Hogyan válassz magántanárt? | Blog | IQfactory

Hogyan válassz magántanárt?

Tanulmányaink során előfordulhat, hogy úgy érzed, nem bírsz el a tananyaggal vagy tantárggyal, így magántanár keresésére adod a fejed. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a plusz tanulásra fordított idő és energia a saját érdekeidet, előrejutásodat szolgálja. Azonban előfordul – sajnos nem is ritkán -, hogy a nem megfelelő tanárt választod.

magantanar

De honnan tudhatod, ki lesz a megfelelő? Nem csak az általános iskolásoknál fontos, hogy a tanár és a diákja között meglegyen az összhang. Egy egyetemista vagy főiskolás hallgatónak épp ugyanolyan fontos, hogy magántanára motiváló, kedves és mindenekelőtt türelmes legyen. Ezeket azonban látatlanban nehéz megmondani egy iskolai faliújságon lógó hirdetésből. Mielőtt az együttműködés mellett döntesz, legalább telefonon mindenképp beszélj a tanárral. Ugyan a telefonbeszélgetésből sem derül ki pontosan milyen is a másik, de alkalmad nyílik érdeklődni korábbi tanítási tapasztalatairól, végzettségéről, tanításban elért sikereiről.

Bizonyára sokakkal előfordult, hogy egy izzasztó tárggyal való küzdés során magántanárhoz fordultak, ám az ő felkészültsége sem volt megfelelő. Érdemes ezért utánajárni, hogy a magántanár pontosan milyen területen mozog, milyenek a tanítási módszerei. Nézzük például a statisztikát. Sok felsőoktatási intézményben még papír alapon folyik a gyakorlati oktatás, ám egyes helyeken már informatikai rendszer keretében (excel). Az ilyen alapvető kérdéseket fontos tisztázni, hiszen hiába bukkansz egy jó statisztika tanárra, ha Te számítógépen tanultad az anyagot, de ő nem ért a programhoz, csak papír alapon tudja levezetni a példákat. Ez rajtad nem segít.

glasses

A személyes beszélgetésen túl azonban érdemes az ismerőseid közt is tapasztalatok után kutatni. Sokkal átfogóbb képet kaphatsz egy-egy személyről, ha tudsz olyanokkal beszélni, akik már dolgoztak együtt vele.

Az ismerősökön kívül fórumok is a segítségedre lehetnek a választásban. Megnézheted ki hogyan értékelte az adott tanárt, milyen véleménnyel van róla. Ám az ilyen jellegű kutatásnál szem előtt kell tartani, hogy lehetnek olyan értékelők, akik egy-egy sikertelen vizsga után feltűnően alulértékelik oktatójukat. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető nem kapta meg a megfelelő magánórákat, nem kapott választ a kérdéseire, nem kapott megfelelő felzárkóztatást. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha már valaki kifizeti a magántanárt, akkor biztosan tanul, és odateszi magát a felkészülés során. Azonban sajnos, mint mindenben, ez alól is akadnak kivételek. Magántanár ide vagy oda, tanulni senki nem tud helyettünk!

Az ár-kérdés igen fontos tényező. Vajon mennyi a maximum, amit érdemes kifizetni egy tanárnak? Erre nincs jó válasz. Ha az együtt töltött idő sikeres, a vizsgád jól sikerül, akkor nyilván azt mondod majd, megérte! Azonban fontos ennek is alaposan utánajárni. Semmi garancia sincs arra, hogy a legdrágább a legjobb, és a legolcsóbb a legrosszabb. Ha sikeresen rátalálsz arra a személyre, akivel hatékonyan együtt tudsz haladni a cél felé, a magasabb árat is jó érzéssel ki fogod neki fizetni. Viszont ha éppen nem engedheted meg magadnak a magasabb áron oktatókat, az olcsóbb lehetőségeket is számításba kell venni. Kellemes csalódás lehet a vége, amikor találsz egy olyan tanárt, aki türelmes, felkészült, a hozzád legközelebb álló módon tud magyarázatot adni kérdéseidre, csak plusz öröm lesz az, hogy nem is került a legtöbbe a tőle szerzett tudás.

money

Gondold át, érdemes-e csoportosan magántanárt fogadnotok, így 2-3 csoporttársaddal együtt esetleg egy drágább, de jó ajánlásokkal rendelkező oktatót is fel tudtok fogadni, sőt, a csoportos órák sokszor még hatékonyabbnak is bizonyulnak!

Összességében tehát magántanár keresésére és kiválasztására is időt kell szánni, hiszen senki nem szeret feleslegesen időt, pénzt és energiát fecsérelni valami olyanba, ami nem működőképes. Ha betartod ezt a néhány lépést a kutatás során, nagyobb eséllyel elkerülheted a nem megfelelő oktató kiválasztását, és rátalálhatsz arra a segítő kézre, akivel célba érhetsz.

Akár tehetséggondozás, akár felzárkóztatás a cél, érdemes energiát fektetned a megfelelő magántanár kiválasztásába, hogy valóban a Te igényeidnek megfelelő és képességeidhez igazodó segítséget kapd tanulmányaid során!

IQfactory


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!