Konzultáció menete | Blog | IQfactory

Szakdolgozat Tippek #5 – A Konzultáció

A konzultáció

Minden felsőoktatási intézmény záróvizsga-szabályzatában van rendelkezés arról, hogy a szakdolgozat készítése során a konzulens és a végzős hallgató között hány megbeszélés, konzultáció jöjjön létre (általában minimum/maximum keretet adnak meg). Ezeket a lehetőségeket érdemes kihasználni, hiszen fontos és hasznos segítséget jelenthetnek a diplomamunka elkészítésében.

business men holding a plant between hands on white

A konzultáció eredményessége főként Rajtad múlik. Te vagy az, aki záródolgozatot ír, Neked kell tudnod, mire van szükséged (ellenőrzés, bátorítás, konkrét segítség, stb.) Ezért a legfontosabb, hogy kezdeményezz konzultációt, amikor úgy érzed, elérkeztél egy-egy fordulóponthoz a szakdolgozatod megírása során. Azt is tudnod kell, hogy a konzulens nem azért van, hogy „súgjon”, mit írjál. Ne kérj, ne várj tőle olyat, ami etikátlan, a konzulensi pozícióval összeegyeztethetetlen lenne. Elegendő segítséget kaphatsz tőle a szabályok betartásával is.

Konzultációt a következő esetekben érdemes kérni:

  • témaválasztás, hipotézis
  • témavázlat elkészülte
  • szakirodalmi kutatás elkészülte
  • egyéni felmérés/kutatás tervének elkészülte
  • elkészült nyers dolgozat bemutatása

Természetesen nem kötelező mindegyik alkalommal konzultációt kérned, de ha van rá lehetőség, élj vele.

A konzultációra mindig készülj fel, vidd magaddal, amit kell, és írd össze előre a kérdéseidet, hogy ne felejts ki semmit. A konzulens véleményét, megjegyzéseit jegyzeteld magadnak, hogy később, amikor diplomamunkádon tovább dolgozol, elő tudd venni jegyzeteidet, fel tudd használni a konzultáción hallottakat.

Lehetőség szerint személyes konzultációt kérj. Természetesen el lehet küldeni a gondolataidat, a témavázlatot e-mailben is, de lényegesen kevesebb a kommunikáció lehetősége egy elektronikus levélben, mint szemtől szemben (tudod, metakommunikáció….). Ha találkoztok, látjátok egymás gesztusait, mimikáját, ráadásul élőszóban felmerülhet olyan téma/kérdés is, amire esetleg előzőleg nem is gondoltál. Fontos, hogy ne élj vissza a konzulens idejével. Ne késs, és ne tartsd fel fölöslegesen, bizonyára értékelni fogja.

Tarts velünk a következő cikknél is, ahol arról fogunk beszélni, hogy mik a szakdolgozat írása során leggyakrabban elkövetett hibák. Könnyen előfordulhat, hogy magadra ismersz. 🙂

IQfactory Team


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!