Szakdolgozat tippek, konzulens| Blog | IQfactory

Szakdolgozat Tippek #8 – Egy boldog konzulens

Hogyan teheted boldoggá a konzulensed?

A konzulens által figyelembe vett szempontok a következők:  nyelvezet, strukturáltság, profi szerkesztés, értekező próza, saját vélemény, automatikus tartalomjegyzék, szép ábrák, szöveg megértését könnyítő ábrák.

A záródolgozat írása során a konzulens egyfelől segítő, másfelől ő képviseli nemcsak az intézményt, de a szakmát is. Véleménye, észrevételei megfontolandóak, érdemes megtalálni vele a közös hangot, mert abból csak előnyünk származhat.

consulting1

A szakdolgozat értékelése során első sorban az intézmény és a szakma szempontjait igyekszik érvényesíteni, optimális esetben saját egyéni ízlését háttérbe szorítja.

Mi az tehát, ami a konzulens számára fontos?

  • A dolgozat összképe, strukturáltsága, a szerkesztés módja az első, ami szembetűnik. Egy profi szerkesztés a gyengébb tartalomnak is csak hasznára válik.
  • A szakdolgozat nyelvezete. Legyen az értekező próza, vagy műelemzés, esetleg kísérletbemutatás, lényeg, az érthető, szabatos megfogalmazás, a választékos kifejezés. Értelemszerű elvárás az adott téma szaknyelvének adekvát alkalmazása is.
  • Nagyon fontos, hogy a diplomamunkában megjelenjenek saját gondolataink, egyéni véleményünk, másokét már leírták mások.
  • Szinte minden dolgozat megítélésén javít, ha ábrák, képek, táblázatok is tartoznak hozzá, melyek segítik a szöveg megértését, szemléltetik a leírtakat. Lényeges azonban, hogy ezek szépek, igényesen kidolgozottak legyenek (és mindig jelöljük a forrásukat).
  • A záródolgozat használhatóságát növeli, ha élünk a modern szövegszerkesztő programok kínálta lehetőségekkel, tehát ellátjuk automatikus  tartalomjegyzékkel, használjuk a láb/végjegyzet-funkciókat, hiperhivatkozásokkal látjuk el a hivatkozott irodalmat. Ezek olyan apróságok, amelyek létrehozása nem igényel különleges számítástechnikai ismereteket, tulajdonképpen percek alatt elkészíthetők, mondhatjuk, hogy alapfelszereltségei a dolgozatnak.

Reméljük, hogy szakdolgozatod már a finisben van és a védésre készülsz. A következő bejegyzésünk erre vértez majd fel, amennyiben velünk tartasz.

 

IQfactory Team

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!