5 hasznos kellék erre a szemeszterre - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

5 hasznos kellék erre a szemeszterre

Főiskolás, egyetemista vagy? Nemrég nekikezdtél egy újabb fantasztikus félévnek, és a kellemes élmények mellett kezdődik a káosz is: rengeteg feladat, kevés alvás és sok stressz. Ha minimálisra akarod csökkenteni ezeket, csak egy kis tervezés és néhány hasznos eszköz szükséges hozzá. Lássuk, milyen eszközökkel teheted gördülékenyebbé mindennapjaidat!

5kellek

5 hasznos kellék a szemeszterre:

Egy diákbarát tervező app. és  egy jó nagy naptár

Állítsd össze a tanrended, és osztályozd fontosság szerint az órákat, előadásokat, elfoglaltságokat. Érdemes különböző színnel jelölni a különböző órákat, és külön kiemelni a vizsgákat, beadandó határidőket, évközi ZH-kat. Ha minden fontos dátum egy helyen van, segít beosztani az időt. Imádjuk a tervező appokat mi is, de nem árt beszerezni egy, a lakásban feltűnő helyre tett klasszikus naptárat, ami akkor is kiabál neked a fontos napokon, amikor éppen nem figyelnéd az appot.  Aki a hagyományos megoldásokat szereti, annak figyelmébe ajánljuk például ezeket a falidísznek is beillő naptárakat vagy akár nyomtathatsz is egy neked tetsző, menő dizájnt.

naptar

Tábla és filc

Lehet, hogy múlt századinak hangzik, de egy filces tábla kincset érhet az egyetemista kollégiumi szobájában vagy az albérletben. Erre a táblára írd fel a következő hét feladatait, és egyéb iskolán kívüli teendőket is: pl. munka, buli, bevásárlás stb. Azért jó a tábla, mert rugalmas. Nem csak a fontos teendőket, dátumokat tarthatod szem előtt, de segíthet memorizálni a fontos képleteket, gondolatmeneteket, ötletelhetsz rajta, és nem utolsó sorban üzenhetsz a szobatársadnak, hogy itt az ideje a porszívózásnak!  Ha valamivel elkészültél, le is törölheted, sőt, tedd is azt, különben jól beissza magát a tábla anyagába, és akkor jöhetnek a jobbnál jobb Pinterestes trükkök a tisztításra (egyébként a bármilyen alkoholtartalmú anyaggal való áttörölgetés nekünk működött…). A tábla nagyon hasznos vizuális segítség lesz, le merjük fogadni! Akár el is készítheted saját verziódat:

whiteboard

Több tantárgyas jegyzetfüzet

Ha nem vagy a gépelős jegyzetelés híve, 5 tantárgyanként használj egy jegyzetfüzetet, így egyben lesz minden tárgy. Persze rendszerezned kell benne a jegyzeteket, jól elkülöníteni a tantárgyakat. De így biztos, hogy ami épp aznapra kell, az még véletlenül sem fog otthon maradni, mindig nálad lesz. Az irodaszerek szerelmesei használhatnak még színes elválasztó lapokat és oldaljelölőket is, akkor aztán tényleg mindent hamar meg lehet találni.

Post-itek

Ha még nem használsz Post-iteket, akkor kezdd el! Leginkább ötletek felírására, de akár könyvjelzőnek is jók. Jó, ha van néhány az asztalodon, a táskádban…mindenhol, így mindig lesz kéznél egy, ha épp szükséged lenne rá. Ennek segítségével biztos lehetsz benne, hogy egyetlen jó ötlet sem fog kiesni a fejedből, hiszen azonnal leírhatod. Ha nyelvet tanulsz, és gondot okoz a több tucat új idegen szó megjegyzése, próbáld ki, hogy kettesével-hármasával post-itre írod őket, és a lakás különböző, gyakran látott tárgyaira ragasztod: hűtő, tükör, WC-ajtó… Észre se veszed, és belekúszik a tudás a fejedbe.

reminder-791271_640

Hangrögzítő app

Lehetsz vizuális, tapasztalati, olvasási és írási vagy auditív úton tanuló típus, azaz sokat segít, ha az ennek megfelelő segédeszközt veted be a hatékonyság növeléséhez. Az eddigiek főleg az első három típusnak kedvező tippek voltak, de az auditív memóriájúaknak is van egy tippünk: vedd fel az előadásokat (ha persze az oktató hozzájárul), így később visszahallgatva könnyebben fogsz emlékezni az anyagra és megjegyezni azt. (Ha esetleg hallottál a Suits című sorozatról, ott bizony Luis tökélyre fejlesztette az önmenedzselést egyetlen diktafon segítségével.. 😀 ). Vizsgaidőszakban is jól fog jönni az ismétléshez, és kétszeres sebességen hallgatva még időt is megtakaríthatsz, mindamellett viccesebb is lesz hallgatni.

 

És amit mindig tarts az eszedben a következő félévben:

  • Nem a jegyeid határoznak meg téged. Szóval legyél szorgalmas, tedd meg, ami tőled kitelik, de ne stresszeld túl, ha már nem a gimiben megszokott top-jegyeket kapod jutalmul..
  • Ha rosszul érzed magad, stresszes vagy, beleragadtál egy nehéz helyzetbe, tarts egy kis szünetet, beszélgess egy baráttal vagy családtaggal. Segítenek kicsit kizökkenni a problémádból és könnyebben találsz megoldást is, csak ne vackold be magad a problémákkal,
  • Jutalmazd meg magad! Befejeztél egy rém unalmas szakkönyvet, vagy megírtál egy ZH-t? Ideje lazítani: jöhet egy kis kikapcsolódás. Filmnézés, vacsi a többiekkel vagy egy kiadós séta: találd meg, milyen apró célokért érdemes még egy kicsit kitartanod!
  • A félévnek nincs vége, ha még nincs meg minden vizsgád, aláírásod. Ha nem sikerül egy jegyed, harcolj! Beszélj a tanároddal extra kredit miatt, ragadj meg minden lehetőséget a céljaid elérésére!

 

Nagyon sok sikert kívánunk ebben a félévben is!

IQfactory

bloggomb


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!