Mi a sikeres diplomamunka írás titka? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Mi a sikeres diplomamunka írás titka?

Ha diplomamunka megírása tanulmányaink lezárásának feltétele. Az utolsó írásos kihívás, amit még teljesítenünk kell. Összegyűjtöttünk néhány olyan tanácsot és javaslatot, amit érdemes megfogadni a sikeres diplomamunka írás érdekében.

A téma és a konzulens már adott, hogyan fogjunk hozzá a diplomamunka íráshoz?

Az első lépés az anyaggyűjtés, hiszen úgy tudsz rálátást szerezni a választott témára, ha igyekszel minden oldalról körül járni. Ehhez pedig alapos anyaggyűjtésre lesz szükséges. Ötvözd a modern és a hagyományos módszereket. Keress az interneten szakcikkeket, olvass el tanulmányokat a témában, de ne felejts el elmenni egyetemed könyvtárába se. Sok olyan hasznos könyvet és folyóiratot találhatsz a könyvtárakban, amelyek még nem lettek digitalizálva.

A diplomamunka íráshoz nélkülözhetetlen anyaggyűjtés során ügyelj arra, hogy lehetőleg ne használj 10 évnél régebbi forrásokat. Témától függ, de a legtöbb szakterületen folyamatos kutatások folynak, így előfordulhat, hogy egy 10 évnél régebbi könyv már elavult, vagy megcáfolt adatokat, információkat tartalmaz. A diplomamunka írás nem arról szól, hogy minden kapcsolódó könyvet A-Z-ig elolvass. Fusd át a tartalomjegyzéket és a releváns fejezetekre fektess hangsúlyt.

A diplomamunka írás menete

Ha már elegendő anyag áll rendelkezésedre, akkor kezdődhet a diplomamunka írása. A bevezetésben fejtsd ki, hogy miért az adott témát választottad, hogyan kapcsolódsz hozzá, mitől aktuális és lényeges a kérdéskör, amelyet vizsgálsz. A bevezetés után következik a szakirodalmi kutatási rész. Mivel egy nagyobb anyagrész következik, érdemes kisebb és nagyobb fejezetekre bontanod ezt a szakaszt. Ügyelj rá, hogy helyesen használd a hivatkozásokat. A könyvek, folyóiratok és szakcikkek tartalmát szóról szóra fogalmazd át, vagy tedd idézőjelbe a szó szerint átvett részeket.

A szakirodalom feldolgozása után következhet a primer kutatás. Primer kutatást az esetek 90%-ában kérnek a szakdolgozóktól. Gondold végig, hogy mely kutatási formával vizsgálható leghatékonyabban az általad boncolgatott téma, és annak megfelelően válassz. A legnépszerűbb primer kutatási módszer a kérdőív, de a mélyinterjú és a megfigyelés is dobogós. Egyes szakokon a diplomamunka írás során kísérletet kell végezni, de ezesetben mindenképp számíthatsz konzulensed útmutatására. A primer kutatási rész is különböző fejezetekből áll. A kutatás céljával és körülményeivel érdemes kezdeni, majd a kutatás módszertanát kell bemutatni. Ezt követően az eredmények értékelése következik, majd az összefoglalás és következtetések levonása.

A diplomamunka írás során elmélyedhetsz a választott témában. A szakirodalmi kutatás és a primer vizsgálódás olyan eredményekre vezethet, amelyek új gondolatokat szülnek. A diplomamunka végén érdemes javaslatot tenni a témában, hiszen ezzel igazolod szakértelmed, illetve bizonyítod, hogy a diplomamunka írása nem volt hiábavaló.

Időbeosztás

Az időbeosztás kulcsfontosságú a diplomamunka írás során, hiszen, ha nem rendelkezünk konkrét tervvel, akkor könnyen kicsúszhatunk a határidőből. Még az anyaggyűjtés megkezdése előtt érdemes leírnunk, hogy a diplomamunkánk egyes részeire mennyi időt szánunk, hiszen sokkal könnyebb úgy dolgozni, ha megtervezzük az időbeosztásunkat.

A diplomamunka írás során tehát nagy jelentőséggel bír az anyaggyűjtés, de a primer kutatásra is nagy fókusz kerül. Fogadd meg tanácsunkat és készíts időbeosztást, hogy mindkét nagy fejezetre elegendő időd maradjon és stresszmentes legyen a diplomamunka írás folyamata. Ha segítségre van szükséged, ne habozz, keress minket elérhetőségeink egyikén!

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!