12+1 tanács azoknak, akik külföldön fognak tanulni | Blog | IQFactory.hu

12+1 tanács azoknak, akik külföldön fognak tanulni

Bizony, nem egyszerű külföldön helytállni a saját lábunkon, hiszen egy idegen országban, idegen nyelvű idegenek vesznek körbe… Mégis hatalmas sikere van a diákok körében, hiszen mindezek ellenére értékes tapasztalatokra tehetünk szert, amelyeket esetleg itthon nem szereznénk meg. A külföldi elhelyezkedést és általánosságban a kint létet szeretnénk megkönnyíteni azoknak, akik játszadoznak a külföldi tanulás gondolatával: itt van 12+1 tipp, melyeket érdemes megfogadnod.

Tanács azoknak, akik külföldön fognak tanulni

1. Az első és legfontosabb: tervezd meg a kiutazásod!

Minél előbb foglalod le a repülőjegyet, annál olcsóbb, és valljuk be, a költséghatékonyság most egy időre nem lesz a hátrányodra.

2. Ne hagyd, hogy a kialvatlanság határozza meg a napod!

Ha már külföldön vagy, és választanod kéne, hogy felfedezd a környéket, vagy szundikálj délután, akkor inkább járd be a várost. Kutass hangulatos kávézók, teázók után, találd meg a számodra legfinomabb reggelizőt! Sőt, ha már elég biztonságban érzed magad kint, tedd mindezt egyedül, anélkül, hogy megkérdeznél bárkit is. Nem fogod megbánni!

3. Nézz utána a leendő lakhelyed kultúráinak, szokásainak!

Mielőtt odaköltöznél, mindenképp tanulj kicsit az országról, a kultúráról, esetleg a politikáról. Így nem maradsz alul, ha a leendő társaiddal megvitatjátok a tanultakat, vagy csak egyszerűen átbeszélitek a napi aktualitásokat.

4. Tanuld meg a nyelvet!

Ha nem is emelt szinten beszéled a nyelvet, legalább tökéletesítsd. Ha viszont nem ismered, mindenképp tanuld meg, ha már egyszer ott élsz!

5. Gondold át, miket kell külföldön beszerezned!

És ezt lehetőleg akkor tedd meg, mielőtt megérkezel. Például ágynemű és főzőedények lesznek az új lakóhelyeden?

6. Fénymásolj!

Csak a biztonság kedvéért fénymásold le a fontos irataidat: például az útleveled vagy az egyetemi felvételi leveled. Remélhetőleg nem lesz szükség a másolatokra, de ha mégis, hálás leszel értük.

7. Figyelj oda, hogy mit pakolsz!

Csak a leghasznosabb dolgokat pakold be: ruhák, iratok, telefontöltő, stb. Családi kiszerelésű tusfürdőt és esernyőt ott is tudsz majd venni.

8. Mondj IGEN-t!

Természetesen itt nem az egy életre szóló elköteleződésről van szó, hanem az elsőre furán hangzó ötletekről, lehetőségekről. Most vagy fiatal, nem sokára távol az otthonodtól, úgyhogy az őrült dolgokra is mondj igent és vállalj kockázatot, persze a józanész határain belül. Ez az egyik legszórakoztatóbb módja új barátokat szerezni.

9. Járj be az órákra!

Bizonyára ott is lesznek olyan tantárgyak, amik talán kevésbé fontosak, vagy egyes oktatók lazábban állnak hozzá a számonkéréshez, de végül is a suli miatt fogsz kint élni, az a fő cél, hogy tanulhass. Akkor miért hagynád ki az óráidat?

10. Barátkozz!

Célszerű más országokból érkezett diákokkal ismerkedned, így rengeteg kultúrát, szokást ismerhetsz meg általuk. Természetesen nem tilos a magyarokkal sem barátkozni – akik tudják honnan jöttél –, ha esetleg honvágyad lenne.

11. Dokumentálj MINDENT!

Egészen a kinti lakhelyed fürdőszobájáig! Így emlékezni fogsz mindenre, arra, hogy milyen is volt az otthonod, távol az otthonodtól.

12. Éld meg a pillanatot!

Ez talán az egyik legfontosabb az utazás megtervezése és a többi fontos adminisztrációs teendő mellett. Egy idő után megszokod, hogy kint élsz, és már nem fogsz annyit nézelődni. Többször fog eszedbe jutni, hogy egyszer ennek is vége lesz, és haza kell menned. Éppen ezért olyan fontos, hogy használd ki azt az időt, amit ott töltesz, és jól véss az emlékezetedbe mindent!

+1. Utazz többet külföldre!

Sose tudhatod, hogy mikor lesz legközelebb lehetőséged arra, hogy külföldön tanulhass, és élhess egy kicsit. Az egyetemi évek hamarabb eltelnek, mint hinnéd: ha megteheted, még ezekben az években látogass el eddig ismeretlen országokba.


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!