Öt hobbi, ami okosabbá tehet | Blog | IQfactory

Öt hobbi, ami okosabbá tehet

A hobbijaink sokat elmondanak a személyiségünkről. De amellett, hogy pihentetnek és szórakoztatnak, a szabadidős tevékenységeid okosabbá is tehetnek. Hogy hogyan?

5hobbi

  1. Rendszeres testmozgás

Biztos tudod, hogy jót tesz az egészségednek, de azt is tudod, hogy a rendszeres testmozgás okosabbá is tesz? Például fokozza a tárgyak felismerési képességét, a képességet arra, hogy megkülönböztesd a hasonló vagy előzőleg már látott tárgyakat. Azokat az agyi területeket stimulálhatja, amik a hosszú távú memóriáért felelősek. A rendszeres testmozgás nem kell, hogy kényszer legyen. Választhatsz bármit a jógától a futásig, azt, amit a legjobban élvezel.

  1. Játszani egy hangszeren

Kevés olyan dolog van, ami akkora sikerélménnyel jár, mint megtanulni egy hangszeren játszani. Azonban ez nem csak a zenéről szól. Növeli a kognitív képességeket és a tanulási hatékonyságot azáltal, hogy elősegíti az egyes végrehajtó funkciók fejlődését. Azok a gyerekek, akik tudnak hangszeren játszani, fokozott fejlődést mutatnak a beszédben és az információk feldolgozási sebességében. Akár tanári segítséggel, akár autodidakta módon, mindenki meg tud tanulni hangszeren játszani. Kezdd el minél előbb, hogy a legtöbbet kihozhasd belőle!

 

  1. Videojátékokat játszani

A videojátékoknak rossz a híre, pedig vannak köztük igazán hasznosak is. Sok igazán megdolgoztatja az agyadat: fejleszti a memóriát, a térbeli tájékozódást, stratégiai tervezést és a motoros teljesítményt. 30 perc játék naponta jelentősen megnöveli a szürkeállomány méretét az agyban. Az olyan játékok, amelyekben különálló részek alapján kell következtetni az egészre, illetve logikai összefüggéseket kell megfejteni, mindenki számára tartogatnak kihívást.

minecraft-325652_960_720

  1. Megtanulni egy új nyelvet

Egy új nyelv megtanulása nem haszontalan az utazásaink során sem, de az agy öregedését is lelassítja, és pozitív hatással van az időskori agyi működésre. Azáltal, hogy több nyelven beszélünk, fejlesztjük az agy végrehajtó funkcióit, a mentális kihívást jelentő feladatok könnyebben megoldhatóvá vállnak. Akik több nyelven beszélnek, jobbak a problémák megoldásában, új feladatok tervezésében, menedzselésében, valamint hosszabban képesek egy adott dologra koncentrálni és egyszerre több feladattal is foglalkozni. Megtanulni egy új nyelvet soha nem egyszerű. Köszönhetően a mobilalkalmazásoknak, ma már megtanulhatsz egy új nyelvet akkor és ott ahol éppen vagy.

  1. Olvasás

Az olvasás megnöveli a szókincsedet, de egyéb hasznai is vannak a könyvmolyságnak. A napi szintű olvasás jelentős növekedést mutat például a nyelvekre való fogékonyságban is. Az olvasás közben átélt élmények ugyanazokat az idegi kapcsolatokat mozgatják meg, mintha valóban átélnénk az olvasott élményt, pl. a vezetésről való olvasás ugyanazoknak az idegeknek a működését váltja ki, mint amikor igazából vezetünk. Nem kell, hogy komoly irodalmi művet válassz, hogy érezd az olvasás pozitív hatását, bármit is olvass, az olvasás energizálja az agyad (ami jó hír a képregény kedvelők számára).

 

Könyveket elő!

IQfactory


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!