Nyelvvizsga felkészülés profi módon | Blog | IQ Factory

Nyelvvizsga felkészülés profin

A nyelvvizsgára való felkészülés sok energiát és időt igényel, és gyakran fordul elő, hogy ennek ellenére sem sikeres az eredmény. Most ebben szeretnénk Neked segíteni, hogy minél profibban fel tudj készülni a vizsgára.

Nyelvvizsga

 1. Válaszd ki azt a típust, melynek feladatai a legjobban „fekszenek” Neked! Ugyan ma már a legtöbb típus nem arra, épül, hogy mennyire tudod a nyelvtani szabályokat, hanem sokkal inkább a kommunikációs készségre kíváncsiak. Nagyon fontos, hogy azt válaszd, melynek feladattípusait a legeredményesebben tudod megoldani.

 2. Járj el tanárhoz, akinek van már tapasztalata az általad választott vizsgatípussal kapcsolatban. A felkészülés nagy része önálló folyamat, hiszen rajtad múlik, mennyit gyakorolsz. A tanár leellenőrzi a munkádat, levelet és esszét irat majd veled, melyet kijavít és felhívja a figyelmed a hibákra, arra, hogy mikor milyen szóhasználat, fogalmazásmód a megfelelő.

 3. Gyakorolj! Mégpedig sokat. A legtöbbször elérhetőek minden típusnál az előző évek feladatsorai. Ezeket becsületesen oldd meg! És ne csak azokat, amiket a tanárod adott, vagy javasolt neked.

 4. Felejtsd el a szavak bemagolását! Helyette olvass minél többet az adott nyelven. A könyvesboltokban számtalan könnyített olvasmány kapható különböző nyelveken. Válaszd ki a te tudásszintednek megfelelő, illetve nehezebbeket is, mivel csak így fogsz fejlődni. A könyvek mellett/helyett interneten is rengeteg cikket találsz, amik olvasgatásával kiválóan tudod építeni a szókincsedet.

 5. A hallás utáni szövegértést csak úgy tudod fejleszteni, ha nagyon sok idegen nyelvű szöveget hallgatsz. Ehhez használhatod a neten fent lévő különböző felkészülő hanganyagokat. Kedvenc sorozataidat, filmjeidet nézd meg angolul. A gyakorlás elején még állítsd be feliratot, de lehetőleg ne magyart J, hanem az adott nyelvet. Így ha valamit nem értesz hallás után egyből, láthatod leírva is azt, így könnyítve a megértését. Ha azt eszed észre, hogy egyre ritkábban kell elolvasnod is a szöveget, akkor nyugodtan vedd le, és hidd el menni fog anélkül is.

 6. Keress magadnak beszélgető partnert, mert a beszédkészséged csak így fog fejlődni. Fontos, hogy merj megszólalni, mégpedig határozottan és magabiztosan. Ha valamit nem jól mondasz, ne akadj meg és fogalmazd újra az egészet. Hidd el, valószínűleg megértik majd, mit szeretnél mondani. Sokkal fontosabb, hogy folyamatosan és magabiztosan, akár néha-néha még hibát is ejtve beszélj, mint hibátlan nyelvtannal, de akadozva és döcögve magadban motyogj.

 7. Használj ki minden lehetőséget a gyakorlásra! Ha van szabad félórád, olvass el egy cikket, hallgass híreket!

 8. Fontos, főleg a vizsga közeledtével, hogy időre csináld a feladatokat. Játszd el otthon, hogy a vizsgán vagy. Így láthatod, mire mennyi idő jut, min kell javítanod, mire kell odafigyelned. Ha leblokkolsz, ugord át a részt és haladj tovább, majd ha van időd, akkor visszatérsz hozzá.

 9. A vizsga előtti napon már ne tanulj sokat. Nézd át a jegyzeteidet, a vizsga menetét, a szabályokat, még egyszer lapozd át a szótáradat. Pihenj, menj időben aludni, hogy kellően kipihent lehess a vizsga napján.

 10. A vizsga kezdése előtt minimum félórával már legyél a helyszínen. Vidd magaddal irataidat, szótáradat, ételt (amivel nem csörögsz, zörögsz) és innivalót. Légy nyugodt és ne stresszeld magad!

 +1.  Ha valós, aktív tudást szeretnél, gyakorolj a vizsga letétele után is! Ha valahol kérik a nyelvtudást, nem elég felmutatni a fáradtságos munka árán megszerzett bizonyítványt! Ők arra, kíváncsiak, hogy használni is tudod-e a nyelvet. Ezért nagyon fontos, hogy a gyakorlás ne érjen véget a vizsgával.

Sok sikert kívánunk mindenkinek! 🙂


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!