Szakdolgozat bővítő technikák | Blog | IQfactory

Így bővítsd napi 1000 szóval a szakdolgozatod- avagy így válik a kutyasétáltatás a dolgozatírás fontos részévé

 

Találkoztunk egy hasznos 5 lépéses tervezési módszerrel, mellyel szakdolgozatod írási folyamatát hatékonyabbá, gördülékenyebbé teheted. A terv legjobban abban a fázisban alkalmazható, amikor már begyűjtötted a szükséges szakirodalmat, forrásokat, és eljött az idő, hogy rendszerbe foglald és saját gondolataiddal kiegészítve megkezdd az írást.

1. lépés: Tölts kevesebb időt az asztalodnál!

„Hogy micsoda???”- kérdezed, de gondolj csak bele, a laptopod előtt töltött időből mennyi a Facebook, Youtube és (a legveszélyesebb) Pinterest böngészésével elütött rész? Ha napi célul kitűzöd, hogy legfeljebb a nap 1/4-ét szánod az alkotásra, sokkal könnyebben rászánod magad egy-egy haszontalan alkalmazás bezárására, amikor látod, hogy fogy az idő a napi keretből.

2. lépés: Tartsd a kétórás szabályt!

A legtöbb embernek egy nap legfeljebb két órás kreatív időszaka van, vagyis amikor valóban hasznos tartalmat tudnak produkálni az írásukhoz. Ez leggyakrabban valamikor a reggeli utáni és ebéd előtti órákra esik, azaz a leghatékonyabb óráidat rögtön délelőtt használd ki szakdolgozatod írására. Persze lehet, hogy Neked pont a délután lesz a leginkább produktív időszakod, de ha ezt kitapasztaltad, mindenképpen akkorra időzítsd az írást, és ha törik, ha szakad, akkor ülj le a gép elé, és állj neki, mielőtt bármi mást megnyitnál a gépeden. Ha muszáj végigszaladnod az e-maileken, akkor is csak a legfontosabbakkal foglalkozz, a többit jelöld meg későbbi megválaszolásra.

3. lépés: Vágj a közepébe!

Amikor szorít a határidő, érdemes egyből a lényeges részekre koncentrálni, hiszen a bevezetést, összegzést és az átvezető paragrafusokat később is meg tudod írni, és ezek azok, amikkel a legszívesebben húzzuk az időt, formálgatjuk őket, de valójában nem haladunk velük előre. Készíts „szeleteket”, azaz egy-egy vázlatszerű gondolatodat, mint apró magvakat igazítsd egy-egy bekezdésbe, amiket majd a mondandód alakulásával nagyobb egységekbe tudsz növeszteni, igazítani, és alaposabban is kifejtesz az újraírás során. Ne aggódj, ha még nem látod, hova fog illeszkedni az a gondolat, meglesz a helye!

4. lépés: Írj, amilyen gyorsan csak tudsz!

Írás közben gondolkodunk, és leginkább azzal lassítjuk magunkat, hogy a megfelelő szóhasználaton, fogalmazáson aggódunk ahelyett, hogy megengednénk magunknak a hibákat, amiket az újraolvasás során is javíthatunk. Ha nem találod a megfelelő kifejezést, csak használj egy hasonlót, ne hagyd, hogy lelassítson, úgyis eszedbe fog később jutni. Ezt a szabad írást 10-15 perces egységekben használd, majd tarts pár perces pihenőt az újraolvasásukra, javításukra. Ekkor fognak a következő bekezdéshez alkalmas ötletek is érkezni, és kezdődhet az újabb 10-15 perces egység. Ha ezt a taktikát követed két órán át, valószínűleg több, mint 2000 szót is tudsz írni a szakdolgozatodhoz, de utána mindenképpen tarts egy nagyobb szünetet, nyújtózkodj, mozogj kicsit, sétáltasd meg a kutyát, ugorj ki egy kávéra.

5. lépés: Hagyd leülepedni, majd írd újra

Mivel az előző lépésben lendületből, szűrés nélkül írtál, valószínűleg a 2000 szó egy része használhatatlan lesz, így a pár órás szüneted után egy friss nézőpontból végigolvasva a munkád, egyből látni fogod, mi a hasznos és mi a fölösleges tartalom. Az újraolvasás- szerkesztés után viszont megkapod azt az 1000-1500 szót, ami valóban előre viszi a dolgozatodat.

Még több segítség kell?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!