9 dolog, ami miatt minden elsőéves aggódik | Blog | IQ Factory

9 dolog, ami miatt minden elsőéves aggódik

A gimnáziumból egyetemre kerülés során rengeteg dolog van, amin aggódni lehet, és amin általában aggódni is szoktak a diákok. Érthető, hiszen ijesztő egy teljesen új világba belecsöppenni, ahol már kevésbé támaszkodhatunk a szüleinkre, nem ismerjük az embereket, és akkor még magáról a tanulnivalóról nem is beszéltünk.

Dolgok, amik miatt minden elsőéves aggódik

  1. Hogy lesz ösztöndíjam?

Manapság rengeteg képzésért fizetni kell, amit nem mindenki tud vállalni. Egy elsőévest pedig még nagyon lefoglal az egyetem, nehéz ilyenkor munkát vállalni, hogy fedezni tudja a költségeket, így sokan szeretnének ösztöndíjat szerezni a képzési költség fizetésére. A sors iróniája, hogy ma Magyarországon általában pont az önköltséges képzésre felvettek nem kaphatnak ösztöndíjat.

  1. Mit vigyek, ha költözöm?

Nehéz eldönteni, mi az, amire szükség van, és mi az, ami maradhat. Jó ötlet, ha a költözés előtti pár hétben mindig fölírod, amit használtál, így biztosan elraksz minden fontosat. Ne felejts el elsősegély készletet és gyógyszereket vinni!

  1. Milyen érzés lesz az egyetemista lét első néhány hete?

Ez lehet a legnépszerűbb az aggodalmak között, hiszen emiatt mindenki aggódik, még azok is, akiknek nem kell várost váltaniuk az egyetem miatt, vagy ingyen tanulnak. Az első hét egész biztosan nem olyan lesz, amire számítasz, meg kell tanulni ügyesen manőverezni a suli, a munka, a barátok között úgy, hogy még aludni is jusson idő. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

  1. Milyen együtt élni egy szobatárssal?

A legtöbbeknek saját szobája volt otthon, mielőtt arra kényszerültek, hogy egy szobatárssal osztozzanak. Hogy lehet kezelni a magánéletet, ha sosem vagyunk egyedül? Ilyen és ehhez hasonló kérdések vetődnek fel mindenkiben, de az az igazság, hogy egy jó szobatárssal együtt élni hatalmas buli. Mindig van valakivel együtt lógni, tanulni, és együtt menni az egyetemi eseményekre. És ha mégis egyedüllétre van szükséged, még mindig elmehetsz egyet sétálni.

  1. Hogy lehet barátokra szert tenni az egyetemen?

Félelmetes a megszokott baráti körünk nélkül, egyedül belépni egy új helyre, de valószínűleg mindenki más is ugyanígy érez az első napokban körülötted, nem te leszel az egyetlen, aki még nem ismer senkit. Gyorsan találsz majd barátokat, de neked is tenned kell érte.

  1. Mennyire lesz nehéz a tananyag?

Az egyetemi tanórák sokkal nehezebbek, mint a gimnáziumiak. Ha jól tanultál a gimnáziumban, akkor is keményebben kell hajtanod, mint ez előtt. De ha nem a szorgalom az erősséged, akkor számos tippet kaphatsz az IQ Factory oldaláról is, amik segítenek abszolválni a vizsgákat.

  1. Hogy menedzseljem az időmet?

Könnyű elúszni az egyetemi teendőkkel, ha rosszul osztod be az idődet. Éppen ezért nagyon fontos a hatékony időmenedzsment. Egy határidőnapló és egy teendő-lista sokat segíthet ebben.

  1. Hogy kerüljem el az „elsőéves pluszsúlyt”?

Bizony, ez nem egy városi legenda, tényleg létezik. Az egészségtelen dolgok a suli büféjében, a késő esti hamburgerezések, az alváshiány és az edzésre jutó kevés idő miatt rengeteg egyetemista felszed egy kis túlsúlyt. Persze ez egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető – ha odafigyelsz, mit eszel és próbálsz időt találni egy kis edzésre, akkor képes leszel megtanulni a normál súlyodat.

  1. Hogy diplomázzak le időben?

Ezzel viszonylag kevesen törődnek, pedig talán ez a legfontosabb, hiszen végül is ezért járunk egyetemre, nem? Senki sem akar több évet az egyetemen tölteni, mint amennyi szükséges. Az egyetemen számos izgalmasan hangzó kurzust vehetsz majd fel, de figyelj oda, hogy csak azokat vedd fel, amelyek tényleg szükségesek a diplomádhoz, illetve ne halogasd a tárgyakat, amikre szükséged van csak azért, mert nincs kedved velük foglalkozni!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!