7 tipp, ami átlendít, ha leblokkol az agyad | Blog | IQfactory

7 tipp, ami átlendít, ha leblokkol az agyad szakdolgozatírás közben

Eljött az idő, meg kell írnod a szakdolgozatodat. A határidő egyre közeledik, és te írói válságban szenvedsz? Ez elég komoly probléma, hisz a napok csak telnek, és egy mondatatot se írtál le már hosszú ideje, vagy ha le is írtad utána egyből ki is törölted. Legtöbben ilyenkor csak ülünk a számítógép előtt, nézegetjük az üres kávés csészénket, nézelődünk az interneten, rendezgetjük a jegyzeteinket (de legalább ezek már megvannak), de semmi érdemi munka nem születik. A cikkünk abban segít Neked, hogy gyorsabban túllendülj ezen az időszakon.

7tipp

1.Hallgass zenét!

Mindenki tudja, hogy a zene inspiráló hatással van ránk. sok ember úgy véli, hogy egy kis háttérzene elősegíti, hogy az ötleteink szárnyaljanak. Ha teljesen leblokkoltál a szakdolgozat írása közben, tarts egy kis szünetet, és feledkezz bele a kedvenc számaidba. Segít a kikapcsolódásban, és egy kicsit kitisztítani az elmédet.

2. Ugord át a részt!

Ne ragaszkodj ahhoz, hogy sorban haladj az egyes fejezetekkel. Nincs szabályban rögzítve, hogy fejezetről fejezetre kell haladni. Ha megakadtál egy résznél, egyszerűen csak hagyd későbbre, és folytasd egy olyan résszel, amihez van ihleted. Ha sikerül megírnod egy-egy részt, nagyobb motivációd lesz a nehezebb fejezetekhez is.

3. Tarts egy kávészünetet!

Sokan szeretjük a kávét, és mind tudjuk, hogy növeli az éberséget. De azt tudtad, hogy kávézás után egy rövid szieszta segítheti a kreativitás újraélesztését, és az írói válság megszüntetését? Angol tudósok bizonyították be, hogy a kávézás utáni rövid, 15 perces pihenés megnöveli a teljesítőképességet.

4. Fordulj egy hírességhez!

Most nem arra gondolunk, hogy írj az egyik kedvenc színészednek, előadódnak tanácsokat remélve, hanem inkább arra, hogy keress olyan idézeteket, amelyek inspirálnak, motiválnak vagy elgondolkodtatnak. Például, ha gazdasági témában írod a szakdolgozatodat, akkor egy-egy közgazdász idézetéből új ötleteket meríthetsz.

drink-864958__180

5. Válts helyszínt!

Ha mindig ugyanott próbálod írni a szakdogát, előbb-utóbb a hely nem fog téged inspirálni eléggé. Ha ezt érzed, akkor ideje elmenni valamerre, például egy könyvtárba, egy kávézóba, egy bárba vagy egy parkba. Teljesen mindegy hova, csak ne ott legyél ahol minden nap vagy. A változás, az új ingerek motiválhatnak, és újra feléleszthetik az írás utáni vágyadat, vagy ha mégsem, akkor legalább ihatsz egy koktélt.

6. Kérdezd meg magadtól: Ki fogja elolvasni?

Nem tudod milyennek is kellene lennie a szakdolgozatnak? Figyelj arra, hogy ez egy hivatalos írás, nem írhatsz annyira szabad szájúan, mint egy könnyed beadandóban. Ügyelj végig a hivatalos hangnemre, persze a saját véleményedet is bele kell írni, de ne úgy fogalmazz, mintha a haverodhoz beszélnél. Olvasd át többször is figyelmesen az írásod, annak érdekében, hogy mindenhol megfelelő legyen megfogalmazás. Ha nem vagy biztos magadban, kérj meg valakit, hogy olvassa át, hiszen saját munkákban nem mindig vesszük észre a fogalmazási hibákat.

7. Írj valami másról!

Néha csapdába eshetünk a gondolataink miatt. Ha már egyáltalán nem tudsz a szakdolgozatodra koncentrálni, akkor tedd félre egy kicsit és írd ki magadból azokat a dolgokat, amik a fejedben kavarognak. Ez segíthet abban, hogy később ismét a dolgozatodra tudj fókuszálni. Sőt, esetleg segíthet abban is, hogy más nézőpontból is megvizsgáld a témád, és új ötletek is eszedbe juttathat.

Reméljük egy kis segítséget tudtunk Neked adni, amivel gördülékenyebben fog menni a szakdolgozatod megírása.

Sok sikert!

IQfactory


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!