Diplomamunka a témaválasztástól a leadásig! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Diplomamunka a témaválasztástól a leadásig!

Akár készítettél már hasonló dokumentumot, akár a diplomamunka az első ilyen jellegű megmérettetésed, biztosak vagyunk benne, hogy kihívást jelentő feladattal nézel szembe. A kihívást azonban könnyedén is veheted, ha kellően felkészült és tájékozott vagy. Most végigkalauzolunk a témaválasztástól a leadásig, hogy sikeres diplomamunka kerüljön ki a kezeid közül.

Hogyan válassz témát?

A témaválasztás az első és legfontosabb a diplomamunka megírása előtt. Érdemes olyan témát választanod, amely -természetesen- kapcsolódik tanulmányaidhoz, de emellett érdeklődsz is iránta és szívesen kutatod. Ha ez megvalósul, akkor sokkal nagyobb örömmel töltöd majd az idődet diplomamunkád elkészítésével.

A témaválasztás esetében azt is érdemes szem előtt tartani, hogy melyik konzulenshez tartozik az adott terület. A konzulens személye nagyon fontos, hiszen sokat segíthet, de gátolhat is a diplomamunka elkészítésében. Érdemes a már végzett hallgatóknál érdeklődni, hogy véletlenül se kerülj olyan konzulenshez, aki esetleg nem végzi elég körültekintően a munkáját.

A téma esetében továbbá az is fontos, hogy aktuális legyen, és fontos része a szakterületednek. A konzulensek által kibocsátott listán szereplő témák megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, de ha olyan témát választanál, amely nem szerepel a listán, akkor tartsd ezeket a szempontokat szem előtt.

Formai követelmények

Még a diplomamunka írásának megkezdése előtt tekintsd át a formai követelményeket, hiszen a bizottság nagyon komolyan veszi ezek betartását. Általában normál margóval (2,5 cm minden oldalon), 12-es Times New Roman betűtípussal, 1,5-es sorközzel és sorkizárt szövegrendezéssel kell elkészíteni a diplomamunkát. Emellett meghatározott betűméretűek és számozásúak lehetnek a fejezetek, amelyekre szintén érdemes figyelmet fordítani.

A hivatkozások formája is sarkalatos pontnak számít. Ha nem az intézmény által elvárt formában hivatkozunk a felhasznált forrásokra, akkor szintén negatív bírálatot kaphatunk, sőt extrém esetben dolgozatunkat el is utasíthatják. Előre nézzük meg, hogy mi az elvárt hivatkozási forma, és annak megfelelően alkalmazzuk az APA, Harvard vagy egyéb módszert.

Tartalmi követelmények

Akárcsak a formai követelmények, a tartalmi követelmények is kötöttek a diplomamunka esetén. Rendszerint meghatározzák a dolgozat minimum terjedelmét, és azt is, hogy a dolgozat hány százalékát teheti ki a szakirodalmi rész, valamint a primer kutatás. Ez általában fele-fele arányt jelent, de bizonyos esetekben a primer kutatásnak meg kell haladnia a szakirodalmi részekből álló fejezetek terjedelmét. Általában az is adott, hogy legalább hány szakkönyvet és egyéb forrást kell felhasználni a dolgozathoz. A minimumokat érdemes túlteljesíteni, hiszen ezzel jó benyomást kelthetsz a bírálókban.

Miért készíts vázlatot?

Ha megvan a témád, választottál konzulenst, utánanéztél a formai és tartalmi követelményeknek, akkor a következő lépésben érdemes vázlatot készítened. A vázlat -ahogy a neve is elárulja-, megadja a diplomamunkád vázát, áttekinthetővé válik, hogy mely részekhez kell forrásanyagot gyűjtened és mely részeket kell alaposan kidolgoznod. A vázalt összeállításához segítségül hívhatsz egy, vagy több könyvet. Ha van olyan szakirodalom, amely kapcsolódik a témádhoz, akkor nézd meg a tartalomjegyzékét, tekintsd át, hogy az író hogyan építette fel a művet. Ha úgy gondolod, hogy a diplomamunkád esetében is relevánsak lehetnek a könyv fejezetei, akkor készíts belőle vázlatot. Érdemes több, kapcsolódó könyv tartalomjegyzékét összevetned, kihagynod a kevésbé releváns részeket és hozzáírni azokat, amelyeket fontosnak találsz. Alakíts ki egyedi, témára szabott vázlatot.

A vázat nincs kőbe vésve, ahogy elkezded feldolgozni a szakirodalmat újabbnál újabb gondolatok jutnak majd eszedbe, így a munka során bátran alakíts a fejezetek címén és tartalmán. Ha elkészült a diplomamunka váza, akkor a nagyobb fejezetek alá pontokba szedve írhatsz egy-két gondolatot, hogy jobban átlásd, mit is akarsz az adott fejezetben megfogalmazni. Ezért a későbbi munka során hálás leszel majd magadnak.

Hogyan oszd be az idődet?

Az időbeosztás lényeges része a diplomamunka elkészítési folyamatának. Ha már rendelkezel vázlattal, akkor látni fogod, hogy milyen fejezeteket kell kidolgoznod. Minden fejezet mellé rendelj egy dátumot, azaz készíts időbeosztást. A szakdolgozók általában alábecsülik a diplomamunka elkészítéséhez szükséges időt, így mindig hagyj magadnak 2-3 nappal több időt fejezetenként, mint amit alapvetően elegendőnek gondolsz. A szakirodalmi kutatás időigényes, hiszen számos könyvet, folyóiratot és szakcikket kell majd átolvasnod, de a primer kutatás még nagyobb falat. A kutatási módszer kiválasztása, a kutatás megtervezése, elvégzése és a kapott eredmények kiértékelése nagy körültekintést igényel.

A primer kutatás elvégzését javasolt a szakirodalmi kutatás után végezni, hiszen ha már feldolgoztad a témát a jelenleg elérhető anyagok segítségével, akkor tisztább lesz, hogy pontosan mit is akarsz vizsgálni a saját, primer kutatásoddal. A primer kutatás megtervezésében mindenképp kérj segítséget konzulensedtől, hiszen ez az a fejezet, amely dolgozatod lényegi részét adja, oktatód pedig biztosan hozzá tud tenni a kutatásodhoz néhány olyan gondolatot, amely megkönnyíti majd a munkafolyamatot.

Kitől kérj segítséget?

Elsősorban a konzulensedtől kérj segítséget, hiszen az ő feladata terelgetni téged a diplomamunkád írása során. Már a dolgozatírás kezdetén konzultálj vele és kérd ki a véleményét, hiszen sokkal könnyebb a tanácsainak megfelelően elkezdened a dolgozatírást, mint később javítgatni a már megírt részeket. A diplomamunka készítése közben is folyamatosan küldj neki anyagrészeket, és konzultáljatok személyesen is, hiszen biztosan lesznek építő jellegű ötletei a munka során. Az elkészült diplomamunkát pedig ne a határidő előtt pár nappal küld el neki, hanem hagyj rá bőven időt, hogy alaposan átolvashassa a munkádat. Sőt, arra is időt kell szánnod, hogy kijavítsd a munkát az észrevételeinek megfelelően.

A konzulensed mellett bátran kérj segítséget a könyvtári dolgozóktól. Ők rengeteg olyan szakirodalmat ismernek, amelyek kapcsolódnak a témádhoz, emellett ajánlhatnak olyan ritka könyveket, folyóiratokat is, amelyeket ki kell kérni a könyvtárból, azaz önállóan nem bukkantál volna rájuk a könyvtár polcain.

Olyan végzett hallgatóktól is kérhetsz segítséget, akik hasonló témában írták meg diplomamunkájukat, mint amit te választottál, hiszen ők is tudnak tanácsot adni abban, hogy mire érdemes odafigyelned, esetleg tanulhatsz az általuk elkövetett hibákból is.

Lehet, hogy elsőre bonyolultnak tűnik a diplomamunka megalkotása, de ha figyelsz a fentiekre, körültekintően választasz témát, megfelelsz a formai és tartalmi követelményeknek, részletes vázlatot készítesz, beosztod az idődet és mersz segítséget kérni, akkor biztosak vagyunk benne, hogy sikerrel fogod venni az akadályokat! Ha kérdésed adódott a diplomamunkával kapcsolatban, vagy segíthetünk valamiben, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyiként!

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!