Tanulást segítő nasik | Blog | IQfactory

8 ütős és 8 tiltott nasi tanuláshoz

Tudtad, hogy bár az agyad a testsúlyodnak csak 2%-át teszi ki, szervezeted energiaszükségletének akár 20%-át is igényelheti? (forrás) Nem mindegy tehát, hogy milyen „üzemanyaggal” biztosítod számára ezt az energiát: étkezésed, nassolnivalóid helyes megválasztásával fürgébb észjárásra, jobb koncentrációra és hatékonyabb üzemmódra számíthatsz. Nos, érdekel?

1. A rövid távú memóriádnak

Ütős: A klasszikus kávé. Kimutatták, hogy a koffein lassítja az öregedést és serkenti a rövid távú memória működését: egy csésze kávé segít a koncentrálásban és a problémamegoldásban.

Tiltott: Energiaitalok és túlzott kávéfogyasztás. Megzavarhatják az alvás-ébrenlét ciklusokat, különösen, ha délután fogyasztod őket. Az alvás pedig a szervezeted feltöltődési időszaka, úgyhogy ne babrálj vele. 😉

 

2. A hosszú távú memóriádnak

Ütős: Kékáfonya. Magas antioxidáns tartalmú, segít az Alzheimer és Parkinson kór megelőzésében, és a gondolkodásban. Irány a piac, júliusban érik!

Tiltott: ugyanez más évszakokban. Ha éppen nem találsz áfonyát a piacon, inkább vásárolj fagyasztottat, amit éretten szedtek és hűtöttek le, amikor a legjobb az íze és a tápanyag-tartalma. Az ilyenkor boltban kapható éretlen, kemény gyümölcs többet árt, mint használ, ne edd.

 

3. A gondolkodáshoz

Ütős: Lazac és makréla. Omega 3 zsírsavval segítenek agysejtjeid építgetésében (amit az egyetemi bulik után örömmel fogadhatsz..).

Tiltott: Magas zsírtartalmú fagyik. Nem minden zsír egyforma: a sok telített zsírt tartalmazó ételek fogyasztása nehezíti a tápanyagok elvándorlását az agyadhoz. A fagyi is ilyen.

 

4. Több energiához

Ütős: Saláta jó sok fehérjével, olívaolajos-balzsamecetes öntettel. Ez az öntet segít stabilizálni a vércukorszinted, így magasan tartva az energiaszinted. Turbózd fel még egy kis spenóttal, és tegyél bele pár főtt tojást vagy csirkemell szeletet, hogy meglegyen a fehérje-adagod is. Mmmm!

Tiltott: Palacsinták, bagelek. Egy fehérjedús reggeli a barátod. A szénhidrátos pedig nem. A kezdeti pörgés után fáradt leszel, és leginkább csak egy szundira vágysz majd.

 

5. Nyugihoz

Ütős: Alacsony zsírtartalmú joghurt vagy magvak. Ez a két szupernasi tele van aminosavakkal, amik segítenek az idegesség leküzdésében. Vizsgára fel!

Tiltott: Szénsavas üdítők. Azok, akik szénsavas üdítőket isznak, könnyebben válnak idegessé és lehangolttá. (Az amerikai kutatók már csak tudják.)

 

6. Koncentráláshoz

Ütős: Mentatea. Segít fókuszálni és felpörget, legyen szó autóvezetésről, vagy tanulásról. Próbáld ki friss mentából is, mi imádjuk!

Tiltott: Cukorka. Nem csak idegesítő a cukorkás papír hangja egy csendes vizsgateremben, de haszontalan is: hirtelen megugrik a vércukor szinted, majd vissza is esik, a pár perces hatása után ugyanolyan nehéz lesz koncentrálni.

 

7. Hangulatjavítónak

Ütős: Rukkola és spenót saláta. A leveles zöldek remek B-vitamin források, ez pedig a boldogsághormonok fő alapanyaga.

Tiltott: Fehér csokoládé- ami nem is igazi csoki, mert nem tartalmaz kakaót. A tej- és étcsokoládéban pedig pont a kakaó az, amitől jobb kedved lesz. Egyél inkább minél magasabb kakaótartalmú (és ezzel együtt minél alacsonyabb cukortartalmú) csokit!

 

8. A jobb érzékeléshez

Ütős: Lenmag. A benne lévő olajok támogatják az agyad ingerfeldolgozó központját. Szórj egy adagot belőle a salátádra, vagy turmixold bele egy smoothie-ba vagy shake-be. Egész finom!

Tiltott: Alkohol. Nem kell sokat magyarázni, ugye? Talán egy italtól még élénkebbnek is érzed magad, de ezután a hatása inkább lelassít, tompít. Nem jó tanuláshoz, hidd el.

 

Reméljük, sikerült pár hasznos tippet adnunk, hogy felturbózzátok magatokat így a vizsgaidőszak végére, és legközelebb már a legjobb tengerpartokról és fesztiválokról blogolhatunk Nektek. 🙂

 

Kitartás!

IQfactory Team

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!