Hogyan állj neki a szakdolgozat írásnak? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Hogyan állj neki a szakdolgozat írásnak?

A szakdolgozat írás sokak számára ijesztően hangzik, hiszen kihívást jelent egy nagy terjedelmű, összefüggő szöveg megírása, arról nem is beszélve, hogy tartalmilag és formailag is meg kell felelnie a támasztott kritériumoknak.  Aggodalomra azonban semmi ok, ötleteink segítségével a szakdolgozat írás nem fog ki rajtad!

A szakdolgozat írásának időtartama egyénenként eltérő, hiszen függ attól, hogy mennyi előzetes ismerettel rendelkezünk az adott témáról, milyen jellegű kutatást végzünk, mennyi szabadidő és mennyi releváns szakirodalom áll rendelkezésünkre, de természetesen az egyéni feldolgozási sebesség is befolyásolja a folyamatot. Érdemes időben elkezdeni a munkát, hiszen a szakdolgozat meghatározza a diplománk eredményét. Ha még nem készítettél hasonló jellegű dokumentumot, akkor javasoljuk, hogy minimum két-három hónapot szánj a szakdolgozat írására.

Még mielőtt elkezdődne maga az írás folyamata, fontos, hogy néhány előzetes lépésen végig menjünk.

Nagyban meghatározza a szakdolgozat írásának kimenetelét, hogy sikerül-e megfelelő konzulenst választanunk. Érdemes olyan konzulenst választani, aki szimpatikus, például élveztük az előadásmódját az órán. Mivel a jó konzulensek szabad helyeire gyorsan lecsapnak a szakdolgozók, ezért miután meghozzuk a döntésünket a személyével kapcsolatban, érdemes azonnal felvenni vele a kapcsolatot. A személyes megkeresés ajánlott, hiszen ilyenkor hasznos tanácsokat is kaphatunk még a szakdolgozat írásának elkezdése előtt.

Érdemes még az elején tisztáznunk a konzulensünkkel a konzultációk idejét és módját, elkerülve az esetleges „üresjáratokat”, amikor azért nem halad a munka, mert a konzulens válaszára várunk.

Ha már van konzulensünk, akkor következhet a téma kiválasztása. Ha van kedvenc témakörünk, akkor érdemes belegondolni, hogy melyek azok a területek, amelyeket mélyebben is megismernénk, amelyek kapcsán kérdések fogalmazódnak meg bennünk. Előfordul, hogy nincs olyan kiemelkedő témakör, amelyet egyértelműen választanánk. Ebben az esetben érdemes átlapoznunk jegyzeteinket, elolvasnunk néhány könyvet, amelyekből ihletet meríthetünk. Ha ezek után sincs ötletünk, akkor megnézhetjük az ajánlott szakdolgozati témákat, amelyet az egyetemek általában biztosítanak. Ebben a dokumentumban azt is láthatjuk, hogy mely témát mely oktatónál írhatjuk. Ezektől a témáktól azonban eltérhetünk, sőt érdemes szabadjára engednünk fantáziánkat és inspirációként tekinteni a felsoroltakra. A témaválasztás esetében érdemes azt is figyelembe venni, hogy mennyi forrás áll rendelkezésünkre az adott témakörben, hiszen ez nagyban megkönnyítheti vagy megnehezítheti a szakdolgozat írás folyamatát.

Van konzulensünk és van témánk, hogyan tovább? A szakdolgozat írás előtt jó, ha készítünk egy részletes tartalmi vázlatot, sőt a legtöbb felsőoktatási intézmény külön kéri is ezt. A tartalmi vázlatnak tartalmaznia kell a főbb vázlatpontokat, illetve azok részletes leírását. Ez később segítségül szolgál számunkra a szakdolgozat írás közben, hiszen van egy kapaszkodónk, ami alapján készülhet a dolgozat. A témavázlat megírásában támogatást nyújtanak a releváns szakirodalmak. Ha találunk olyan könyveket, amelyek azt a témát boncolgatják, amivel mi is foglalkozni szeretnénk, akkor ezeknek a könyveknek a tartalomjegyzéke már kiindulópontként szolgálhatnak a saját vázlatunk megalkotásához.

Ha ezeken a lépéseken túl vagyunk, akkor következhet a „könyvtárazás”, azaz a szakirodalmi források összegyűjtése, amelyeket tüzetesen áttanulmányozva foghatunk neki a szakdolgozat írásának.

Ha elakadunk már a szakdolgozat írás elején, akkor bátran forduljunk konzulensünkhöz, hiszen hasznos tanácsokkal láthat el, de szaktársaink is segítségünkre lehetnek, mivel ők is hasonló problémákkal küzdenek. Emellett rengeteg online tartalom is rendelkezésünkre áll, amelyek ötleteket nyújtanak a dolgozatunk elkészítéséhez. Blog bejegyzéseink között mi is összegyűjtöttünk jópárat, hogy megkönnyítsük számodra ezt az időszakot.

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!