Szakdolgozat témák | Blog | IQfactory

Szakdolgozat Tippek #3 – Témavázlat Elkészítése

Hogyan kezdjük el? Milyen egy jó szakdolgozati témavázlat?

Mindaz, amit eddig tettünk (szakdolgozat/diplomamunka témaválasztás, konzulens felkérés, kutatói kérdés és hipotézis felállítás) pusztán előkészítés volt, az érdemi munka most következik. Ahhoz, hogy fel tudjuk mérni, át tudjuk látni, hogyan is épül majd fel záródolgozatunk, szükségünk van egy témavázlatra. Ez tulajdonképpen egy nyers, elnagyolt lista arról, mi az, amit bele szándékozunk írni a szakdolgozatba, illetve milyen szakirodalmat kívánunk használni.

draft

Amikor a diplomamunka témavázlatát állítjuk össze, érdemes amolyan „brainstorming” jelleggel összeírni mindazt, ami a témával, illetve a hipotézissel kapcsolatban eszünkbe jut. Természetesen jó segítség lehet az egyetemi/főiskolai jegyzetünk, illetve az internet is. Érdemes belelapozni a szakirodalomba, ez további ötleteket adhat, mind a témavázlat szűkítését, mind a bővítését illetően. A témavázlat két részből tevődik össze, az egyikben a várható tartalomjegyzék vázlatpontjait,  másikban a várható irodalomjegyzék elemeit gyűjtsük.

Ne szegje kedvünket, ha nem áll össze egyből a témavázlat. Szükség van némi időre, arra, hogy érjen bennünk a gondolat, hozzáolvassunk még innen-onnan. Ha végképp úgy érezzük, megfeneklettünk, érdemes segítséget kérnünk, akár egy diáktársunktól, de inkább tanárunktól, vagy konzulensünktől. Érdemes átböngészni karunk/szakunk szakdolgozattal szemben támasztott követelményeit is, mert vannak olyan helyek, ahol a záródolgozat szerkezeti felépítésével kapcsolatosan is megjelölnek követelményeket, amelyeket érdemes már a témavázlat elkészítésekor szem előtt tartani.

Ha a témavázlatot a tervezett tatalomjegyzék/tervezett irodalomjegyzék gondolati séma mentén elkészítettük, akkor az előzetesen összeírt elemeket célszerű a választott témának megfelelő logika szerint rendszerbe rendezni. Valószínűleg lesz, amit kihagyunk, és lesz, ahová még beszúrunk újabb elemet, de több-kevesebb idő elteltével rátalálunk majd a helyes felépítésre.

Minden záródolgozat esetében igaz, hogy bevezető részt, valamilyen szakirodalmi áttekintést/elemzést, illetve a dolgozat célját, hipotézisét meghatározó részt, valamint a kutatást/vizsgálatot, valamint annak eredményeit  bemutató, illetve összegző részt tartalmaz. Ha mindezek nagyjából megvannak, akkor a legjobb, ha egyeztetünk a konzulenssel, és utána folytatjuk a munkát.

Következő bejegyzésünk egyike a legfontosabbnak: megtanítunk a szakdolgozat megírásához elengedhetetlen kutatás alapjaira.

IQfactory Team


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!