Próbáld ki az Erasmust! | Blog | IQfactory

Próbáld ki az Erasmust!

Főiskolásként/egyetemistaként gondolkoztál már azon, hogy vajon milyen lenne külföldön tanulni egy félévet? Annyi csoporttársad és ismerősöd belevágott már, te mégis mindig elbizonytalanodsz, és nem tudod, hogy be merd-e vállalni? Cikkünkben felsorolunk Neked pár példát, miért is éri meg az Erasmus programot kipróbálni.

erasmus

Az Erasmus az Európai Unió legnagyobb csereprogramja, kifejezetten a felsőoktatásban résztvevőknek szól. Az Erasmus program segíti, hogy az Európai Felsőoktatási Térségben tanuló hallgatók más országok társintézményeiben tanulhassanak minimum 3 hónapon, de maximum 1 éven keresztül, és ehhez a program támogatást biztosít a hallgatóknak, ami Magyarországon minimum 200 euró. Erasmus diák az lehet hazánkban, aki magyar állampolgár, aki beiratkozott hallgatója egy államilag elismert, diplomát adó intézménynek, és befejezte tanulmányainak első évét. Ezen kívül meg kell nyernie a hallgató tanszéke által kiírt Erasmusos pályázatot (általában ezek a pályázatok márciusban kerülnek kiírásra).

Miért lesz jó Neked, ha külföldön tanulsz egy félévet az Erasmus program keretein belül?

  • Ösztöndíjak, költségek

Amint már említettük a kiutazó hallgatók megélhetési támogatást kapnak, ami átlagosan 200-500 euró között mozog, de ugyanúgy pályázhat a saját felsőoktatási intézményében a tanulmányi, szociális ösztöndíjakra, köztársasági ösztöndíjra. Továbbá az Erasmusos hallgatónak nem kell tandíjat, vizsgadíjat és egyéb költségeket fizetni a fogadó intézmény számára. Viszont érdemes tudni arról, hogy a megélhetési támogatás nem fogja fedezni az összes költséget. Sok hallgató ezért munkát vállal a külföldön töltött idő alatt, vagy már a kiutazás előtt elkezdenek félretenni.

  • Nyelvtudás

Valószínűleg a legkézenfekvőbb előnye az Erasmus programnak a nyelvtanulás lehetősége. Aki már tanult nyelvet az biztosan tudja, hogy az egyik leghatékonyabb módszere a nyelvtanulásnak az, ha rá vagyunk „kényszerítve”, hogy az adott idegen nyelvet használjuk. Ez egyeseknek lehet, félelmetesen hangzik elsőre, de jobban belegondolva….Van ennél jobb lehetőség, hogy egy idegen nyelvet elsajátítsunk?

openminded

  • Talpraesettség, alkalmazkodóképesség fejlesztése

Erasmusos diákként egy teljesen új és ismeretlen helyre, közösségbe kerülünk. Magunkra vagyunk utalva, hogy kapcsolatokat építsünk, barátokat szerezzünk és az iskolai teendőket is intézzük. De mindenhol szerveznek különböző programokat, amik könnyebbé teszik az ismerkedést, beilleszkedést. Az Erasmus önfejlesztésnek is tökéletes, mivel egyre talpraesettebbek leszünk az új szituációknak, kihívásoknak köszönhetően, és alkalmazkodóképességünk is fejlődik.

  • Új városok, kultúrák megismerése

Minél több új, különböző kultúrával rendelkező embert ismerünk meg, annál elfogadóbbak leszünk másokkal szemben. Ha az Erasmus segítségével kijutunk egy másik országba, akkor megismerhetjük az ottani szokásokat, az ottani embereket, az ottani kultúrát. Minél többet tapasztalunk meg a világból annál nyitottabbak, tájékozottabbak leszünk.

maps

  • Munkaerőpiacon való elhelyezkedés

Az előző pontokban már említettük, hogy milyen tulajdonságaink fejlődhetnek a külföldön töltött idő alatt. Ezek az álláskeresés idején is hasznunkra válnak majd. Egy tanulmány szerint (VALERA projekt: Professional value of Erasmus mobility -2006) azok a hallgatók, akik az Erasmus programjában részt vettek sokkal könnyebben, kevesebb idő alatt találtak állást. A munkáltatók értékelik a külföldi tapasztalatot, és a használható nyelvtudást, de az is fontos, hogy meglegyenek a szükséges kompetenciái a jelentkezőnek.

 

Ezek csak a legalapvetőbb előnyök, emellett még számos más pozitívuma is van egy külföldi félévnek. Reméljük, rászánod magad, és pályázol Erasmusos diáknak. Még senkitől sem hallottuk, hogy megbánta volna. Ha felkeltette a program az érdeklődésedet, irány az Erasmus program tájékoztató oldalaira (pl. itt olvashatsz róla), majd böngészd egyetemed vagy főiskolád pályázati kiírását, és keresd fel külföldi féléven részt vett ismerőseidet, kérdezd ki őket, hogy mely országokba, egyetemekre érdemes leginkább jelentkezned!

Sok sikert!

IQfactory


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!