7 tipp a hatékony nyelvtanuláshoz | Blog | IQfactory

7 tipp a hatékony nyelvtanuláshoz

A nyelvtanulás nem egyszerű feladat. Nem könnyű hatékonyan, belefektetett idő elvesztegetése nélkül eredményeket elérni. Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet, módszereket, melyekkel eredményesebben fejlesztheted nyelvtudásodat, sőt, élvezetessé is teheted a folyamatot!

nyelvtanulas

1. Tűzz ki magad elé célokat! – szó szerint

Nyelvtanulásnál (is) nagyon fontos a motiváció. Mindenképp hasznodra lehet, ha a kitűzött céljaidat papírra veted és jól látható helyre teszed. Ez segít emlékezni azokon a napokon is, amikor a lelkesedésed kissé elszáll. Mint sok minden másra, a nyelvtanulásra is igaz, hogy könnyebben elérjük a célunkat, ha minden nap tudatjuk magunkkal mi is az.

2. Időbeosztás

Az átlátható és hatékony tanulás érdekében érdemes tanulási tervet készíteni. Ha minden napra-, de legalább heti 5 napra- beosztod az előtted álló feladatokat, sokkal könnyebben tudod követni, hol tartasz a célod felé vezető úton. Nem mellesleg jó érzéssel tölt majd el, amikor a nap végén kipipálhatod őket: Igen, ezt is megcsináltam! Közelebb kerültem a célomhoz.

3. Ne hagyd elmenni magad mellett az időt! – hallgass szövegeket

Több olyan alkalom is adódhat a nap során, amelyeket nyelvtanulás szempontjából hasznosan eltölthetsz. Suliba vagy munkába utazás közben hallgass idegen nyelvű szövegeket vagy akár online rádiót a kívánt nyelven. Az idegen nyelvű szövegek hallgatása segít abban, hogy könnyebben hozzászokj a nyelv ritmusához, és idővel egyre több szót és kifejezést fogsz kihallani belőlük. A szabadidőd is telhet hasznosan, ha idegen nyelven nézel filmeket, videókat, kezdetben magyar felirattal, majd az adott nyelv feliratával.

watches

4. Ne szavakban gondolkodj!

A szótanulás részt nem kedveljük. Meg kell találnod azt a módszert, amely számodra a legjobban működik. Felcímkézheted a lakást, használhatsz szókincsfejlesztő alkalmazásokat, ingyenes hírleveleket. Használd ki az internet adta lehetőségeket!

A szavak megjegyzésénél próbálj ne a jelentésükben, hanem szituációkban gondolkodni, melyekben használnád. Sokkal hatásosabb, ha a hagyományos szótárfüzettel ellentétben a szavak mellé nem (csak) a jelentésüket írod le, hanem egy általad kreált példamondatot/szituációt is. Ahhoz, hogy ez gördülékenyen menjen, át kell alakítanod a gondolkodásodat. Próbáld meg a választott idegen nyelven megfogalmazni a gondolataidat, illetve ha kétnyelvű cikkeket olvasol, gondolkozz el rajta, te hogyan fejeznéd ki magad. Ez nem könnyű, de alkalmazd ezt már a kezdetektől!

Ha mégis szótárazásra adnád a fejed, elsőként mindig az egynyelvűvel próbálkozz. Ha a leírásból nem jössz rá az adott szóra, nézd meg a kétnyelvűben.

A memorizálásban segíthetnek az általad készített szókártyák is. Ezeket könnyedén magaddal viheted, így előkaphatod utazás vagy várakozás közben is. Ha egy-egy szóhoz valamilyen asszociációt társítasz, könnyebben fel tudod majd idézni a továbbiakban. Természetesen erre folyamatos beszéd közben nincs idő, de a tanulás időszakában nagyon hasznos.

5. Szavak és nyelvtan egyszerre

Ha az alapszavakat már megtanultad, jöhetnek a nyelvtani kihívások. A nyelvtani leckék megértése után készíthetsz magadnak saját jegyzetet, ám csak a célnyelvet használd, fejlesztve ezzel gondolkodásmódodat is.

6. Olvass!

Az idegen nyelvű szövegek hallgatása mellett nagy segítségedre lehet, ha nem csak hallgatod, hanem olvasod is őket. Léteznek a piacon két nyelven íródott cikkek, újságok, könyvek egyaránt. Kezdetben a leghatékonyabb, ha olyan könyvet (és igaz ez a filmekre is) választasz, melyet korábban már olvastál (láttál) magyar nyelven és tetszettek is. Így sokkal érthetőbbé és megjegyezhetőbbé válnak majd a célnyelv szavai, kifejezései. Ebből sokkal többet tanulsz, mint abból, hogy nekiállsz szavakat magolni.

narrative-794978_960_720

7. Használd a nyelvet!

Ha a gondolkodásodat sikerül átirányítani a tanulandó nyelvre, akkor a használattal sem lesz gondod. Keress csevegő, vagy levelező partnereket. Törekedj arra, hogy minél többet használd a nyelvet akár szóban, akár írásban. Ha nem akad társalgópartnered, akkor is beszélj, beszélj, beszélj. Szakíts erre időt akkor is, amikor éppen egyedül vagy. Szituációkat magad is el tudsz képzelni. Sőt, kell is. Minél nagyobb a képzelőerőd, annál több szituációt kreálsz magadnak, ami megtornáztatja az agyad. Fejlődik a célnyelvi gondolkodásod és a kommunikációs készséged is.

 

+1 IQfactory tipp: Tedd játékká a nyelvtanulást!

Tudjuk, ezerszer ajánlottuk már korábbi posztjainkban, de saját tapasztalatunk alapján remekül működik az ingyenes Duolingo alkalmazás, amivel könnyedén, a kiejtést, írást, hallás utáni megértést is fejlesztheted egy Candy Crush-hoz hasonlóan addiktív nyelvtanuló játék keretében. Próbáld ki, nem hisszük, hogy nem fog tetszeni!

 

Ám mindenekelőtt a legfontosabb, hogy ne vesszen el a lendületed, ne haljon ki a lelkesedésed. Új nyelveket tanulni mindig izgalmas. Sikeresebb lehetsz a tanulmányaid és a munkád során. Kinyílik előtted a világ, hiszen a nyelvi korlátok többé nem hiúsítják meg utazási terveidet. Ha elkészíted és betartod a tanulási tervedet, senki és semmi nem állíthat meg a célod eléréséig.

IQfactory

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!