Szakdolgozat tippek, kutatás | Blog | IQfactory

Szakdolgozat Tippek #4 – Kutatás

A kutatás menete és aranyszabályai

Ha már tisztában vagy azzal, miről is szól majd a szakdolgozatod, akkor itt az ideje elkezdeni a kutatást, azaz a vonatkozó szakirodalmat összegyűjteni. Ma, az internet világában ez könnyen teljesíthető.

research

Először is nézd át a kar/szak záródolgozattal kapcsolatos követelményeit, valószínűleg találsz majd a szakirodalommal kapcsolatosan is néhány elvárást. Ezeket mindenképp tartsd szem előtt, hiszen kár volna ilyen apróság miatt fennakadni a rostán….

A legegyszerűbb módja a kutatásnak, ha fogod a témavázlatod, és annak minden pontjára kulcsszóként rákeresel a neten (akár 2-3 szavas kombinációkban is). Az esetek többségében meglepően sok találatod lesz, melyeket érdemes összegyűjteni (általában a kiadott találatok 1-3 oldalát érdemes átnézni). Ne lepődj meg, akár 50 tételes listád is lehet.  Ezt a potenciális irodalomjegyzéket először át kell nézni, aszerint hogy csak a megbízható, elfogadható források maradjanak benne, a többit tedd félre (hátha mégis „ráfanyalodsz” később). A különböző szakok/karok elvárásai nagyban eltérhetnek, de alapszabályként elfogadhatjuk, hogy elsődleges forrásokat keresünk, és lehetőség szerint kerüljük a szótárakat, enciklopédiákat (igen, sajnos a Wikipédiát sem nagyon szeretik az oktatók/konzulensek….). Az is lényeges, hogy lehetőleg olyan anyagot gyűjts össze, aminek a szerzője beazonosítható, van valami köze az adott témához (önjelölt „tudósok” nyilvános blogbejegyzései nemigen felelnek meg ennek a kitételnek). Már meglévő diplomamunkákat is találhatsz, ezeket azonban első sorban „inspirációként”, záródolgozat-mintaként, illetve irodalomjegyzék-bővítő jelleggel érdemes felhasználni.

A meglévő listádat érdemes tovább alakítani, méghozzá oly módon, hogy külön gyűjtöd azokat, amelyek elérhetők a neten, illetve azokat (általában csak néhány ilyen lesz), amelyek csak könyvtárban elérhetők.

Ha úgy érzed, nem találtál elegendő anyagot, akkor érdemes a már megtalált forrásokat átnézni, hiszen azokban is találhatsz újabb utalásokat, hivatkozásokat.

Ha ezzel megvagy, akkor célszerű egyeztetni a konzulenssel, aki átnézve a tervezett irodalomjegyzéket vagy elfogadja azt, vagy javaslatot tesz a bővítésre (és az is előfordulhat, hogy jelzi, mi az, amit ne használj).

Következő bejegyzésünkben pontosan erről: a konzulenssel való kapcsolattartásról olvashatsz. A konzultáció lehet a legjobb barátod ha kihozod belőle a maximumot, azonban ha nem helyesen jársz el, heteket csúszhat a dolgozat elkészítése.

IQfactory Team

Kövess minket Facebook-on!