szemünket és visszaemlékezünk az olvasottakra, akkor már az információ, memóriánkból való felidézését gyakoroljuk, azt, amit a vizsgák és a dolgozatok alkalmával is használunk. Ezért nem biztos, hogy elegendő, ha a vizsgák előtt, csak elolvassuk az anyagot és a visszaidézésével nem foglalkozunk. Természetesen ez a tanulási folyamat van, akiknél gyorsabban működik, ugyanakkor fejleszthető, így mindenkinek van esélye, hogy elsajátítsa.

Reméljük, hogy további vizsgáid és dolgozataid során, a módszer hozzájárul majd ahhoz, hogy sikeres eredményeket érhess el! Ha további segítségre is szükséged lenne, keress minket bátran!

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

HOGYAN DOLGOZZ FEL FOLYÓIRAT CIKKEKET?

SEMMI KEDVED TANULNI? EZ A 15 GONDOLAT SEGÍT!

HOGYAN NE KÖVESS EL OLYAN HIBÁKAT A VIZSGÁN, AMIK UTÁN CSAK A FEJED FOGOD?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!