Szakdolgozat stressz | Blog| IQfactory

5 tipp, ha beüt a szakdoga stressz

A szakdolgozat megírása –akármilyen felkészült is vagy- némi stresszel fog járni. Könnyebb azonban átvészelni, ha tudod, mire számíthatsz, hogy ez mind normális, hogy más is átmegy ezen, sőt, kezelni is lehet, ha észreveszed a jeleit. Mai posztunkban összegyűjtöttük, miket tekints apró piros lámpácskáknak a szakdoga elkészítése alatt, és hogyan kezeld őket.

piroslampa

1. Ismerd fel!

Szakdoga stressz alatt állsz, ha ezeket tapasztalod:

–          folyamatosan azt érzed, hogy nem dolgozol elég keményen, többet kéne kihoznod magadból

–          ellep a sok munka

–          képtelen vagy koncentrálni

–          úgy érzed, nincs eredménye, bármerre is próbálsz haladni, és ezt nem tudod kontrollálni

–          még a korábban könnyű feladatok is nehéznek tűnnek

–          úgy érzed, nem is vagy elég jó egy diplomához, és ez majd „kiderül”

–          fizikai és mentális kimerültségtől szenvedsz

Lehet, hogy a keményebb munka, egy új konzulens, egy kellemesebb munkakörnyezet vagy a rendszerezettség sem fog ezeken segíteni. Ha így van, nézd meg, honnan ered a probléma, és oldd meg ott!

 

2. Lassíts le egy kicsit.

Igen, tudjuk, pont ez a legnehezebb, amikor nyomás alatt állsz, de adj magadnak időt gondolkodni, és egyszerűsítsd le, amivel sikertelenül próbálkozol.

 

3. Egyszerűsíts!

Tedd fel magadnak a kérdést:

–          Hány dolgon munkálkodom egyszerre?

–          Ha csak egyre lehetne koncentrálni, melyik lenne az?

–          Hogyan bonthatnám le ezt lépésekre, és azok közül melyik a legegyszerűbb, amivel kezdhetném?

Ha úgy érzed, nem tudsz egyszerűsíteni, hát ássunk mélyebbre.

 

4. Hogy reagálsz, amikor valami nem a terv szerint megy?

– Beleveted magad a problémába, míg ki nem találod a megoldást – vagyis valójában nem stresszként, hanem kihívásként tekintesz egy buktatóra, ha erre képes vagy, nem lesz gond!

– Hagyod, és inkább megnézed az e-maileket – vagyis te vagy a Halogató. A Halogatónak azt mondani, hogy „csak ülj már le és csináld meg” olyan, mintha a depressziósnak mondanád, hogy „na, mosolyogj már, ilyen egyszerű!”. Vigyél egy kis rendszert a mindennapjaidba, határozd meg, mikor, mennyit és min dolgozol, és iktass be közéjük pihenőket, teljesen más aktivitásokat is: ezek a „jutalomfalatok”. Felüdülésként hatnak munka közben, de csak akkor kezdj bele, ha megérdemelted, vagyis elvégezted előtte a tervezett feladatokat.

– Személyes bukásnak tekinted, és bepánikolsz – lépj az 5-ös pontra.

Biztos, hogy lesznek vakvágányok munka közben. Hogy hogyan kezeled őket, az fogja eldönteni, mennyire stresszelnek majd.

 

5. Félsz?

Igen, sajnos ez is lehet egy stresszforrás, csak bogozd ki, hogy mitől, és annak megfelelően tegyél ellene.

–          Félsz, hogy hibázol, és ez leblokkol? Nagyszerű, mert biztosan fogsz. Ezért van a konzulensed, hogy észrevegye és segítsen.

–          Félsz, hogy cserben hagysz valakit, és nem tudsz megfelelni konzulensednek, szüleidnek? Tedd félre ezt az aggódást, és nézd meg, függetlenül attól, hogy ki mit mond, fontos-e neked a diplomád. Ha igen, mi az, amit már ma meg tudnál tenni, hogy haladj vele egy kicsit?

–          Félsz, hogy nem vagy elég jó ehhez az egészhez? Olyan nincs. Legfeljebb nem vagy elég szorgalmas, vagy csak simán rossz témát választottál, és nem érdekel annyira, hogy lelkesen dolgozz rajta. Keress másikat, a konzulensed itt is segítséget kell nyújtson.

–          Azt se tudod mitől félsz? Van ilyen. Lehet, hogy érdemes beugranod egy pszichológushoz egy jó beszélgetésre, ha együtt kibogozzátok az okát, már könnyebben megértheted magad és dönthetsz a következő lépésről. Nem nagy ügy, mással is előfordult már, hogy egy külső személy kellett, hogy rávilágítson, mi is blokkolta eddig.

 

Most komolyan… Mi a legeslegrosszabb, ami történhet? Csúszol egy félévet, átkerülsz fizetős képzésre és a szakdogaírás mellett még dolgoznod is kell, hogy összegyűjtsd a pénzt? Lehet, hogy még a végén fel is adod, és amint elengedted, pont akkor száll majd meg az ihlet, mert megszűnik a nyomás? Vagy sosem fejezed be, és talán úgy jársz, mint Steve Jobs vagy Bill Gates, és valami még nagyobbat építesz?

relaxxx

Kitartás, jó munkát, meg fogod csinálni! 😉

IQfactory Team

bloggomb3-300x127

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!