Szakdolgozat tippek,hipozézis felállítása | Blog | IQfactory

Szakdolgozat Tippek #2 – Hipotézis Felállítása

Hogyan válasszunk  kutatói kérdést, hipotézist?

             Ha sikeresen túlestünk a szakdolgozat/diplomamunka témaválasztásán, és már a konzulens személyét is megtaláltuk, akkor ideje, hogy mélyebben beleássuk magunkat a témába. Optimális esetben tanulmányaink során érintettük a kérdéses tárgyat/területet (talán épp ezért is akarunk erről/ebből szakdolgozatot írni), ennél is optimálisabb esetben eleve rendelkezünk kérdés/hipotézis-elképzeléssel. Ha ez nem így van, akkor több lehetőség közül választhatunk:

  • ha előre megadott témát választottunk szakdolgozatunkhoz, akkor feltehetőleg kérdéseket/hipotéziseket is kapunk, kaphatunk.
  • Ha megbízunk a konzulensünkben, felvethetjük neki tanácstalanságunkat a záródolgozat kutatói kérdését, célját illetően, bizonyára kapunk tőle valamilyen segítséget. Ez esetben csak azt tartsuk szem előtt, hogy – ha már a segítségét kértük – akkor illik azt fel is használni, és az általa javasolt (sugallt) koncepciót érvényesíteni a dolgozat megírása során.
  • A  leghasznosabb talán az, ha szánunk rá némi időt, és keresgélünk kutakodunk a témával kapcsolatosan az interneten. Az esetek többségében találunk olyan cikket, tanulmányt, esetleírást, ami ötletet adhat kutató kérdésünk, illetve hipotézisünk megtalálásához.

hypothesis

A szakdolgozat célját, az általa boncolgatott kérdések, illetve a hipotézis tekintetében olyasmit érdemes választani, ami

  • valamiért érdekes, nem szokványos
  • mérhető, vizsgálható
  • van mivel összevetni, összehasonlítani
  • van hozzá elérhető szakirodalom.

Ha sikerül találnunk olyan témát, ami a fenti kritériumoknak többé-kevésbé megfelel, akkor érdemes leellenőrizni az elképzelésünket, egyfelől – jó barátunk a Google segítségével, másfelől konzulensünk véleményét is kikérhetjük. Így sok felesleges munkától kímélhetjük meg magunkat.

Érdemes még egy apró szempontot figyelembe venni: akármilyen szomorú, avagy lehangoló kutatói témát és hipotézist is találunk, érdemes olyan megfogalmazást találni, amelynek van valami pozitív kicsengése, ami kvázi „értelmet ad” a záródolgozatban elvégzett munkának.

Látogass vissza hozzánk néhány nap múlva, hogy megismerd a kiváló témavázlat elkészítésének módját!

IQfactory Team


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!