Milyen a jó szakdolgozat bevezetés? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Milyen a jó szakdolgozat bevezetés?

A szakdolgozat bevezetés része az első, amivel az olvasó találkozik. A bevezetésnek magában kell foglalnia a dolgozat összes lényeges pontját, azt a célt szolgálja, hogy az olvasónak konkrét elképzelése legyen arról, hogy ha tovább olvassa a művet, milyen információkkal gazdagodhat.

A szakdolgozat bevezetés, -akárcsak egy film előzetes- fontos, hogy felkeltse az olvasó figyelmét, kíváncsivá tegye, és arra ösztönözze, hogy elolvassa az egész dolgozatot. Az alábbiakban összeszedtük a bevezető megírásának három lényeges pontját, amire érdemes kiemelt figyelmet fordítani: 

  • A téma 

A szakdolgozat bevezetésének mindenképp tartalmaznia kell a dolgozat témájának bemutatását, a témaválasztás indoklását és annak aktualitását. Ki kell fejtenünk, hogy miért az adott témát választottuk, milyen kapcsolódásunk van hozzá, (pl. munkánk során fontos szerepet játszik,) a témán belül milyen pontokat érintünk és miért érdemes jelenleg az adott témakört vizsgálni.  Javasolt olyan témát választani, amelyet még nem boncolgattak sokan, ezáltal képes újat mutatni, de szem előtt kell tartani azt is, hogy az elérhető szakirodalom mennyisége elegendő legyen az adott témában.

  • Szakirodalmi háttér 

 A szakdolgozat elején szerepelnie kell a témához kapcsolódó, már meglévő kutatások összefoglalásának is. A feldolgozott szakirodalom lényeges pontjait érdemes itt felsorakoztatni, azokra helyezve a hangsúlyt, amelyek a saját, primer kutatásunk alapjául szolgáltak. Ha hasonló témakört elemzünk saját kutatásunkban, mint amiről már készült vizsgálat, akkor érdemes a már elérhető eredményekre is kitérni a bevezetésben, a dolgozat végén pedig ezek tükrében értékelni a saját kutatásunkból származó adatokat.

  • Primer kutatás

Fontos szót ejteni a szakdolgozat bevezetésében a saját kutatásunkról, hiszen ez a dolgozat legértékesebb része. Nem elég megfogalmaznunk a kutatás tárgyát, ki kell térnünk az alkalmazott kutatási módszerekre, eszközökre és eljárásokra is. A hipotéziseket vagy kutatási kérdéseket is érdemes a szakdolgozat bevezetés részében szerepeltetni, hiszen ezek kapcsolódnak a saját kutatáshoz, megmutatják, hogy milyen kérdéskörre keressük a választ dolgozatunkban.

A szakdolgozat bevezetést érdemes a teljes mű elkészülte után megírni, hiszen ilyenkor már átláthatók a főbb vázlatpontok, a dolgozat kimenetele is világossá válik. Ha már elkészültünk a teljes dolgozattal, akkor könnyebb kiszűrnünk azokat a lényeges részeket, amelyeknek a mű elején szerepelniük kell.

A szakdolgozat bevezetés és az összefoglalás, azok a részek, amelyek esetében megengedett a saját véleményünk közlése, így ezekben a részekben érdemes feltűntetnünk az összes olyan személyes tapasztalatunkat, amely a téma szempontjából releváns lehet. A dolgozat többi részében azonban csak az objektív fogalmazásmód elfogadott.

Ha a fent említett három pontra kellő figyelmet fordítunk, akkor egy olyan értékes fejezetet hozhatunk létre, amely már előrevetíti a teljes munka sikeres értékelését. Szánjunk elegendő időt a szakdolgozat bevezetés megírására, -bár javasolt a teljes mű elkészültét követően megírni-, ügyeljünk arra, hogy ne legyen összecsapott és valóban a lényeges információkat tartalmazza. 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!