Adatvesztés elkerülése | Blog | IQfactory

5 egyszerű mód, hogy elkerüld az adatvesztést, amikor elszáll a laptopod

Éppen befejezed a napok óta minden idődet felemésztő házi dolgozat írását, gyönyörű hivatkozásokkal, képekkel, ábrákkal tarkítva, és megállapítod magadban, hogy tökéletes lett, amikor… a képernyő elsötétül, és egy halk nyikkanás mellett kikapcsol a géped. Megtörtént, ugye? Bár a mostani gépek már erősek és tartósak, azért néha (már csak Murphy kedvéért is) ezek is összeomolhatnak, és ez persze a lehető legrosszabb pillanatban szokott bekövetkezni. Legjobb esetben órákat töltesz a gép előtt és visszaállítod a dokumentumaidat. Legrosszabb esetben elveszíted a teljes „digitális életedet”, a külföldi utazásaid képeitől kezdve az edzési playlisteden át az iskolai feladatokig, netán a szakdolgozatodig mindent. Ne kockáztasd, hogy ez veled is megtörténjen! Vegyünk át öt egyszerű és gyors elővigyázatossági intézkedést.

adatmentes

1. Csinálj biztonsági mentést mindenről

Készíts biztonsági másolatot a merevlemezen és készíts másolatokat a fontos fájljaidról. Mentsd ki az iskolai feladataidat, képeidet és más fontos dokumentumaidat felhő fájlokba, így elérheted őket egy másik számítógépről is, vagy akár okos telefonodról is, ha a saját géped összeomlott. Akik nem szívesen használnak felhőket, vagy nem szeretnének egy második mentés opciót is csinálni, azok is befektethetnek egy külső merevlemezbe. Nem kell minden dokumentumot azonnal a külső merevlemezre menteni, csináljunk egy kis helyet ezeknek a doksiknak a gépen. Másold a legfrissebb fájljaidat a külső merevlemezre heti vagy havi rendszerességgel.

Nagyon fontos dokumentumokat ki is nyomtathatsz és tárolhatod azokat biztonságos helyen. Míg ez írott dokumentumokkal működhet – mint a sulis feladataid nagy részénél -, addig zenék és képek esetén ezt nyilván nem tudod megoldani.

 

2. Telepíts anti-vírus programot a gépedre

Alap. A vírusok az előtt tönkre teszik a számítógépedet, mielőtt még észrevennéd, hogy a merevlemezeddel baj van, fertőzött. Sokszor, az emberek telepítenek vírusölőket a gépeikre, de elfelejtik aktiválni vagy használni őket, és közben azt hiszik védettek már. Légy felelősségteljes és menj a problémák elébe azzal, hogy folyamatosan ellenőrzöd a vírusölőd legújabb frissítéseit, valamint a teljesítményét, hogy megfelelően fut-e a gépeden. Megéri befektetni egy megbízható és jó nevű anti-vírus rendszerbe, amely tartalmaz anti-spyware-t.

 

3. Kerüld el a gép túlmelegedését

Figyelj oda a gépedre, mert a túlmelegedés károsíthatja a hardveredet. Ha a laptopod a kanapén vagy az ágyban van, és ott használod, akkor valószínű, hogy a géped ventilátorai nem szellőznek, ami túlmelegedéshez vezet. Tartsd a géped az asztalon és ellenőrizd, hogy a ventilátort és a szellőzőket nem takarja el semmi, nem akadályozza semmi a légáramlást. Ha a laptopod már indításakor melegszik, akkor lehet, hogy túl sok program fut egyszerre. Zárj be egy párat, hátha segít. Ha még mindig kétségeid vannak, akkor ments el mindent és indítsd újra a számítógépet. Vannak izgalmas kütyük is a hűtőgolyócskás párnától kezdve a külső ventilátoros alátétig, amik segíthetnek, guglizz rá!

hand-166502_960_720

4. Ne hagyd figyelmen kívül az intő jeleket

Jelentősen lelassult a számítógéped? Kétszer annyi ideig tart, mire betölt a rendszer? Véletlenszerűen leállnak alkalmazások? Ne feltételezd, hogy ez csak egyszeri probléma! Ezek mind jelei lehetnek annak, hogy a számítógépednek komoly problémái vannak. Kérd szakember vagy a csoporttársaid közül az IT-guru segítségét (mindenkinek van ilyen ismerőse, az fix),  hiszen ők segíthetnek a probléma/problémák megoldásában és valószínűleg megmentenek egy (közeli) jövőbeni gép összeomlástól. Persze készülj fel a rosszalló fejcsóválásokra és ciccegésekre, amíg az automatikusan induló programokat, vagy a sütiket gyomlálják…

 

5. Légy jó fej a gépeddel!

Számítógépeknek is kell egy kis szeretet. Minden félévben tisztítsd ki a merevlemezt. Töröld vagy mentsd a régi fájlokat egy külső merevlemezre, töröld azokat a programokat és alkalmazásokat, amiket már nem használsz és frissítsd azokat a programokat, amiket használsz, töltsd le a legújabb verziójukat. Ha kevés a memória a gépen, akkor frissítsd a ram-ot. A digitális takarításon túl, fizikailag sem árt takarítani. Por és élelmiszer-morzsák gyorsan ellephetik a géped, főleg egy elfoglaltabb szemeszterben. Egy doboz sűrített levegővel megoldható ez a probléma is, sőt gyurma-szerű billentyűzet-tisztítóval is találkoztunk már, ez külön jó móka!

heart

 

De mi a teendő, ha a számítógéped még azelőtt lefagy, mielőtt még megcsinálhattad volna a biztonsági lépéseket? Először is, végy egy mély lélegzetet, és reménykedj, hogy nem a legrosszabb történt. Ha így lesz, akkor van lehetőséged visszaszerezni néhány fájlt, de lehet, az összes dokumentum előkerül. Másodszor, ne piszkáljuk a gépet, ha nem értünk hozzá, inkább vigyük el szakemberhez. Ők meg tudják határozni, hogy mi a probléma és adatokat is vissza tudnak nyerni. (És itt újra: fejcsóválás és ciccegés garantált.)

Bízzunk a számítógépünkben, hiszen „ő” az egyetemi és a személyes életünk fontos társa. Rendszeres mentésekkel a számítógéped hatékonyan fog működni és elkerülhető lesz az összeomlás, és az ezzel járó adatvesztés.

És ne feledd: mentés-mentés-mentés!

IQfactory


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!