5 dolog, amit a szemeszter első napján intézz el | Blog | IQfactory

5 dolog, amit a szemeszter első napján intézz el

Megindult az első szemesztered és nem tudod, milyen elintéznivalóval kezdd a félévet? Ne csüggedj, itt elolvashatod, mi az 5 legfontosabb dolog, amit intézz el még az első nap.

elsonap

1. Szerezd meg a tanrendet és a legfontosabb dátumokat jegyezd fel (tudjuk, a szünetek lesznek az elsők). Jelöld meg a vizsgaidőszak kezdetét, az ünnepnapokat, de ha már most tudod, az esetleges nyelvvizsgák, vagy évközi ZH-k időpontját is. Lényeges kérdés, hogy naptárral szeretnél bajlódni, vagy inkább keresel egy app-ot és minden ott lesz a telefonodon. Egy halom alkalmazás várja, hogy megkönnyítse a félévedet.

2. Következő fontos feladatod a tankönyvlista beszerzése, majd el kell döntened, hogy megvásárolni vagy kölcsönözni szeretnék őket. Itt kezdődik az igazi verseny az idővel: a könyvtárból (ha már tudod egyáltalán hol van) nagyon hamar szétkapkodják majd a tankönyveket. Viszont ha inkább megvásárolnád a könyveket, nincs más feladatod, mint megkeresni az egyetemi könyvesboltot. Mielőtt nagy költekezésbe kezdesz érdemes megtudnod, hogy igényelhetsz-e könyvtámogatást. Tipp: Ha nem tartod fontosnak, hogy új könyveid legyenek, nézz körbe az egyetem közelében lévő antikváriumokban, a Rukkola.hu-n (könyvcserélő oldal, szerintünk zseniális, régi könyveidet feltöltve pontokat kapsz, amikért aztán más könyveket választhatsz), vagy keresd meg Facebookon a főiskolád/ egyetemed csoportjait, hátha felsőbb évesek meg akarnak szabadulni a már feleslegessé volt könyveiktől. Lehet, hogy abban is tudnak ott tanácsot adni, mely könyveket nem fogod egyszer sem kinyitni a félév során: érdemes ilyen esetben megfontolni, hogy 2-3 csoporttársaddal közösen vesztek egy példányt, és megosztjátok ha mégis szükség lenne rá.

tankonyvlista

3. Tarts terepszemlét! Tudd meg, hol tudsz majd menüt/kínait/gyrost/pizzát/főzeléket/ a világ legjobb melegszendvicsét enni, esetleg van-e egy elrejtett büfé, ahol kisebb a sor, merre vannak a mosdók. Hol találod meg a diákönkormányzatot, fénymásolási lehetőség adott-e az épületen belül, vannak-e WIFI pontok, ha netán még nem mindenhol elérhető a net az épületen belül. Több épületből áll a sulid? Akkor ne feledd, lehet, hogy messze vannak egy egymástól a termek. Nézd meg az órarended és egyeztess, különben rohangálhatsz az értékes szünetekben. Szereted a sportot vagy tervezed, hogy biciklivel jársz majd? Csekkold le a biciklitárolót, hogy egyáltalán van-e és nézd meg milyen sportolási lehetőségek vannak: mikor, hol, merre találod majd, hogyan lehet bejelentkezni, milyen diákkedvezményeket nyújtanak.

bufe

4. Biztosan nem tudod, melyik tanár milyen, így honnan is tudnád, kihez vedd fel a tárgyakat… Kérj segítséget felsőbb évesektől mind az előadókkal, mind a szemináriumvezetőkkel kapcsolatban, első napokban még úgyis tudsz változtatni a csoportjaidon. Igaz, azért jobb, ha ezt már nyáron elkezded, hogy tudj minden fontos infót már a tantárgyfelvételre. Hidd el, sokszor megéri a tanár személye alapján választani szemináriumot, mint az óra időpontja alapján (akármennyire is visszataszító lehet a péntek reggeli óra, lehet, hogy a legjobb fej tanár tartja, és érdemes azt választanod).

5. Szeretnél egy kis plusz szakmai tapasztalatot vagy némi bevételt a tanulmányaid mellé? Ügyesen zsonglőrködnél egyszerre több feladattal is? Akkor érdemes megnézned milyen szakkollégiumok, diákszervezetek működnek Nálatok. Igen hasznos, mert ha van valamilyen téma, ami érdekel, akkor egy szakkollégiumban például tudsz vele foglalkozni több féléven keresztül is, és akár már kész is lesz a szakdolgozatod mire kelleni fog. Plusz jó hír: ezek általában ösztöndíjjal járnak.
Alig várod a bulikat csak pénzed nincs rá, vagy nem kaptál kollégiumi helyet és kissé szűkösen vagy az albérleti díj miatt? Diákmunkával ez megoldható, rengeteg diákszövetkezet van, biztosan találsz neked való munkát. Ha például ügyesen fogalmazol és írsz, mi is várunk!
Szeretnél legalább egy félévet külföldön tanulni? Minden egyetemen más és más lehetőségek vannak. Találd meg az illetékest a nemzetközi irodákban, akinek csak ez a feladata, tőle tudsz segítséget kérni.

 

Sok sikert az új félévhez!

IQfactory

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!