Már a szemeszter közepén kimerültél? | Blog | IQ Factory

Már a szemeszter közepén kimerültél?

Sokunkkal megesik, hogy még szinte el sem kezdődtek a zh-k vagy a vizsgák, már úgy érezzük, elegünk van az egészből.  Legszívesebben kivennénk egy hónap szünetet. Amennyiben te is így érzel, tudd, hogy nem vagy egyedül! És ami még fontosabb, ezen az érzésen gyorsan túl lehet lendülni, főleg, ha szánsz pár percet erre a cikkre, és megfontolod a benne tanácsoltakat. Ezek a tippek hozzásegíthetnek, hogy a szemeszter elején megszerzett jó jegyeid ne vegyenek huzamosabb ideig tartó mélyrepülést, és eredményes féléved lehessen.

kimerultel

  1. Szakíts időt magadra!

Ez egy nagyon fontos dolog, de furcsának tűnhet rögtön ezzel kezdeni, elvégre a cikk arról szól, hogy hogyan legyenek minél jobbak a tanulmányi eredményeid, de ki tud úgy koncentrálni a fontos dolgokra, hogy csak azzal foglalkozik, és nem lazít soha? Egy nehezebb, túlterheltebb időszakban könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy lemondunk a hobbinkról, mondván, hogy nincs idő, tanulni kell. Ez nem jó módszer. Engedd meg magadnak legalább heti egyszer, hogy kitörj a mókuskerékből. Csináld azt, ami boldoggá tesz, legyen az edzés, olvasás vagy sorozatnézés.

  1. Tarts szünetet tanulás közben

Ez az előzőhöz eléggé hasonló tanács. Nehéz minden vizsgára hatékonyan készülni, különösen, ha több is van viszonylag rövid időn belül. Úgy érezhetjük, nincs egy perc szabadidőnk sem, de az agyunk meg fogja hálálni, ha bizonyos időközönként beiktatunk egy kis pihenőt. Utána hatékonyabban tudjuk folytatni, amit elkezdtünk. Ahogy a testünknek szüksége van pihenőre, úgy az elménknek is. Már több technikát is kitaláltak a pihenő beiktatására, ezek közül az egyik a Pomodoro: 25 perc tanulás után tarts 5 perc szünetet, és ha ezt megismételted négyszer, akkor tarthatsz egy hosszabb, 10 perces szünetet.

  1. Mindig készíts tervet!

Írd fel időrendi sorrendben, miket kell megírni/megtanulni/elintézni, és ha kész vannak, húzd ki őket a listáról! Így mindig látod, mik az éppen következő kihívások, és tudsz azokra készülni. Ez azért is jó, mert így nem fogsz elmaradni a teendőkkel. Ha elkezdesz elmaradozni a dolgaiddal, sokkal nehezebb lesz újra összeszedni magad, ennek pedig súlyos következményei lehetnek, így ne ess ebbe a hibába. Nem utolsó sorban pedig mindig motiváló látni, mennyi mindent készítettél már el, és hogy egyre kevesebb van már hátra. Ha sikerrel vetted az elmúlt öt vizsgát, a hatodik sem lehet olyan nehéz, ugye?

  1. Gondolkozz tisztán!

Még ha úgy is érzed jelenleg, hogy sosem fogsz kikeveredni ebből az állapotból, és a sulit már a legnagyobb démonként jeleníti meg számodra az agyad, maradjon tiszta a tudatot, és gondolj arra, hogy ez csak egy jelenlegi állapot, nem ez fogja jellemezni a hátralevő féléveidet. Miután lediplomáztál, nem a jelenleg aktuális stresszre és a rosszabb jegyekre fogsz emlékezni, hanem arra, hogy mennyi mindent adott neked az egyetem, milyen jó barátokat szereztél és igen, hogy mennyi nehéz vizsgán verekedted át magad sikeresen!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!