Online csoportmunka | Blog | IQfactory

Online csoportmunka? Hozzátok ki belőle a maximumot!

Az egyetemi tanulmányok alatt szinte már gyakrabban kell csoportos munkákat készítened, mint önálló házi dolgozatokat, beadandókat, igaz? A csoportmunka kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy megtanulj együttműködni másokkal, felfedezz különböző nézőpontokat, stratégiákat és megoldásokat. Mivel a csoportos projektek sokszor kihívást jelentenek, és a munka érdemi része sokszor már online felületen történik, ezért összeszedtünk pár bevált tippet ahhoz, hogy megkönnyítsük a helyzetedet az online csoportmunkában.

csoportmunka

 

Tippek, hogy sikeres legyen a virtuális csapatmunkátok:

  1. Legyél kezdeményező, proaktív és kezdjétek meg a csoportmunkát még időben. Online munka esetében, főleg csoportmunkánál az idő értéke igen csak felértékelődik.
  2. Ha lehetséges, válassz olyan csoporttagokat, akiknek hasonló az időbeosztásuk, mint neked. Ha maga a képzés is online, és külföldi diákokkal, munkatársakkal dolgozol együtt, akkor figyelembe kell venned akár az időeltolódást is.
  3. Ha már megvan a csapat, határozzátok meg a csoporton belüli szerepeket, illetve, hogy ki miért legyen felelős, mindezt persze az egyéni erősségek és érdeklődés alapján. Ezek a szerepek legtöbbször: a Szervező – a Kutató – a Jegyzetelő – az Elemző
  4. Határozzátok meg, hogy a projektetek részfeladatait mikor, milyen sorrendben készítsétek el.
  5. Válasszatok egy csoportvezetőt, akinek testhezálló lesz betölteni ezt a szerepet.

    gummi-bears-245027_640

  6. A kommunikáció kulcsfontosságú; fontos, hogy egyértelműen tudjatok kommunikálni, így könnyebb lesz felállítani szabályokat, határidőket, ezen áll vagy bukik minden.
  7. Hozzatok létre egy kellemes, egyszerű fórumot, amin keresztül könnyen kapcsolatba léphettek egymással, és a kommunikáció is könnyebb. Akkor is hozzatok ilyet létre, hogy ha nem online feladatot kell csinálnotok.
  8. Konferenciahívásokkal is sokat haladhattok előre, ilyenkor tud igazán beindulni az brainstorming. Főleg akkor célszerű ezt a megoldást választani, ha valaki elcsúszik, vagy megakad a feladatban és értékes időt veszítetek ezzel.

    vintage-635259_640

  9. Mindig legyetek őszinték egymással. Ha bárki nem ért egyet valamivel, esetleg van más ötlete, akkor azt mindenképp mondja!
  10. Kérjétek meg a tanárotokat, hogy a projektmunka során csináljon szakmai értékelést rólatok. Hidd el, ez mindenkit ösztönözni fog az egyenlő részvételben, és elszántabban is fog hozzálátni a munkához.
  11. Ne féljetek tanácsot kérni a professzorotoktól. Végig a projektkészítés folyamán kérjétek ki a véleményét. Biztos sokkal jobban fog sikerülni a projekt, ha folyamatosan el vagytok látva szakértői véleménnyel, és felhívja a figyelmeteket 1-1 problémára a munkátokkal kapcsolatosan .

 

Jó csapatmunkát!

IQfactory

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!