Szakdolgozat tanácsok | Blog | IQfactory

Az IQfactory Team 10 tanácsa (szak)dolgozat írásához

Múltkori Paradicsom Technika posztunk sikerén felbuzdulva kicsit jobban beleástuk magunkat, milyen tippek és trükkök segíthetnek még a gyorsabb, hatékonyabb szakdolgozat, esszé és beadandó dolgozat íráshoz. Találtunk is jó néhány hasznos és kevésbé megbízható cikket is,  de végül összeállítottuk a saját 10-es listánkat a legjobb tanácsokkal. Használjátok egészséggel!

Az IQfactory Team 10 tanácsa (szak)dolgozat írásához

1. Döntsd el mikor állsz neki az írásnak!

Könnyen kifolyhat a kezed közül az idő, ha nem határozod meg előre, mikor hagyod abba a kutatási-forrásgyűjtési fázist, és „elszüttyögsz” (igen, elszüttyögsz) a „na, még ezt elolvasom, hátha hasznos”-szakaszban. Lehetőleg ez a pont még 3 legalább hónappal a leadási határidő előtt legyen, és tartsd is be. Amit addig nem gyűjtöttél be, valószínűleg nem is fontos. Fogadd el, hogy sosem fogsz mindent kipipálni a teendők listáján, ha ezt megteszed, kicsit felszabadultabban tudsz dogozni.

 

2. Döntsd el, mikor hagyod abba a munkát!

Határozd meg saját határidődet a munka befejezésére, és tekintsd ezt olyan fontosnak, mintha minden ezután írással töltött napod 10 000 forintodba kerülne- ez még lehet, hogy így is van, ha emiatt nem tudsz a munkahelyeden dolgozni, vagy egyszerűen csak pénzre váltod az elvesztegetett időt. Ha úgy érzed, nem tartható a határidőd, írd le az okait, és vedd őket sorra: lehetetlenné válik miattuk, vagy csak nagyon nehézzé?

 

3. Adj a fejezeteknek mini-határidőket!

Legyen egy elképzelésed a dolgozat felépítéséről, és adj az egyes fejezeteknek külön-külön határidőket, 1-2 nap vagy 5-10 nap különbséggel a dolgozat terjedelmétől és nehézségétől függően. Ne legyen túl sok idő egy-egy egységre, mert akkor esélyt adsz magadnak a halogatásra. Ha külső erősítést is akarsz ennek a tervezésnek, konzulensednek is küldd el ezeket a határidőket, így ő is akkor számít a megírt fejezetek ellenőrzésére, ezzel is motiválod magad a pontosságra.

 

4. Legyenek egyszerű napi céljaid!

Tűzd ki célul, hogy napi 500 szót írsz. Ez nem sok, de azt jelenti, hogy napi szinten célokat érsz el és sikerélményed van. Ne tedd túl magasra a lécet: 1000 vagy 2000 szó nem teljesítése elbizonytalaníthat és elveszted lelkesedésed. Ha vizuális típus vagy, írd fel egy jól látható helyre az asztalod környékén, hogy mennyit haladtál egy-egy nap!

 

5. Teremts egy kényelmes, zavartalan munkakörnyezetet magad körül!

Ha teheted, dolgozz otthonról, így kevesebb zavaró hatás ér, mint egy nyüzsgő kávézóban vagy éppen néha a könyvtárban is. Bár az internet kikapcsolása a munkagépened sci-finek hangzik, próbáld ki egyszer, vagy legalább kapcsold ki az e-mailek, chat-ek automatikus értesítőit és zárd be a fölösleges alkalmazásokat, programokat a gépeden. Ha az ismerősök látják a kis zöld pöttyöt a neved mellett, biztosan épp a legjobbkor fognak egy macskás videóval megzavarni.

Állítsd a monitorod szemmagasságba, különben pár hét, és mehetsz gerinctornára, a szemed vörösségéről nem is beszélve.

 

6. Csak akkor kapcsold be a laptopod, ha pontosan tudod, min fogsz dolgozni!

Máshogy fogalmazva: ha éppen nem az írásra használod a géped, kapcsold ki! Az írónk, akitől ezt a tanácsot kaptuk a poszthoz, állítja, hogy megváltozott ezáltal az élete. Egy próbát megér, hátha Neked is segít.

 

7. Csak akkor nézz rá az e-mailekre, ha már 2 órát dolgoztál!

..és még akkor sem muszáj. Az e-mail alapvetően egy nem azonnali választ elváró kommunikációs forma, mégis a modern világ egyik legjobban működő figyelem-elterelő fegyvere. Azért különösen veszélyes, mert úgy érezheted, hogy ez egy „igazolt hiányzás” a szakdolgozat írása közben.

 

8. Dolgozz 25 perces ciklusokkal, rövid szünetekkel!

A korábban említett Paradicsom Technika írja le részletesen ezt az időmenedzsment módszert, próbáld ki az írási fázisban, ha a kutatás-elemzés-anyaggyűjtés résszel már megvagy.

 

9. Készíts egy teendő listát!

Még ha a „címek kiemelése félkövérrel” is az egyik tétel azon a listán, érdemes összegyűjteni a teendőket a szakdolgozatírás kapcsán, így addig sem terheled az agyad ezekkel az apró megjegyzendő dolgokkal. A tételek kipipálása pedig jó érzéssel fog eltölteni, nézd csak meg!

 

10. Figyelj oda magadra!

Légy jó fej a szervezeteddel ebben az időszakban, ő is az Veled. Egyél normálisan (nem munka közben, félig ide-félig oda koncentrálva), mozogj, aludj eleget (tapasztald ki, mikor vagy hatékony, ha ez éppen éjjel van, semmi gond, de akkor hagyj időt magadnak a pihenésre máskor), próbálj emberek között is némi időt tölteni (igen, tudjuk, ezt nehéz tartani). Ha viszont a fenti tippeket betartod, könnyebb lesz magadra is odafigyelned.

 

Neked is vannak jól bevált tippjeid? Oszd meg velünk a Facebook-on!

Jó munkát!

IQfactory Team

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!