Hogyan válasszunk jó szakdolgozat témákat? | Blog | IQfactory

Hogyan válassz jó témát a szakdolgozatodhoz?

Frusztráló, amikor a kutatási ötletet le kell adni. Tudod, hogy meg kell csinálnod, de honnan tudod, hogy jól csinálod? Ebben a bejegyzésben megnézzük, mitől jó egy kutatási téma, hogyan válassz, és hogyan csináld jól már az elején, hogy elkerüld a későbbi hibákat.

téma

Mitől jó egy kutatási téma? Attól, ha új!

A jó kutatási téma mindig valami újat mutat. Ez elég nehéz feladat. Majdnem minden kutatás, vagy új elmélet a meglévők kombinációjától függ, egy új megközelítésben. Hiszen nem feltalálók vagyunk, hanem hallgatók, akik érdeklődnek egy-egy téma iránt, aminek jobban utána szeretnének járni, megismerni, bemutatni. Fontos, hogy egy olyan megközelítésben vizsgáljuk a témát, ahogy korábban más még nem. Nem kell, hogy nagy tudományterületet fedjen le, elegendő belőle egy kisebb részlet, azonban annak átfogónak, részletesnek kell lennie.
Írj le pár témát, ami érdekelne, röviden fejtsd ki magadnak, miként nézne ki a dolgozatod, milyen kutatást végeznél. Ha ezek megvannak, nézz körül a szakkönyvekben, szaklapokban és találd meg azokat a témákat, amelyekhez elegendő mennyiségű forrás áll rendelkezésedre. Témaválasztási és szakirodalmi kérdésekkel bátran keresd a konzulensedet, hiszen vállalta, hogy segít neked abban, hogy eredményesebb legyen a munkád. Véleményezni tudja ötleteidet, és segít a legjobban kivitelezhető témát kiválasztani.

Ha megvan a lehetséges témád, meg kell győződnöd róla, hogy más még nem kutatta azt ugyanabban a megközelítésben, amiben te szeretnéd. Ahhoz, hogy erről információt kapj, sokat kell olvasnod, utána kell járnod, valóban nem született-e még meg az a szakdolgozat, amelyet készülsz elkészíteni. Néhány korábbi szakdolgozat áttanulmányozása igazán a hasznodra válhat. Ki kell hangsúlyozni azonban, hogy ne másolás céljából olvasd őket, hanem azért, mert láthatod miként építették fel a dolgozatot, milyen módszereket használtak, egyszóval képet kapsz arról, hogyan néz ki egy sikeres szakdolgozat.

Témaválasztásnál szinte a legfontosabb az, hogy olyan területről olyan témát válassz, amivel szívesen foglalkozol majd, komolyan érdeklődsz iránta. Ez azért fontos, mert hetekig, hónapokig fogsz dolgozni a témádon. Szabadon dönthetsz, miről írsz, ezért olyat kell választanod, amelyről nem szenvedés és nyűg elkészíteni egy komoly terjedelmű, tudományos irományt.

Sok sikert!

IQfactory


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!