Szakdolgozat absztrakt | Blog | IQfactory

A jó absztrakt titka

De minek kell egyáltalán absztrakt? Hasznos kis alkotás, ha valakinek egy gyors képre van szüksége az alkotásod lényegéről, vagy ha éppen Téged kér fel valaki például egy networking eseményen, hogy foglald össze pár percben, mit kutattál diplomamunkádban és mire jutottál. Sokszor csak ezt olvassa el egy-egy előadó is, aki a diplomavédéseden is részt vesz.

 

 

Az absztraktban nincs helye fölösleges „helykitöltő” szövegnek, törekedj a csak 1 oldalas terjedelemre (kb. 1000-1500 leütés). Ábra, táblázat, kép, térkép, élőláb se szerepeljen benne, törekedj az egyszerűségre. Mi az amit meg kell tudnia ebből az olvasónak, hogyan építsd fel?

1. A dolgozat célja (Pl.”Ez a dolgozat a … témakörének vizsgálatát/elemzését tűzte ki célul. … , azonban nem célja … terület lefedése.)

2. Fő mondandó (Pl. fő állítás, érvelés/ összehasonlítás/ bemutatás/ szembeállítás alapja)

3. Módszertan (Pl. a kutatást xy körében, xy feltételek mellett, xy korlátokkal, xy elemzési módszerrel végezted)

4.Mire jutottál (Pl. „A kutatás eredményeképpen elmondható…. A kutatás a megvizsgált xy terület korábbi szakirodalmához xy-nal járul hozzá.)

Ha ez a 4 alappillér megvan, és kifejted őket 1-1 bekezdésben, máris segítettél a munkádat először olvasónak, hogy egy átfogó képet kapjon választott témádról.

 

IQfactory tipp: Reméljük már tudtad, de ha nem, figyelj, hogy az absztrakt különálló írás, ne köttesd be a szakdolgozatoddal együtt. 🙂

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!