Inspiráló TED beszédek egyetemistáknak | IQ Factory

Inspiráló TED beszédek egyetemistáknak

Lassacskán mindenki végez a vizsgákkal, visszatér a téli pihenésből, újraindulnak a dolgos hétköznapok és ezzel együtt kezdetét veszi a tavaszi félév is. Összegyűjtöttünk néhány igazán inspiráló TED beszédet, melyek segítségével, sokkal pozitívabban kezdheted el a következő szemesztert.

Inspiráló TED beszédek

 1. Angela Lee Duckworth: A siker kulcsa?

Szükséged van egy kis motivációra? Ebben a rövid előadásban az egykori hetedik osztályos tanár, Angela Lee Duckworth arról beszél, hogy az IQ hányados nem biztos, hogy a megfelelő mutatója annak, hogy valaki mennyire lesz eredményes a tanulmányai során, vagy, hogy mennyire keményen kell küzdenie a célhoz vezető úton. Szerinte a sikerre való törekvés a lényege az egésznek.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/angela_lee_duckworth_grit_the_power_of_passion_and_perseverance

 2.Dan Gilbert: A boldogság meglepő tudománya

A Harvard pszichológusa, Dan Gilbert szerint az elképzelésünk arról, hogy mi tesz minket boldoggá, vagy szomorúvá, távol áll az igazságtól. Az embereknek megvan az a csodálatos képessége, hogy saját boldogságot hozzanak létre. A természetes boldogság az, ha elérjük, amit akarunk, a mesterséges pedig az, amit mi hozunk létre, mert nem értük el, amit akartunk.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/dan_gilbert_asks_why_are_we_happy#t-29442

 3. Margaret Heffernan: Merj nem egyetérteni

Margaret Heffernan, aki öt vállalkozás vezérigazgatója is volt, előadásában arra világít rá, hogy a legjobb kutatócsoportok és cégek azok, amelyekben a munkatársak nem feltétlenül értenek egyet. Ennek oka, hogy a jó fajta konfliktus nem hogy hátráltatja a vállat működését, hanem elősegíti a fejlődésben.

Az előadást itt találod:

https://www.ted.com/talks/margaret_heffernan_dare_to_disagree?language=hu#t-132299

 4. Andy Puddicombe: Mindössze 10 tudatos perc

Andy Puddicombe arra kíváncsi, hogy mikor töltöttünk el utoljára egy kis időt, mindössze 10 percet semmittevéssel. Szó szerint semmittevéssel, se Tv, se telefon, se olvasás, se sétálás se semmi. Az agyunk a nap 24 órájában folyamatosan zakatol, és soha meg sem áll. Időnként szükség van egy kis szünetre, egy kis pihenésre, és nem mellesleg stressz levezésre, amikor nem kell a ránk nehezedő problémák miatt aggódni.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/andy_puddicombe_all_it_takes_is_10_mindful_minutes/transcript?language=hu#t-237776

 5. Larry Smith: Miért nem fogsz jó munkát végezni?

Az emberek szeretnek különböző kifogásokat kreálni arra, hogy éppen mi az oka annak, hogy elmulasztották a kötelességüket, vagy, hogy miért nem küzdenek a szenvedélyükért vagy álmaikért. A kifogások miatt nem fognak jó munkát végezni. Fel kell hagyni a kifogások gyártásával, és igenis tenni kell azért, hogy az életünk az elképzeléseinknek megfelelően alakuljon.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/larry_smith_why_you_will_fail_to_have_a_great_career#t-24919

 6. Susan Cain: Az introvertáltak ereje

Az emberek közel fele introvertált, de ennek ellenére mai napig az él a köztudatban, hogy ez nem éppen szerencsés, ezért saját döntésük miatt, vagy a környezetük hatására megpróbálnak nyitni kifelé, és extrovertálttá válni. Susan Cain rávilágít arra, hogy igenis szükség van introvertált személyekre, és ők semmivel sem kevesebbek, azért, mert számukra a tökéletes péntek esti program az olvasás.

Az előadást itt találod:

https://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts

 7. Matt Cutts: Próbálj ki valami újat 30 napra

Az egyetemi, főiskolai és kollégiumi élet tökéletes időszak arra, hogy új szokásokat vegyél fel, vagy kipróbálj új dolgokat, olyanokat, amiket eddig nem tettél meg. Kezdj valamit, és próbáld meg 30 napig csinálni, például (ha van rá lehetőséged) járj gyalog vagy biciklivel a suliba autó vagy tömegközlekedés helyett.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/matt_cutts_try_something_new_for_30_days

 8. David Kelley: A kreatív (ön)bizalom kiépítése

David előadása arról szól, hogy nem lehet az embereket gyakorlatias és kreatív csoportra bontani. A gyakorlatias embereknek is joga van kreatívnak lenni, és fordítva. Nem szabad megingatni az emberekben a saját magukba vetett bizalmukat azáltal, hogy arra ösztönözzük, hogy maradjon például a számok világában, és meg se próbáljon valami kreatív ötlettel előállni, mert az úgyse menne neki.

Az előadást itt nézheted meg:

https://www.ted.com/talks/david_kelley_how_to_build_your_creative_confidence

 9. Shane Koyczan: To This Day…

Ez az előadást biztos, hogy megmarad benned. Shane Koyczan költeménye a „To This Day” a zaklatásról szól.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/shane_koyczan_to_this_day_for_the_bullied_and_beautiful#t-213274

 10. Adora Svitak: Amit a felnőttek tanulhatnak a gyerekektől

Ador Svitak szerint a világnak „gyermeki” gondolkodásra van szüksége: merész ötletek, vad kreativitás és optimizmus. Több olyan esetet is bemutat ez a fiatal lány, hogy mekkora a differencia a felnőttek és a gyerekek tettei között. Rávilágít arra, hogy a gyermekek gondolati nem szorulnak korlátok közé, és hogy ha a gyermekek hajlandóak tanulni a felnőttektől, akkor itt az ideje, hogy a felnőttek is tanuljanak gyerekektől.

Ha kíváncsi vagy az előadásra, itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/adora_svitak#t-243016

 11. Derek Sivers: Hogyan indíts mozgalmat

Derek Sivers bemutatja milyen egyszerű egy mozgalom elindítása. A vezetőnek bátorságra van szüksége, ki kell tűnnie a tömegből és fontos, hogy ne foglalkozzon vele, ha nevetség tárgya lesz. Ugyanis mindaddig csak egy magányos „bolond”, amíg valaki nem kezdi el őt követni, és csak ekkor válik vezetővé.

Az előadást itt tekintheted meg:

https://www.ted.com/talks/derek_sivers_how_to_start_a_movement#t-43569

 12. Jackson Katz: Erőszak és csend

Jackson Katz előadásának középpontjában az erőszak áll, köztük a szexuális erőszak, a családon belüli erőszak is. Azt próbálja meg elmagyarázni, hogy a férfiaknak milyen fontos szerepe lenne az erőszak elleni küzdelemben, és annak megállításában.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/jackson_katz_violence_against_women_it_s_a_men_s_issue#t-780517

 13. Chimamanda Adichie: Egyetlen történet veszélye

Chimamanda Adichie regényíró elmondja annak fontosságát, hogy milyen fontos megérteni, hogy a kultúra sok egymást átfedő, összefonódó és egymásra épülő történetből áll. Ha csak egy történetet hallunk, akkor nem tudjuk teljesen megérteni a kultúrát. De ez ugyanúgy igaz az élet minden területére. Nem vonhatunk le helyes következtetéseket, ha nem ismerjük a teljes történetet.

Az előadást itt tudod megtekinteni:

https://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story

 14. Freeman Hrabowski: főiskolai siker a tudományban – a 4 pillér

Freeman Hrabowski a Marylandi Egyetem, a Baltimore County (UMBC) elnöke, ahol lehetőséget ad a kisebbségi hallgatóknak a sikerre. Gyerekkora óta szeretné minél több gyerekkel megszerettetni a tanulást, valamint egyáltalán lehetőséget nyújtani nekik arra, hogy kihozhassák magukból a legtöbbet.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/freeman_hrabowski_4_pillars_of_college_success_in_science#t-183344

 15. Drew Dudley: Mindennapi vezetés

Mindannyian hatással vagyunk egymás életére, megváltoztatjuk azt. Mindannyian vezetők vagyunk, még akkor is ha ezt nem ismerjük be. Nem arra gondol Drew Dudley, hogy mindenkiegy hatalmas multinacionális vállalat vezetője, hanem arra, hogy egyszerű tanácsokkal és döntésekkel milyen nagyban tudjuk más emberek sorsát befolyásolni.

Az előadást itt tudod megnézni:

https://www.ted.com/talks/drew_dudley_everyday_leadership#t-270435


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!