TURIZMUS SZAKDOLGOZAT - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

TURIZMUS SZAKDOLGOZAT

A turizmus szak, és ebből eredően a turizmus szakdolgozatok írása az elmúlt pár évben szinte divattá vált. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy hazánk turisztikai térképe teljes mértékben átalakult, a turizmus a magyar gazdaság egyik sikerágazatává vált. Magyarországot évente mintegy 30 millióan keresik fel, ezzel Európa egyik legkedveltebb turisztikai célállomásai között helyezkedik el.

A turizmus szakdolgozatok is megkövetelik a saját kutatást, így a szakdolgozat a választott turisztikai ágazat szakmai ismertetését követően gyakran egy esettanulmányt is tartalmaz, melynek tárgya lehet szálloda, borvidék, régió – attól függően, hogy mi a választott téma. A turizmus szakdolgozatok esetében szinte már már kurrens, hogy kérdőíves felmérést, vagy mélyinterjús elemzést is tartalmazzon.

Korábban a turizmus tradicionálisan a kirándulással és az utazással volt azonosítható, a mobilitás és az emberek igényeinek a növekedésével azonban a turizmusnak új ágai fejlődtek. Így fejlődött ki a gyógyturizmus, az eseményturizmus vagy a hivatásturizmus is.

Ajánlatkérés

LEGGYAKORIBB SZAKDOLGOZAT TÉMAKÖRÖK

Tapasztalataink szerint a turizmus szakdolgozatok lehetséges témakörein belül az egyik leginkább közkedvelt az egészségturizmus, ezen belül is a wellness turizmus. Nagy népszerűségnek örvend a konferenciaturizmus, és a rendezvényszervezés is. Felkapott téma a borrégiók turisztikai helyzetének ismertetése, illetve a falusi turizmus kialakítása egy településen.

 

Borturizmus

A turizmus szak keretein belül gyakori a borrégiók látogatása, melyet általában borkóstolással kötnek egybe hazánk 22 borvidékének egyikében. Talán ezért is populáris téma a hallgatók körében egy-egy borvidék bemutatása, elemzése, vagy két borvidék összehasonlítása. A legtöbb ilyen témában készült turizmus szakdolgozat az egri, a tokaji és a badacsonyi borvidék témáit dolgozza fel.

 

Gasztroturizmus

A borturizmussal szinte egyenlő arányt képvisel a turizmus ágazaton belül a gasztroturizmus, mely az elmúlt évek egyik sláger témakörének tekinthető a turizmus  szakdolgozat típusain belül. A hallgatók rendszerint kedvelik egy adott ország konyhájának elemzését magyar perspektívából, a sváb konyha ételeinek bemutatását, jellegzetességeit, vagy éppen a csabai kolbászfesztivál turisztikai hatásainak bemutatását.

A témák tekintetében a gasztroturizmus és a falusi turizmus gyakran „összeolvad”, ebből születnek az olyan szakdolgozatcímek, mint például a gasztronómia szerepe egy hazai táj turizmusában, vagy a falusi turizmus és a gasztronómia kapcsolata /tájegységenként/.

 

Egészségturizmus

Két nagy ága a prevenciós vagy rekreációs turizmus, illetve a gyógyturizmus. A rekreációs turizmus keretein belül beszélhetünk a wellness turizmusról, vagy a szabadidő turizmusról, illetve a medical wellnessről. Az egészségturizmus másik ága a gyógyturizmus, ezen belül a rehabilitációs turizmus, illetve az orvosi tevékenységeken alapuló gyógyturizmus/medical turizmus különböztethető meg. A leggyakrabban a wellness turizmus témakörét dolgozzák fel a hallgatók. A szakdolgozat vezérfonala lehet a wellness részleg kialakításának folyamata és elemzése, vagy adott régió wellness szállodáinak összehasonlító elemzése különböző szempontok alapján.

Az orvosi tevékenységeken alapuló gyógyturizmus egyik közkedvelt érdeklődési területe a fogászati turizmus, mely szinte hungarikumnak tekinthető. A fogászati turizmus jellegű szakdolgozatok leginkább a marketing szakdolgozatokkal hozhatók összefüggésbe, tekintettel arra, hogy a kutatás során gyakran vizsgálják az ágazat 7P elemzését (product, price, place, promotion, people, physical evidence, process). Ezen témájú szakdolgozatok esetében bemutatásra kerülhet egy adott régió vagy város fogászati turizmusának kialakulása és fejlődése.

 

Eseményturizmus

Az eseményturizmust szokták fesztiválturizmusként is emlegetni. A fesztiválokra járó fiatalok körében népszerű ez a téma. A dolgozat tárgya lehet a hazánkban megrendezésre kerülő fesztiválok bemutatása, elemzése, két vagy akár több fesztivál összehasonlítása. De lehet a dolgozat témája bármilyen koncert, vagy sportrendezvény is.

 

Falusi turizmus

Népszerű téma a hallgatók körében a falusi turizmus is, melynek tárgya lehet egy választott falu turisztikai helyzetének a bemutatása, vagy akár fejlesztési lehetőségei az uniós támogatások tükrében.

 

Hivatásturizmus

A köznyelvben leginkább konferenciaturizmusként kerül szóba. valamilyen képzéshez, munkahelyhez, hivatáshoz kapcsolódó szolgáltatás, mint pl. képzés, konferencia, csapatépítő tréning szervezése és lebonyolítása egy választott szállodánál.

 

Ökoturizmus

Annak ellenére, hogy az ökoturizmus már az 1990-es évek óta jelen van hazánkban, az ezzel foglalkozó szakdolgozatok száma csekély. Témája általában egy nemzeti park bemutatása, és pénzügyi helyzetének az elemzése.

Sportturizmus

A sportturizmus témájú szakdolgozatokon belül elterjedt a lovas turizmus téma, melyen belül lovas túrák szervezése és levezetése kerül bemutatásra, vagy akár a golfturizmus is, ahol a szakdolgozatot a választott régió golfpályáinak bemutatását követően a golfozási szokások vizsgálatára irányuló kérdőív teszi teljessé.

 

Kulturális turizmus

Kevésbé népszerű, de előforduló téma a kulturális turizmus, melyen belül gyakran színház kerül elemzése. Az elemzés tárgya lehet a színház gazdálkodási tevékenységének elemzése, a pénzügyi helyzet elemzése, vagy akár két színház tevékenységének az összehasonlítása is.

 

Spirituális turizmus

Egyelőre még gyerekcipőben jár hazánkban a téma, de egyre nagyobb érdeklődés övezi. Azok az emberek, akiknek célja a testi és lelki együttes feltöltődés és érdeklődnek a vallási témák iránt is, kifejezetten a spirituális turizmus végett keresik fel a közvetítő irodákat. A turizmus ezen újkeletű ága nevét onnan kapta, hogy a misztikus, spirituális helyekre való utazás értendő alatta.

 

A turizmusról általánosságban

Sok esetben előfordul az is, hogy a hallgatók a turizmusnak nem egy ágát elemzik, hanem a turizmus szakdolgozat keveredik pl. a számviteli szakdolgozattal. Így születnek azok a szakdolgozatok, melyek egy szálloda vagy hotel pénzügyi helyzetét elemzik, vagy gazdálkodási tevékenységét vizsgálják, vagy netán a hotel piaci helyzetét és fejlesztésének lehetőségeit helyezik a fókuszba. Gyakori, amikor turizmus –kontrolling témájú dolgozatok születnek, pl. egy hotel költséggazdálkodásának elemzése.

Ezekben a szakdolgozatokban a szakirodalmi áttekintés a turizmus jelentőségéről, a hotel bemutatásáról és piaci helyzetéről szól, a saját kutatás pedig a pénzügyi elemzésről, a gazdasági elemzésről, vagy épp a költséggazdálkodásról.

De ide tartoznak azok a szakdolgozatok is, melyek egy szálloda vendégelégedettségét vizsgálják, vagy azok, melyek a szállodai rendezvényszervezés témájában íródtak.

 

 

GARANCIÁINK

 

home-icon-6100% plágium mentesség – PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIA
Garantáljuk, hogy minden általunk végzett munka plágiumtól mentes. Minden eseteben szoftveres plágiumkereső vizsgálatot végzünk, melynek riportját csatoljuk a kézbesítéskor.

icon-adatvedelemAdatvédelem
Biztosítjuk, hogy adataidat a rendelés során bizalmasan kezeljük, harmadik félnek egyáltalán nem adjuk át őket. A kommunikáció egy ellenőrzött, zárt rendszeren belül történik, amelyet rendszergazdáink folyamatosan felügyelnek.

home-icon-4Képzett és tapasztalt szakemberek
Garantáltan a témában megfelelően képzett és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek állnak a rendelkezésedre. Kizárólag diplomás partnereket alkalmazunk, akiket komoly felvételi folyamaton viszünk keresztül, mielőtt megbízást vállalnának cégünknél.

home-icon-5Határidő
Biztos lehetsz abban, hogy a munkát az általad megjelölt határidőre, vagy még az előtt készítjük el.

icon-listaTeljes hivatkozási lista
Garantáljuk, hogy az összes általunk elvégzett munka teljes hivatkozási listával kerül kézbesítésre. A dokumentumok hivatkozásait DÍJMENTESEN készítjük el és nem számítjuk bele a terjedelembe.

icon-igenyekInstrukciók
Garantáljuk, hogy az általunk vállalt szolgáltatás megfelel a rendeléskor általad megadott utasításoknak és specifikációknak. Ha mégis rosszul értelmeznénk az utasításokat, természetesen díjmentesen javítunk a felhasználási feltételeinkben rögzítettek szerint.

home-icon-3Folyamatos kommunikáció
Megrendelői felületünkön kapcsolatot tarthatsz szakembereinkkel és nyomon követheted a munka elkészültét. Ügyfélszolgálatunk rövid időn belül válaszol e-mailjeidre, ha pedig telefonon keresnél minket, biztos lehetsz benne, hogy egy tapasztalt kollégánk áll a rendelkezésedre.

Ajánlatkérés