A 4 fő esszétípus |Blog | IQfactory

A négy fő esszé típus

Az esszéírás még a legtapasztaltabb tanulók számára is nehéz feladat lehet. Minden típusnak megvannak a maga szabályai és nem könnyű ezeket mind észben tartani. Ha a jövőben esszét kell írnod, ennek a bejegyzésnek az elolvasásával könnyedén összegyűjtheted azokat a szabályokat, melyeket követned kell majd.

essze

Az alábbiakban 4 esszétípust mutatunk be:

1. Igazoló esszé:

Az igazoló esszé magában foglalja az ötlet feltárását, értékelését és az érvelést. Itt találsz egy jellemző felépítést, és tippeket az igazoló esszére vonatkozóan.

 • Az első bekezdésben tisztázni kell a tartalmat, hogy miről szól az írásod és az irányelveket.
 • Az átvezetések a bevezetés, tárgyalás és befejezés egységei között legyenek tiszták és érthetőek. Ha ezt nem tartod be, akkor nem lesz logikus a szöveged és az olvasó elveszítheti a fonalat.
 • A törzsszöveg minden bekezdése tartalmazzon olyan bizonyítást, amely segítségével alátámaszthatod az állításokat. Ha túl sok ötletet osztasz meg bekezdésenként, akkor az összekuszálhatja a mondanivalódat.

Az ilyen típusú esszék általában 5 bekezdésből állnak. Az első bekezdés maga a bevezetés, a következő három a tárgyalás, az utolsó pedig a következtetéseket és a befejezést foglalja magában.Ez a fajta esszéírása leggyakoribb az általános iskolákban, hiszen segít a diákoknak, hogy átgondoltan beszélgessenek, és vitázzanak az osztálytársaikkal. Ahogy a beszélgetéseinknek, úgy az esszéknek is van eleje, közepe és vége. Ha a beszélgetés nem teljes, akkor hiányérzetet kelthetsz társaidban. A legfontosabb, amire emlékezned kell: fejtsd ki az írásod célját a bevezetésben, majd a tárgyalásban térj vissza rá, és a szöveged végén pedig foglald össze.

 

2. Leíró esszé:

Ellentétben az igazoló esszével, itt fontos az írói szabadság fogalma, hiszen az a lényeg, hogy az olvasó fejében kirajzolódjon az általad megfogalmazott gondolat.Ezeknél az írásoknál nincsenek kőbe vésett szabályok, de mi mutatunk néhány irányelvet ahhoz, hogy a leíró esszéd még jobb legyen.

 • Szedd össze az ötleteidet, mielőtt klaviatúrát ragadsz! Ha a témád például a legutóbbi álmod leírása, akkor a jellemző, egyéni részletek és tulajdonságok lejegyzetelésével kell kezdened a munkát. Tehát, ha a családodról álmodtál, akkor fontos, hogy szerepeljen a szövegben az, hogy kik a családod tagjai.
 • Gyűjts olyan szavakat, kifejezéseket, melyek megkönnyítik a leírást.Tényleg fontos, hogy az olvasó el tudja képzelni azt,amiről a szöveged szól. Az a mondat, hogy „Az unokatestvérem szerepelt az álmomban.”önmagában nem segít a képzelet szárnyalásában. Ha több jelzőt használsz az unokatestvéred bemutatására, akkor mindenkinek könnyebb dolga lesz. A hajszín, szemszín, magasság és ruházat segítségével máris magunk előtt láthatjuk őt. Jóval többet kell leírnod, mint amit látsz. Az illatok, tapintások, hangok, ízek leírása rengeteget segít a képzelet beindításában. Az érzelmek is kulcsszerepet játszanak. Azt, hogy „Szomorú voltam.”, leírhatod sokkal szebben. „A vállam leszegtem, az ajkaim reszkettek. A szememben egy könnycsepp utat tört magának.” Ugye mennyivel jobb? Az ilyen mondatok segítségével tudják az emberek beleélni magukat a történetekbe.
 • Az esszéd legyen rendezett. Ne félj attól, hogy hogyan írod le az eseményeket, hiszen senki nem fogja tudni rajtad kívül, hogy igaz-e a történet vagy sem.
 • Ha csak teletűzdeled a történetet leírásokkal, érzelmekkel és érzésekkel, akkor könnyen előfordulhat, hogy az olvasód másképp értelmezi a dolgokat és nem sikerül átadni neki a lényeget.

hirl

 

3. Narratív esszé:

Ez az esszétípus gyakran arról szól, hogy elmesélünk egy történetet. Két típusát különböztetjük meg, a rövid történeteket, és a könyvekről szóló beszámolókat. Ha követed atanácsainkata narratív esszék írásánál, akkor nem adódhat probléma.

 • Hogyha a beszámolódat történet formájában írod, akkor fontos, hogy minden lényeges részletnek legyen helye az esszében, mint például a szereplők, helyszín vagy maga a sztori.
 • Ha egy adott könyvről írsz, akkor törekedj arra, hogy informatív legyen, és ne a történet újra mesélése.
 • Válassz ki egy szempontot és maradj annál, így logikusabb lesz írásod.

 

 

4. Érvelő esszé:

Az utolsó esszétípus hasonló az igazoló esszéhez.

 • Összegyűjtöd és igazolod a témát, érveket és értékeled a bizonyítékokat. Viszont, ellentétben az igazoló esszével, érvelned kell egy adott felvetés mellett vagy ellen.
 • Az érvelő esszé stílusa, formája is hasonló az igazoló esszéhez.Az érvelő esszének is tartalmaznia kell véleményt, a bizonyítás szempontjait, és természetesen a témát is.
 • Az öt pontból álló felépítés itt is remek választás, ha szeretnél biztosra menni.

 

IQfactory

bloggomb


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!