Szakdolgozat prezentáció | Blog| IQfactory

Szakdolgozat Tippek #10 – PPT Prezentáció

Milyen a jó PPT prezentáció a védéshez?

A technika fejlődésével a vizsgateremben is megjelennek a különböző eszközök. Míg 15 évvel ezelőtt az írásvetítő volt a „mumus”, addig az utóbbi években a PPT készítés az, ami a szakdolgozat megírása után még hátra van. Ennek a funkciója egyfelől az, hogy a végzős számot adjon arról is, hogy képes a modern technológiát alkalmazni, másfelől pedig, hogy megmutassa, mi az, amit szakdolgozatából kiemelendőnek tart. Egy jól strukturált szakdolgozatból is lehet gyatra PPT-t csinálni, és egy gyengébb szerkezetű dolgozat értékén is javíthatunk egy jól összeállított prezentációval.

consultant1

A jó PPT prezentáció figyelemfelkeltő, érthető és áttekinthető formában mutatja be a szakdolgozatot, kiemelve annak lényeges elemeit, főbb kérdéseit, megállapításait, egyéb érdekességeit. Az, hogy milyen hosszú az ideális PPT prezentáció, nagyban függ attól, hogy az alapjául szolgáló záródolgozat milyen terjedelmű, mennyire részletes, illetve, hogy a téma mennyi szemléltetést kíván meg. Általánosságban elmondható, hogy minimum 10, maximum 20 diát alkalmazzunk, ennél kevesebbet/többet csak indokolt esetben.

A prezentációban a szakirodalom csak érintőlegesen szerepeljen, pusztán azzal a céllal, hogy elhelyezzük a dolgozatot a tudományterületen belül, a fő  hangsúly a hipotézisen, illetve a saját kutatáson/vizsgálaton/kísérleten legyen, tehát emelődjön ki mindaz, ami miatt a dolgozat létrejött.

A PPT prezentációnál is lényeges, hogy szem előtt tartsuk, milyen alkalomra készítjük. Igyekezzünk tartózkodni a harsány, vad színösszeállításoktól, a girbegurba, nehezen áttekinthető szövegtördeléstől, illetve a csapongástól.

Rendkívül jó, ha az elkészült PPT prezentációt megpróbáljuk úgy bemutatni, ismertetni, mint ahogyan majd a vizsgán kell. A család, a barátok biztosan szívesen vállalják a „nézők” szerepét, nekünk pedig lesz némi rutinunk abban, milyen is lesz majd a bizottság előtt állni.

Reméljük, hogy sikerült összeszednünk azokat a pontokat, amelyek segítséget nyújthattak a dolgozatod elkészítéséhez. Látogass vissza hozzánk időről időre, mert hamarosan jelentkezünk tematikus sorozatunkkal, ahol különböző témakörök specialitásait fogjuk részletezni számviteltől a mikrobiológiáig!

IQfactory Team


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!