Szakdolgozat írás, tanulás baba mellett | Blog | IQfactory

Szakdolgozatírás, tanulás baba mellett

Tanulás és tanulás között is van különbség. A szakdolgozatíráshoz nyilván nyugodtabb körülmények kellenek, mint egy vizsgára készüléshez, amikor akár a homokozó mellett ülve is lehet tanulni. És természetesen szakok és képzések között is különbséget kell tenni: hiszen míg valaki pl. egy bölcsész szakon akár otthon is tud tanulni, készülni, addig egy orvostanhallgatónak muszáj sok gyakorlati képzésen jelen lennie. Egy OKJ-s képzésen vagy egyetemen, főiskolán nappali tagozaton tanulni, és részt venni napi szinten az órákon szintén lehetetlenség egy pici baba mellett. De egy levelező tagozat, vagy egy nyelvvizsgára felkészülés, esetleg szakdolgozatírás megoldható lehet akár pár hónapos babával is. Persze nem egyszerű, ezért összeszedtünk néhány tanácsot.

Szakdolgozatírás, tanulás baba mellett

Kezdjük a könnyebb esetekkel: Ha van egy aktív, de már nyugdíjas nagymama, akkor szinte nyert ügyünk van. Ha nem nyugdíjas, de aktív, akkor hétvégenként tud segíteni, és hétvégenként legalább tuti nyugodtan tudunk tanulni. Akinek nincs olyan nagymama, aki szóba jöhet, gondolja végig a családtagokat, hátha talál köztük segítséget. Esetleg szomszéd, barátnő is beszervezhető, ha szerencsénk van. És a jól bevált bébiszitteres megoldás – ha van rá pénzünk, és nem félünk rábízni valakire a gyerkőcöt.

Ha nincsenek nagymamák, rokonok, barátok, akik besegítenek, akkor az alábbi tanácsok jól jöhetnek akár szakdolgozat írásához, akár vizsgára készüléshez.

  • Ha úgy érezzük, semmire sincs időnk, érdemes először megpróbálni „külső szemlélőként” végignézni pár napunkat, hogy mire is megy el az időnk. Ebből kéne levonni olyan következtetéseket, hogy honnan lehet nyerni egy-egy fél órát, órát a nap folyamán. Meg kell tanulnunk az időgazdálkodást, mihez fontos a priorizálás képessége.
  • Tervezzük meg előre a napunkat (akár a hetünket is). Jó esetben már egy pár hónapos babának is van egy körülbelül tartható napirendje. Amire a legtöbb anyuka esküszik, az a bébi délutáni alvása (ekkor tudnak tanulni leginkább). Emellett van, aki az esti órákban is fogékony, nekik ott van az az 1-2 óra este, még elalvás előtt.
  • Ki kell használni minden szabadidőt, és szinte minden helyzetet a tanulásra: buszon útközben; sétálás közben – fél kézzel babakocsit tolva; ha már nagyobb a baba, például a homokozó szélén ülve. Tehetünk tanulni való cetliket, papírokat bizonyos helyekre, ahol több időt töltünk: wc, fürdőszoba, konyha – főzés közben is lehet 15-20 percünk magolni, miközben jár a kezünk.
  • Ha szakdolgozatot írunk, ezekben az elcsent 15-30 percekben érdemes olvasni, anyagot gyűjteni, ötleteket firkálni. És mikor nyugodtan le tudunk ülni, és van több óránk egyben (mondjuk egy-egy hétvégi nap) akkor nekiállni az írásnak.
  • Ha kampányszerűen tanulunk, pl. vizsgaidőszakra, akkor a házimunkából érdemes csak a legfontosabbakat elvégezni. Főzés helyett akár rendelhetünk is ételt (ha 2-3 hétről van szó, talán még a családi költségvetést sem terheli meg vészesen). Bevásárlással olyan ritkán töltsünk időt, amilyen ritkán csak lehet, vásároljunk több napra előre.
  • Ha tudunk napi rendszerességgel pár órát kiszakítani csak tanulásra (pl. mikor alszik délután a baba), akkor semmi mással ne foglalkozzunk, ne reagáljunk külső ingerekre: telefon, messenger, Skype, Facebook, csengő stb.
  • Szakdolgozat írásához, azaz a felkészüléshez, anyaggyűjtéshez használhatunk diktafont. Vagy telefonunkra is rögzíthetünk hangfelvételeket. Gyorsabb felmondani rá egy szöveget, mint leírni, bepötyögni a gépbe, telefonba.
  • Felolvashatjuk és felvehetjük pl. mp3 lejátszóra a tananyagot, tételeket. És hallgathatjuk olyan helyzetekben fülhallgatóval, amikor semmi másra nincs lehetőségünk (pl. vezetés, vásárlás közben). Így akár az előadói stílusunkat is csiszolhatjuk.
  • Érdemes figyelni a fontos (pótolhatatlan = plusz munkát jelentő) papírokra, hiszen az itt-ott tanulás magával hozhatja, hogy elől hagyunk egy-egy fontos papírt, amire bármikor lecsaphat a szemünk fénye. Ha a beadandót már kinyomtattuk, mindenképp tegyük a legfelső polcra – mert tuti a határidő előtti este fogja széttépni 🙂

    baby-84626_1920

Remélem hasznosak voltak tippjeink, és kedvet csináltunk mindenkinek a babázás mellett tanuláshoz, szakdolgozatíráshoz. Ne felejtsük el, hogy nagyon fontos a párunk támogatása. Nem csak elméletben, de gyakorlatban is. Ha nem csak ránk marad a házi munka, a főzés, mosás, vásárlás és persze a gyereknevelés minden szépsége és terhe, akkor sokkal nagyobb eséllyel vesszük az akadályokat.


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!