Mit vigyél magaddal külföldi szemeszterre? | Blog | IQfactory

Mit vigyél magaddal a külföldi szemeszterre?

Külföldre mész tanulni?  Gratulálunk, szuper döntés, rengeteget fogsz profitálni belőle későbbi tanulmányaid, karriered, gyakorlatilag egész életed során! Szerezz sok-sok tudást, tapasztalatot, építs kapcsolatokat, aztán várunk haza! Addig is adunk pár tippet, hogyan rendezd sorba a teendőidet és mit szerezz be, így elkerülheted az utolsó napok stresszes kapkodását.

kulfoldiszemeszter

Ösztönözd magad: mindig emlékezz arra, hogy fantasztikus dolgot csinálsz. Válassz ki néhány helyet, amit mindenképp szeretnél a külföldi tartózkodásod alatt megnézni. De ne tervezd túl! Hagyd, hogy az új hely, az új emberek befolyással legyenek az elképzeléseidre!

Technikai dolgok: Lehet, hogy a laptopodat már jól megszoktad, és minden kéznél van rajta, de ha már az utolsókat rúgja, vegyél egy újat még itthon! Kerüld el, hogy esetleg kint kelljen újat venni. Ha esetleg tervezed, hogy sok ezer képet küldesz a szüleidnek, akkor vegyél egy fényképezőgépet is időben, így nem a repülőgép indulása előtt pár órával kell ezzel foglalkoznod.

brokenphone

Gyógyszerek, vitaminok: ez nem a legizgalmasabb része a felkészülésnek, sőt igazából unalmas dolog, amin túl kell lenni. Viszont ha olyan helyzetbe kerülsz külföldön, amikor szükséged lenne gyógyszerre, nem kell már beszerezned, hiszen az utazópatikád fel van töltve! Ehhez lehet, hogy el kell menned orvoshoz, majd gyógyszertárba, de érdemes hamar letudni, mert az indulás közeledtével egyre könnyebben felejtheted el.

Vízum, iratok: Ne várj az utolsó pillanatig a vízum elintézésével (ha olyan országba utazol, ahol kötelező). Van, hogy hetekig is tart ennek elintézése. Nem jó, ha az indulás előtti napjaid aggodalommal telnek, hogy vajon megérkezik-e időben a szükséges dokumentum. Ha nincs elég információd, a Külügyminisztériumban biztosan tudnak segíteni, vagy az egyetemen/főiskolán is kaphatsz ilyen jellegű tájékoztatást. Nézz rá továbbá a legfontosabb dokumentumaid, bankkártyáid érvényességére, használhatóságára, hogy kint tartózkodásod alatt ne kelljen már ezzel foglalkoznod.

Időjárás: Meleg? Hideg? Esős? Napos? Végezz egy kis kutatást, mielőtt kimész, így lesz fogalmad arról, hogy milyen ruhákat kell csomagolnod. Hagyd otthon azokat a cuccokat, amikre biztosan nem ad okot a helyi időjárás, vagy amiket még ott sem vennél fel, hiába lapul a szekrényedben hónapok óta.

weather

Mi fogsz csinálni? Elefánton lovagolni? Alpokban hegyet mászni? Épületeket építeni? Diplomatákkal tárgyalni teasütemények felett? Találd ki, hogy túracipőt vagy valamilyen különleges ruhát kell e csomagolnod vagy maradj a mellett, hogy veszel néhányat, amint megérkezel.

Kulturális különbségek: az időjáráson és a tervezett programokon kívül figyelj arra is, hogy ha az adott országban például nem szokás bárokba, éttermekbe flipflop papucsban menni, legyen nálad megfelelő zárt cipő is, hiába van kánikula egész évben. Ha emlékművek, templomok, katedrálisok látogatását is tervezed, vigyél magaddal egy felsőt, vagy kendőt: sok helyen fedetlen vállal/lábbal/fejjel nem engednek be.

Univerzális adapter és átalakító. Tudd meg időben, hogy a célországodban melyik csatlakozódugaszt tudod majd használni. Így már előre felkészülhetsz, hogy melyik elektronikai eszközöd igényel átalakítót. A biztonság kedvéért, utazáskor legyen nálad egy univerzális átalakító, aminek különböző adapterei vannak.

 

Ne vidd túlzásba a bőröndök számát, és hagyj bennük helyet a szuveníreknek is! Úgyis el fogsz csábulni egy-két emléktárgyra, ruhadarabra, szóval ne ezek miatt legyen szükség extra csomagra hazafelé. Jó utat, érezd jól magad, tanulj sokat, majd várunk haza!

happiness

 

IQfactory

 

 

Kövess minket Facebook-on!