5 szupergyors és olcsó recept diákoknak | Blog | IQFactory.hu

5 szupergyors és olcsó recept diákoknak

A főiskolás, egyetemista létnek megvannak a maga előnyei, és hátrányai. Sok esetben lemondásokkal is járhat, azonban az ételek esetében nem kell így lennie. Éppen ezért hoztunk Neked 5 gyors és pénztárcabarát receptet, hogy könnyebben vedd az akadályokat.

Paradicsom-krémleves, grillezett sajtos „krutonnal”

Hozzávalók: (4 főre)

  • 1 evőkanál olívaolajsoup-622737_1920
  • 1 kockára vágott vöröshagyma
  • 3 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 1/4 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • 800 g paradicsom (konzerv)
  • 125 ml tejszín
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 180 ml sótlan zöldségleves alaplé
  • 1 marék frissen aprított petrezselyemzöld a tetejére

A sajtos krutonokhoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 szelet kenyér
  • 2 evőkanál lágy vaj
  • 100 g reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

A krutonokhoz hevítsd fel az olajat egy serpenyőben. A kenyérszeletekből készíts 2 szendvicset, tetejüket és aljukat kend meg a vajjal, a szeletek közé pedig rakd a reszelt sajtot. A serpenyőben süsd meg őket aranybarnára. Miután hűltek kicsit, kockázd fel őket.

A leveshez melegítsd fel az olajat egy lábasban, majd add hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát, őrölt pirospaprikát és a babérlevelet, majd főzd addig, amíg a hagyma üvegesre párolódik (kb. 3-5 perc).

Ehhez add hozzá a konzerv paradicsomokat, és egy krumplinyomó segítségével törd kisebb darabokra, majd keverd hozzá a tejszínt és a barna cukrot.

Miután felforrt, lassú tűzön főzd tovább 8-10 percig, ezután vedd ki a babérlevelet.

Turmixold össze, tedd vissza a tűzre, majd keverd hozzá a zöldség alaplevet. 2 percig melegítsd, ezután ízlés szerint sózd, borsozd. Még melegen tálald a krutonokkal és a petrezselyemzölddel.

Pestós tészta

Hozzávalók: (6 főre)

  • 500 g spagetti (vagy más, általad kedvelt tészta)pesto-1458627_1920
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 g pirított fenyőmag
  • 2 marék friss bazsalikomlevél
  • 2 dl olívaolaj
  • 60 g frissen reszelt parmezán sajt
    (plusz még a tészta tetejére szórásnak)
  • fél teáskanál só
  • őrölt fekete bors
  • 2 nagyobb cikkekre vágott paradicsom

Elkészítés:

Egész egyszerűen a tészta és a paradicsom kivételével aprítógépben turmixold krémesre a pesto hozzávalóit, főzd ki a tésztát, majd keverd össze a kész pestóval. Reszelt parmezánnal és paradicsom cikkekkel tálald.

Pulykahúsos lepény jégsaláta ágyon

Hozzávalók: (4 főre)

  • 500 g darált pulykaasian-333651_1920
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • fél teáskanál oregano
  • 1 kisebb apróra vágott vöröshagyma
  • 2 marék apróra vágott kaliforniai paprika
  • 175 ml víz
  • 120 g sűrített paradicsom (konzerv)
  • 8 nagyobb salátalevél jégsalátából
  • 100 g reszelt sajt (opcionális)

Elkészítés:

A darált pulykahúst süsd meg, mikor már nem rózsaszín, add hozzá a fűszereket, a hagymát, a vizet és a sűrített paradicsomot. Lassú tűzön 20 percig párold.

Mosd meg a salátaleveleket és itasd fel róla a vizet. Oszd el az elkészült darált húst a levelek közt, halmozd a közepükre, majd szórd meg reszelt sajttal.

Citromos-kapros tonhal spagetti

Hozzávalók: (4 főre)

  • 340 g spagettilinguini-1485030_1920
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 nagyobb citrom leve
  • 2 db 150 g-os tonhal konzerv saját levében
    (a második konzervből ízlés szerint rakj)
  • nagy marék aprított kaporlevél
  • 1 kisebb vöröshagyma
    (hámozva, felezve, majd vékonyan felszeletelve)
  • 80 g magozott olívabogyó
  • fél teáskanál pirospaprika pehely
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Sós vízben főzd ki a tésztát, majd keverd össze a többi hozzávalóval, és eheted is!

Lencsesaláta
daal-166985_1920

Hozzávalók:

  • konzerv lencse (ha van időd, főzve még finomabb)
  • rukkola
  • tehéntúró vagy fetasajt
  • só, bors
  • pici olívaolaj és pár csepp balzsamecet

Elkészítés:

A hozzávalókat egyszerűen kevered össze (ízlés szerint rakj mindenből), és már fogyaszthatod is!

Kövess minket Facebook-on!